Χρήστος Γιάγκου: Αγωνία για το μέλλον των θεάτρων

«Αν δεν λάβουμε βοήθεια για τα πάγια έξοδα, θα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουμε», σημειώνει ο Χρήστος Γιάγκου, που τονίζει ότι χρειάζεται να μεταφερθεί η αγωνία της κοινότητας στον ίδιο τον υπουργό

«Δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε το μέγεθος των συνεπειών. Τα πράγματα αλλάζουν κάθε μέρα και δείχνουν ότι τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού μάλλον δεν θα μπορούμε να επιστρέψουμε στα θέατρά μας», αναφέρει ο Χρήστος Γιάγκου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Διόνυσος στη Λευκωσία.

Το Θέατρο Διόνυσος είναι ένα από τα θεατρικά σχήματα που επηρεάστηκαν σφόδρα από την αναστολή κάθε πολιτιστικής δραστηριότητας στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η πρώτη ανακοίνωση για αναβολή των παραστάσεων βρήκε το Διόνυσος να ετοιμάζεται για πρεμιέρα που θα γινόταν μερικές μόνο μέρες αργότερα. Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στις 13 Μαρτίου, γιατί «αποφασίσαμε ότι ανεξαρτήτως αναβολής των παραστάσεων ο κόπος των ηθοποιών πάνω στη σκηνή έπρεπε να πιάσει τόπο», δήλωσε τότε ο σκηνοθέτης του έργου «Ράους», Παναγιώτης Λάρκου.

«Ο ΘΟΚ είναι δίπλα στα ελεύθερα θέατρα από την πρώτη στιγμή, η επικοινωνία είναι καθημερινή και άριστη»

Αγωνία για το αύριο

Η εν λόγω παραγωγή δουλεύτηκε για μήνες. Και είναι πολύ πιθανό να μην τη δούμε ποτέ.
«Ξέρετε, ακόμη κι αν μας πουν σε δύο μήνες ότι μπορούμε να ανοίξουμε το θέατρο, δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει ο κόσμος, που λογικό είναι να ξεκινήσει με επιφύλαξη να μπαίνει δειλά-δειλά στις αίθουσες», σχολιάζει ο κ. Γιάγκου, που εκτιμά ότι το θέατρο θα μπει ξανά για τα καλά στις ζωές μας τον Οκτώβριο.

Το Θέατρο Διόνυσος είναι ένα από τα επτά θεατρικά σχήματα στη χώρα που διαθέτουν θεατρική στέγη. Και είναι πολύ μεγάλο θέμα το πώς θα διατηρηθούν αυτές οι στέγες, αν αναλογιστούμε ότι υπάρχουν τα πάγια έξοδα (ενοίκιο, λογαριασμοί κ.ά. που δεν… αίρονται.

Όπως τα υπόλοιπα θεατρικά σχήματα, έτσι και το Διόνυσος θα καταφύγει στο σχέδιο αναστολής εργασίας, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για όσες επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τις εργασίες τους λόγω των μέτρων για την πανδημία. Το εν λόγω σχέδιο ουσιαστικά καλύπτει τους εργαζόμενους, που μπορούν να λάβουν ένα ανεργιακό επίδομα. Ωστόσο «αν δεν λάβουμε βοήθεια για τα λειτουργικά έξοδα των στεγών μας, θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε», σημειώνει ο κ. Γιάγκου.

  • Μερόπη Μωυσέως

    Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

You May Also Like

Παραγωγές του Φεστιβάλ Κύπρια στο Θέατρο Ριάλτο

Πέντε αξιόλογες παραστάσεις από το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια φιλοξενεί στη σκηνή του το Θέατρο ...

Αμφίπολη: Στο φως μαρμαροθετημένο δάπεδο

Τμήμα μαρμαροθετημένου δαπέδου με μικρά, λευκά, ακανόνιστα τμήματα μαρμάρου σε κόκκινο φόντο, που σώζεται ...

Απεβίωσε ο ηθοποιός Αθηνόδωρος Προύσαλης

Στην ηλικία των 86 ετών απεβίωσε, από ανακοπή καρδιάς, ο ηθοποιός Αθηνόδωρος Προύσαλης. Το ...

«Μικρός Πρίγκιπας» η Μαρίνα Αργυρίδου

H Μαρίνα Αργυρίδου θα κρατά τον ρόλο του «Μικρού Πρίγκιπα» στην ομότιτλη παράσταση που ...

Δωρεάν για τους ανέργους η τελική πρόβα της όπερας στην Πάφο

Δωρεάν θα μπορούν να παρακολουθήσουν την τελική πρόβα της όπερας «Το ελιξίριο του έρωτα» ...

Συναυλία για τον Δημήτρη Λάγιο

«Αισθάνομαι δόκιμος άνθρωπος και δόκιμος μουσικός. Είναι εσωτερικές οι ανάγκες που με κάνουν να ...

X