Τηλεδιάλεξη ΑΠΚΥ με θέμα «Η βυζαντινή φυσιογνωμία της μεσαιωνικής Κύπρου: ιστοριογραφικές προσεγγίσεις και ταυτότητες»

 • «Η βυζαντινή φυσιογνωμία της μεσαιωνικής Κύπρου: ιστοριογραφικές προσεγγίσεις και ταυτότητες» είναι το θέμα της επόμενης ανοιχτής για τη φοιτητική κοινότητα και το ευρύ κοινό τηλεδιάλεξης από το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Ομιλητής στη διάλεξη του Σαββάτου, 21 Μαρτίου 2020, στις 19:00 θα είναι ο βυζαντινολόγος Δρ. Χρυσοβαλάντης Κυριάκου και αυτή θα μεταδοθεί μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/romcete.

  Η διερεύνηση της ταυτότητας, του αυτοπροσδιορισμού δηλαδή ή της «συνείδησης» ενός ιστορικού προσώπου ή ομάδας, αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της σύγχρονης ιστορικής έρευνας. Στην τηλεδιάλεξή του, ο Δρ. Κυριάκου θα αναλύσει τις προσεγγίσεις και τις αντιθετικές ερμηνευτικές απόψεις ανασύνθεσης της ταυτότητας ή των ταυτοτήτων των Κυπρίων της μεσαιωνικής περιόδου (περιλαμβάνοντας και το Βυζάντιο ως μέρος του ευρύτερου μεσαιωνικού κόσμου) από τα τέλη του 16ου αιώνα και ιδιαίτερα κατά τα μέσα του 20ου και στις αρχές του 21ου αιώνα. ο ομιλητής θα εξετάσει την πρόσληψη της βυζαντινής και μεταβυζαντινής φυσιογνωμίας της Κύπρου στη σύγχρονη ιστοριογραφία, υποστηρίζοντας την ανάγκη υπέρβασης παλαιών ερμηνευτικών σχημάτων, προκειμένου να καταστεί κατανοητή βαθύτερα και περισσότερο ολοκληρωμένα η δυναμική των (α)συνεχειών και του επαναπροσδιορισμού των ταυτοτήτων στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

  Ο Δρ. Χρυσοβαλάντης Κυριάκου είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ύστερη Αρχαιότητα και το Βυζάντιο στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, από όπου έλαβε το διδακτορικό του με θέμα την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου επί Λατινοκρατίας. Έχει δημοσιεύσει μία μονογραφία και αρκετά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Διδάσκει ως Ειδικός Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ως Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στη Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου. Είναι, επίσης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ανατολικής Μεσογείου από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες μέχρι την πρώιμη μεταβυζαντινή περίοδο (16ος–17ος αιώνας). Επικεντρώνεται στον ρόλο του χριστιανισμού στη διαμόρφωση και τον επαναπροσδιορισμό ταυτοτήτων, με την Κύπρο ως περίπτωση έρευνας εντός του ευρύτερου μεσογειακού κόσμου.

   

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Οι ταινίες της εβδομάδας

  The Great Gatsby Σκηνοθεσία: Μπαζ Λούρμαν Παίζουν οι: Λεονάρντο ντι Κάπριο, Κάρεϊ Μάλιγκαν κ.ά. ...

  «Ανοιχτές πρόβες – Βάκχες» από τη θεατρική ομάδα ΜΙΤΟΣ στο Παλιό Ξυδάδικο

  Η θεατρική ομάδα ΜΙΤΟΣ έχει ξεκινήσει ένα νέο κύκλο εργασίας πάνω στην τραγωδία Βάκχες ...

  Τι παίζει σήμερα, Δευτέρα 5 Αυγούστου

  Η σημερινή ατζέντα του Παραθύρου μας στέλνει στην Πάφο για να χορέψουμε στους ρυθμούς ...

  Επιπλέον προβολές για το ντοκιμαντέρ «Λουλούδια και Σφαίρες»

  Ακόμη πέντε προβολές της ταινίας «Λουλούδια και Σφαίρες» πραγματοποιεί ο κινηματογράφος Πάνθεον, στη Λευκωσία, ...

  Ο Σωκράτης Μάλαμας στη μουσική σκηνή «Έντεχνο»

  O Σωκράτης Μάλαμας επιστρέφει στην Κύπρο και στη μουσική σκηνή «Έντεχνο» στη Λεμεσό, για ...

  Nostalgia 80s Party

  Αυτό το Σάββατο, 11 Μαΐου, στην Πλατεία «Σκαλί Αγλαντζιάς», τα αγαπημένα «Nostalgia Parties» επιστρέφουν με το ...

  X