«Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε γιατί γενικότερα στο Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας ασχολούμαστε με θέματα που αφορούν την κοινωνία και έχουμε ιδιαίτερη ενσυναίσθηση και ως οργανισμός και ως άτομα, οπότε μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αποφασίσαμε να αναλάβουμε κάποιες δράσεις», αναφέρει η διαχειρίστρια προγραμμάτων του Κέντρου Ελένη Ευαγόρου μιλώντας στο «Π» για το #BeyondtheVirus.

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι, όπως αναφέρει, να δούμε ακριβώς «Πέρα από τον ιό». «Αυτό το διάστημα δόθηκαν πάρα πολλές πληροφορίες στον κόσμο σχετικά με τον κορωνοϊό, ο οποίος είναι πανικόβλητος και γεμάτος αρνητικά συναισθήματα. Οπότε θεωρήσαμε ότι πρέπει να δώσουμε ένα θετικό στίγμα σε όλη αυτή την κατάσταση», όπως αναφέρει.

Πινελιά θετικότητας
Πρωταγωνιστές αυτής της πρωτοβουλίας είναι τα παιδιά, τα οποία «καλούνται» από τον οργανισμό να εκφράσουν ελεύθερα τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους πάνω σε ένα χαρτί, με μία ζωγραφιά ή μία ιστορία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η διαδικασία αυτής της εξ αποστάσεως «συνάντησης» παιδιών και ηλικιωμένων είναι απλή: «Παιδιά και έφηβοι έως 15 ετών μπορούν να αποτυπώσουν την αγάπη τους προς τους μεγαλύτερους συνανθρώπους μας στο χαρτί και να αναρτήσουν το έργο τους με τη βοήθεια των γονιών τους στη σελίδα I Feel You στο facebook. Οι ζωγραφιές και οι ιστορίες των παιδιών θα παραδοθούν σε χώρους φροντίδας ηλικιωμένων και κάθε μικρή/-ός «ζωγράφος» ή «συγγραφέας» που θα συμμετάσχει θα λάβει τιμητικό δίπλωμα για την κοινωνική προσφορά του!»

Μάθημα κοινωνικής ενσυναίσθησης

Βαρύνουσας σημασίας, πέρα από την απασχόληση των παιδιών τα οποία έχουν αυτές τις μέρες άπλετο χρόνο στη διάθεσή τους, είναι τα «μαθήματα» που μπορεί να λάβει το καθένα απ’ αυτά λαμβάνοντας μέρος σε μία τέτοια δράση. Όπως αναφέρει η Ελένη Ευαγόρου, εκ μέρους του Κέντρου Κοινωνικής Καινοτομίας, η δράση, πέρα από το ότι θα προκαλέσει χαρά στους ηλικιωμένους, θεωρούμε ότι είναι εξίσου σημαντική και για τα παιδιά μας. Είναι ένας τρόπος να καλλιεργήσουμε σε αυτά το αίσθημα της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ενσυναίσθησης». Στο κέντρο της όλης δράσης βρίσκονται οι ηλικιωμένοι, καθώς αυτές τις μέρες βρίσκονται μακριά από παιδιά και εγγόνια θέλοντας να προστατευτούν, αφού χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως ευάλωτοι στον ιό. Όπως αναφέρει η Ελένη Ευαγόρου, «αναγνωρίζουμε ότι για τους ανθρώπους αυτούς είναι πιο μοναχικές αυτές οι μέρες, ιδιαίτερα γι’ αυτούς που βρίσκονται σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας και για ευνόητους λόγους δεν δέχονται επισκέψεις από οικεία τους πρόσωπα αυτό το διάστημα. Ξέρουμε όλοι ότι τα εγγόνια πάντα έχουν τον τρόπο να σκορπίζουν χαμόγελα στις γιαγιάδες και τους παππούδες τους, οπότε μέσω αυτής της δράσης θεωρώ ότι βρήκαμε μία χρωματιστή δίοδο για να δώσουμε χαρά σε αυτούς τους ανθρώπους».

  • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ

    Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του κλάδου Ιστορία-Αρχαιολογία του Πανεπιστημίου Κύπρου και του μεταπτυχιακού προγράμματος Ψηφιακά Μέσα και Δημοσιογραφία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

You May Also Like

Με έκθεση του Χριστόφορου Σάββα εγκαινιάζεται η Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ

Το 1968 ο Κύπριος εικαστικός Χριστόφορος Σάββα επιλέγεται για να εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία ...

Εκθέσεις δύο καλλιτεχνών στην Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά

Η Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά παρουσιάζει τα νέα έργα της Άννας Γεωργίου και του Φιλ Μπερντ, ...

«Της Κύπρου χρώματα» από τον Πανίκο Τσαγγαρά

Η γκαλερί Αποκάλυψη φιλοξενεί τη νέα ζωγραφική δουλειά του Πανίκου Τσαγγαρά με τίτλο «Της ...

«Stones To Dust» της Κίκας Ταλιαδώρου-Coles

Το Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας στο Δημοτικό Κήπο Λευκώσιας παρουσιάζει τηνέκθεση ζωγραφικής Stones To Dust ...

Εκθεση του Δώρου Ηρακλέους στην γκαλερί Μορφή

Στις 30 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται η νέα έκθεση του Δώρου Ηρακλέους στην γκαλερί Μορφή, στη ...

Eργα τέχνης αξίας εκατομμυρίων εντοπίστηκαν σε αποθήκη

Εξετάζοντας τα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα στην αποθήκη ενός συντηρητή τέχνης για τα οποία ...

X