Γυμναστική στο σπίτι με τον εικαστικό PASHIAS

H τεχνική “The PASHIAS” προσπαθεί να συνδέσει τον απομονωμένο θεατή με το σώμα του, με τον συνάνθρωπό του, καθώς και με ‘στιγμές’ δημιουργίας και πολιτιστικής δράσης

Εναν «Οδηγό καλλιτεχνικής προπόνησης σε έξι βήματα» προτείνει στο πεντάλεπτο βίντεό του με τίτλο The PASHIAS – 6-step Artist’s Workout Guide ο εικαστικός PASHIAS.

Στην εποχή της καραντίνας και του κατ’ οίκον περιορισμού, ο καλλιτέχνης επιστρέφει προτείνοντας ένα «ασκησιολόγιο σωματικής εκγύμνασης», όπως το αποκαλεί.

Ο ήχος ενός γκονγκ αναγγέλλει την έναρξή του.

Βασισμένο στην πρακτική του performance art, o PASHIAS μοιράζεται μία αποκλειστική σειρά ασκήσεων του σώματος και του μυαλού, που θα μας κρατήσει «σε αθλητική φόρμα και πνευματική οξυδέρκεια» σημειώνει.

Ακολουθώντας την αυξανόμενη παραγωγή βίντεο με κατ’ οίκον σωματικές ασκήσεις που χαρακτηρίζει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ο εικαστικός οικειοποιείται -έξυπνα και με χιούμορ- τη φόρμα και την αισθητική ψηφιακών μέσων επικοινωνίας, προσκαλώντας τον θεατή να μιμηθεί εικόνες και χειρονομίες που απαρτίζουν την μέχρι τώρα πρακτική του. Στα βήματα που καλούνται οι θεατές να ακολουθήσουν, θα συναντήσουν αναφορές σε πολεμικές τέχνες, το άθλημα της τοξοβολίας, της καλαθόσφαιρας και σε σκηνές που θυμίζουν Ολυμπιακά αγωνίσματα. Το σώμα κερδίζει ευφάνταστα την όψη κοιλιακών μέσα σε δευτερόλεπτα, μαθαίνει να κατασκευάζει τόξο από τα κέρατα ενός ταύρου, βρίσκει το θάρρος να μετατραπεί σε στόχο βολής και αυτοχειροκροτείται με σκοπό την επίτευξη του αισθήματος ‘νίκης’.

H τεχνική “The PASHIAS” προσπαθεί να συνδέσει τον απομονωμένο θεατή με το σώμα του, με τον συνάνθρωπό του, καθώς και με ‘στιγμές’ δημιουργίας και πολιτιστικής δράσης.

Το σύνολο των ζωντανών έργων που παρουσιάζονται στο πεντάλεπτο βίντεο, προέρχονται από την σειρά “Training for performance”, που έλαβε χώρα από το 2015 μέχρι το 2017. Ερευνώντας τη σύνδεση της τέχνης του performance με το πεδίο του αθλητισμού, ο PASHIAS επικεντρώνεται στο σώμα ως πηγή ενέργειας, επιδεξιότητας, αισθητικών αξιών και δυνατοτήτων, όπως αυτό παρατηρείται στις διαδικασίες εκγύμνασης. Μέσω της έννοιας του ‘ανταγωνισμού’ -με σκοπό την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου- το σώμα έρχεται σε επαφή με τις παραμέτρους του εαυτού, του αντιπάλου και του κοινού, εξετάζοντας τα πλαίσια που καθορίζουν την υλική του υπόσταση και το ιδεολογικό σχήμα του ως κοινωνικό κατασκεύασμα. Στη σειρά “Training for performance”, αντλώντας αναφορές από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό έως και τη σύγχρονη κοινωνία, το σώμα ‘εν δράση’ παρουσιάζεται ως πολιτικό εργαλείο, το οποίο επιβεβαιώνει, εξετάζει και διαταράσσει τους κανόνες λειτουργίας ενός κοινωνικού συνόλου. Ο PASHIAS δημιουργεί ένα άθλημα ‘διαμέσων’, με βάση την Ελλάδα, την Κύπρο και χώρες του εξωτερικού όπως Γαλλία, Σουηδία και Ισπανία, παρουσιάζοντας 11 ζωντανά performance, εκθέσεις φωτογραφικών έργων, καθώς και εκπαιδευτικά εργαστήρια με συμμετέχοντες από την παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή, σε συνεργασία με πολιτιστικά ιδρύματα όπως την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, το Ινστιτούτο Καλών Τεχνών Μπεζανσόν, το Marina Abramovic Institute, το Μουσείο Μπενάκη, την γκαλερί Verkstad Konsthall και το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών SWAB.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Nostalgia Party» στην Παλιά Ηλεκτρική

Η ομάδα των «Nostalgia Parties» επιστρέφει για ένα καλοκαιρινό πάρτυ στην πρωτεύουσα την Παρασκευή ...

30ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ Παστελιού

Διοργανώνεται και φέτος στην Ανώγυρα το Φεστιβάλ Παστελιού, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, σε ειδικά διαρρυθμισμένο ...

Εξερευνούμε την Αλυκή Λάρνακας

Εξερευνήστε την Αλυκή Λάρνακας την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018 στις 10:00πμ και βιώστε τη φύση ...

Εικόνες από το Φεστιβάλ Οικόπολις

Ο φωτογράφος Παύλος Βρυωνίδης κατέγραψε οπτικά την συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Φεστιβάλ Οικόπολις στην ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ | Μέρα 32η

Γράφει ο Σάιμον Μπαχτσελί /Δημοσιογράφος 12 Απριλίου 2020 Συνήθως με παίρνει ο ύπνος ακούγοντας ...

Nostalgia By the Sea

Αυτό το Σάββατο 11 του Αυγούστου, τα θρυλικά ‘Nostalgia Parties’ αναδιαρθρώνουν την έννοια της ...

X