Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου παρουσιάζει την πρόταση των Επιμελητών που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη 17η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής της Μπιενάλε Βενετίας 2020

Συμμετέχοντες: Ήρα Σαββίδη, Νάσιος Βαρνάβα (Urban Radicals)
Επιμελητές: Μαρίνα Χριστοδουλίδου, Ήρα Σαββίδη, Ευαγόρας Βανέζης, Νάσιος Βαρνάβα
Οργανωτές: Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας Κύπρου · Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου
Επίτροπος: Πέτρος Δυμιώτης
Βοηθός Επίτροπος: Αγγέλα Σκορδή

Το να ζούμε μαζί, ιδίως το να ζούμε μαζί ιδιόρρυθμα, υποδηλώνει μια ηθική (ή μια φυσική) της απόστασης μεταξύ των συνοίκων.

—Ρολάν Μπαρτ, Πως να Ζούμε Μαζί

Η έκθεση Anachoresis καταπιάνεται με τις αποστάσεις ως σημεία αναφοράς, τα οποία μας επιτρέπουν να προσεγγίσουμε αρχιτεκτονικά και πολιτισμικά πρότυπα που οδηγούν σε νέες κοινωνικότητες. Η διαπραγμάτευση των αποστάσεων και των ρυθμών εκείνων που είναι απαραίτητοι για να ζούμε μαζί έχει ξαφνικά πάρει νέες διαστάσεις. Ποιο είναι το λεξιλόγιο που αναδύεται και ποιες είναι οι χωρικές εμπειρίες που προκύπτουν μέσα από αυτή την διαδικασία; Αντλώντας από τον τρόπο που επεξεργάζεται ο Ρολάν Μπαρτ την έννοια της αναχώρησης, και προσπερνώντας τις αρνητικές συμπαραδηλώσεις εννοιών όπως είναι η απομάκρυνση και η αποξένωση, η ιδέα της αναχώρησης προτείνεται εδώ ως εναλλακτική. Ως ένα αιφνίδιο τράνταγμα, η αναχώρηση γίνεται κατανοητή ως μια πράξη που καταλαμβάνει χώρο στο μεταίχμιο μεταξύ του εξωτερικού-δημόσιου και του εσωτερικού-ιδιωτικού χώρου.

Ο εσωτερικός χώρος μετατρέπεται σε μια δομική πρόκληση που συνδέει τον εσωτερικό μας εαυτό (εσωτερικότητα) με την καθημερινή χωρική εμπειρία. Η έκθεση προτείνει μια οριζόντια τοποειδική εγκατάσταση, μεγεθύνοντας το πιο κοινωνικό αντικείμενο – εκείνο που μας ενώνει περισσότερο από κάθε άλλο, το τραπέζι. Παίρνοντας μια δομοστοιχειωτή και σχεδόν μνημειώδη μορφή, η οποία έχει ως αφετηρία τις ανόμοιες κλίμακες που μπορεί να δει κανείς περπατώντας στην πόλη, γίνεται από μόνο του ένα αρχείο κλιμάκων. Προσαρμόζεται σε μια δελεαστική αναστρεψιμότητα ανάμεσα στο μέσα και στο έξω και, προτείνοντας μια συνεργατική μικρο-αστικότητα, θέτει υπό αμφισβήτηση τις καθημερινές μας πράξεις και τις τυπικές μας συμπεριφορές.

Μέσα από μια διαδικασία πρόσθεσης, αφαίρεσης, τοποθέτησης και επανατοποθέτησης καθημερινών αντικειμένων στο τραπέζι, αυτό μετατρέπεται σε έργο υποδομής, το οποίο επιτρέπει τον σχολιασμό, την επανερμηνεία του ερωτήματος: πως δομείται ένας χώρος συνάθροισης; Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης ενσωματώνει τοπικά αρχιτεκτονικά ιδιώματα και υλικότητες, εξερευνώντας το πως μια προσέγγιση που προϋποθέτει πολλαπλούς δημιουργούς μπορεί να εφοδιάσει την αρχιτεκτονική με τη δυνατότητα να δημιουργήσει καινοτόμες μορφές εντοπιότητας. Ακόμα, η ενσωμάτωση της κίνησης (χορός-ως-σχεδιασμός) και του ήχου (πλατφόρμα αναμετάδοσης), ιδιόρρυθμες χρονικότητες που εντάσσονται στις «αναλογίες μιας φαντασιακής κοινότητας», παράγει εργαλεία για τον σχεδιασμό χωρικών πρωτοκόλλων για μελλοντικούς (κοινοτικούς) εσωτερικούς χώρους.

+ Η Διεθνής Έκθεση Αρχιτεκτονικής της Μπιενάλε Βενετίας θα πραγματοποιηθεί στις 29 Αυγούστου μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2020.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Open Call για το Pediaios Happening της Στέγης Χορού Λευκωσίας

Η Στέγη Χορού Λευκωσίας σε συνεργασία με τους τρεις ιδρυτικούς οργανισμούς Dance Gate, Dance Lab, Lefkosia Youth Ballet και τα ...

Εκδηλώσεις για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Ελ Γκρέκο

Με αφορμή τη συμπλήρωση τετρακοσίων χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου Κρητικού ζωγράφου Δομήνικου ...

Οι Αθηναίοι THE NOISE FIGURES στην Κύπρο

Τρεις συναυλίες σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο θα δώσουν οι The Noise Figures, ένα fuzz rock ...

Ριμέικ για την ταινία La Dolce Vita

Το πράσινο φως για ένα ριμέικ της ταινίας La Dolce Vita, του Φεντερίκο Φελίνι, ...

Το πρόγραμμα του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Παραστάσεις από Κροατία/Σλοβενία, Βέλγιο, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο απαρτίζουν το πρόγραμμα του φετινού Διεθνούς ...

Ειδικές ξεναγήσεις στο Λεβέντειο Μουσείο: Η Λευκωσία στα χρόνια της Αγγλοκρατίας

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, στο πλαίσιο προγραμμάτων του 2016,  παρουσιάζει τον δεύτερο κύκλο ...

X