Crowdfunding για Κύπριους μουσικούς

«Περισσότερο από ποτέ, τώρα είναι η στιγμή να στηρίξουμε την κυπριακή μουσική κοινότητα», σημειώνει η Άντρια Νικοδήμου, που ξεκίνησε το λεγόμενο crowdfunding στην πλατφόρμα gofundme

Χρηματικό ποσό ύψους 20 χιλιάδων δολαρίων αποτελεί τον στόχο διαδικτυακής εκστρατείας συλλογής χρημάτων για τους Κύπριους επαγγελματίες μουσικούς, συνθέτες και ηχολήπτες.

Η εκστρατεία ξεκίνησε από τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς Make Music Nicosia και ARTιο και πραγματοποιείται στην πλατφόρμα go_fund_me. Αφορά, δε, μουσικούς και επαγγελματίες του χώρου της μουσικής των οποίων το εισόδημα εξαρτάται εξ ολοκλήρου από συναυλίες και παραστάσεις οι οποίες έχουν ακυρωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Η ευρεία ακύρωση εκδηλώσεων έχει τεράστιο αντίκτυπο στην κοινότητα των τεχνών ανά τον κόσμο», αναφέρει στον «Π» η Άντρια Νικοδήμου, επικεφαλής του Make Music Nicosia. Σύμφωνα με την ίδια, «η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τη Βοστώνη, την πόλη όπου ζω. Με εξέπληξε και με συγκίνησε η άμεση δράση και βοήθεια της πόλης προς τους καλλιτέχνες –κάθε είδους– που ζουν σε αυτή. Είναι φοβερό το πόσο διαφορετικοί πόροι έκτακτης ανάγκης –τόσο από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ιδιώτες αλλά και από την ίδια την πόλη– έχουν συλλεχθεί και μοιραστεί ήδη. Ένιωσα την ανάγκη να αρχίσω μια προσπάθεια και για την Κύπρο με την καταπληκτική ομάδα του Make Music Nicosia, σε συνεργασία με το ARTιο, για να στηρίξουμε και εμείς όσο μπορούμε τη μουσική κοινότητά μας.»

Έμπρακτη στήριξη

«Το σκεπτικό είναι να μαζευτούν επειγόντως χρήματα για να στηρίξουμε τους Κύπριους επαγγελματίες του χώρου», τονίζει η Άντρια Νικοδήμου, διευκρινίζοντας ότι η εκστρατεία αφορά ακόμα και όσους ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό αλλά επηρεάζονται, επίσης, από τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας. Σύμφωνα με την ίδια, το ποσό που θα δοθεί σε όποιον αιτηθεί βοήθεια «θα είναι συμβολικό και θα είναι το ίδιο για όλους».

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

Όπως προαναφέραμε, το crowdfunding, όπως ονομάζεται η διαδικτυακή συλλογή χρημάτων από το ίδιο το κοινό που θέλει να στηρίξει έναν σκοπό, ξεκίνησε στις 27 Μαρτίου και εξελίσσεται στη διεύθυνση gofundme.com. Αφού τρέξει η καμπάνια και μαζευτεί ένα σημαντικό ποσό, θα αναρτηθεί για τους μουσικούς η αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα. Το συνολικό ποσό των δωρεών, καθώς και το συνολικό ποσό των αιτήσεων θα καθορίσει τόσο τη χορηγία ανά μουσικό, όσο και το πόσοι μουσικοί θα υποστηριχθούν. «Θα δοθεί προτεραιότητα στα άτομα των οποίων το συνολικό εισόδημα έχει επηρεαστεί 100% και στα άτομα τα οποία έχουν εξαρτώμενα τέκνα», επισημαίνει η κ. Νικοδήμου, ενώ τα χρήματα θα σταλούν άμεσα, μέσω διαδικτυακής τραπεζικής μεταφοράς.

Στο ερώτημα κατά πόσο το κοινό θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα, «θέλουμε να ελπίζουμε πως ναι» αποκρίνεται η κ. Νικοδήμου. «Αν πιστεύουμε στον σκοπό και τη σημαντικότητα της μουσικής κοινότητας και των τεχνών γενικότερα είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Κανένα ποσό δεν είναι μικρό. Η κοινοποίηση είναι επίσης σημαντική βοήθεια. Η καμπάνια είναι διαθέσιμη παγκοσμίως.»

+ Οι αιτήσεις για παροχή βοήθειας θα αναρτηθούν στις 8 Απριλίου. Για πληροφορίες: makemusicnicosia@gmail.com

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©Dimitris Vetsikas/Pixabay

  • Μερόπη Μωυσέως

    Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

You May Also Like

Φαραώ στο σφυρί προκαλεί την οργή του Καΐρου

Μια γλυπτή κεφαλή του νεαρού φαραώ Τουταγχαμών βγαίνει στο σφυρί την Πέμπτη στο Λονδίνο, ...

Φωτογραφίες της Μέριλιν σε έκθεση στην Πολωνία

Στις 6 Αυγούστου εγκαινιάζεται στην Πολωνία μια έκθεση με φωτογραφίες της Μέριλιν Μονρόε, τις ...

Παγκόσμια πρεμιέρα στο Κάρλοβι Βάρι για την ταινία «Παύση»

H Τώνια Μισιαλή πραγματοποιεί το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με την ταινία μεγάλου μήκους Pause ...

Αστικές Λεπτομέρειες |NI•KO 7 / ΛΟΥΝΑ

H Phaneromenis 70 συνεχίζοντας τις δράσεις της στο πλαίσιο των ‘Αστικών Λεπτομερειών’, παρουσιάζει τον ...

Ακροάσεις στη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου δέχεται αιτήσεις για την πρόσληψη • 2 μουσικών στα ...

ΣΠΕΛ: Παράδοση τον Μάρτη, λειτουργία καλό 2020

Με την ανάθεση μελέτης για την ίδρυση και λειτουργία κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο ...

X