Ο τομέας του πολιτισμού αξίζει να αμειφθεί και να στηριχθεί

Η Μαρία Σαββίδου εξηγεί γιατί οι καλλιτέχνες και ο πολιτιστικός τομέας στην Κύπρο πρέπει να στηριχθούν για να συνεχίσουν

Γράφει η Μαρία Σαββίδου

Ο τομέας του πολιτισμού σήμερα ποζάρει σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παραχώρηση δικαιωμάτων για δωρεάν αναπαραγωγή έργων online και παράλληλα οι καλλιτεχνικές ομάδες που διεκδικούν τα αυτονόητα για τη στήριξη της ύπαρξής τους από το κράτος. Ένα οξύμωρο σχήμα, δωρεάν διάθεση έργων και ταυτόχρονα αιτήματα για στήριξη… 

Δεκαετίες τώρα ο τομέας του πολιτισμού παλεύει με τα κύματα. Παλεύει με τους αρμόδιους οι οποίοι εκ των αποτελεσμάτων φαίνεται να μην έχουν δύναμη ή θέληση να εκπροσωπήσουν τους καλλιτέχνες ή απλά κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς. Παλεύουν με ανθρώπους που είναι σε θέσεις κλειδιά και από τους οποίους εξαρτώνται εγκρίσεις για κονδύλια χρηματοδότησης και συνάμα το όραμα της τέχνης. Όμως σε ένα μεγάλο ποσοστό, για αυτούς τους ανθρώπους κλειδιά, η ζυγαριά μάλλον βαραίνει στην πλευρά της παραγωγής χρήματος. Δηλαδή, τι χρήμα όντως παράγεται από το κομμάτι του πολιτισμού; Επομένως, πώς να γίνουν συνοδοιπόροι στο όραμα και πώς να το στηρίξουν, όταν δεν βλέπουν την δική του αξία; 

Σήμερα όμως ο τομέας του πολιτισμού είναι πιο δυνατός από ποτέ. Τον Οκτώβρη του 2018 καλωσορίσαμε με χαρά το Olivewood το οποίο άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη δημιουργία πολιτιστικού προϊόντος μέσω ντοκιμαντέρ, ταινιών και προβλέπεται πως θα συμβάλλει σημαντικά στα οικονομικά της χώρας. Η Κύπρος ήδη φιλοξενεί διεθνείς δημιουργούς στα εγχώρια φεστιβάλ της ενώ η Κύπρος και οι καλλιτέχνες της προωθούνται στον διεθνή χώρο. Οι εγχώριες παραγωγές βραβεύονται και το κοινό του θεάματος μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο.

Οι συντελεστές του καλλιτεχνικού χώρου αριθμούν σε μερικές χιλιάδες και συμβάλλουν πια σημαντικά στην οικονομία. Το προϊόν που παράγεται στη χώρα από τον τομέα του πολιτισμού άρχισε να αριθμεί σε ένα ποσοστό που θα είναι σεβαστό για το ΑΕΠ της Κύπρου και παράλληλα θα συμβάλει στην προώθηση της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού. Στόχος ο οποίος πάντοτε υπήρξε πρώτιστος για τα οικονομικά της χώρας.  

Αυτά καλούνται άμεσα οι αρμόδιοι να αξιολογήσουν, και το γεγονός ότι σήμερα το μόνο που τους έχει απομείνει για να ψυχαγωγούνται είναι η αναπαραγωγή έργων που διατέθηκαν δωρεάν μέσω του διαδικτύου! Αυτά τα έργα που γνωρίζω πολύ καλά πόσο δύσκολη και περιορισμένη υπήρξε η χρηματοδότησή τους από τους αρμόδιους φορείς. Και αυτού του είδους η ψυχαγωγία θα πρέπει να κρατήσει για πολύ ακόμα καθώς προβλέπεται πως η συνάθροιση κόσμου όπως την γνωρίζαμε μέχρι χθες, δεν θα γίνει εφικτή παρά μόνο όταν εφευρεθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Οι συμβαλλόμενοι στην παραγωγή τέχνης πρέπει να αμειφθούν και να αμείβονται για τη συνεισφορά τους στον πολιτισμό ακριβώς όπως αμείβονται όλοι οι οργανισμοί και επιχειρήσεις για την προσφορά τους σε υπηρεσίες.

Στο διάστημα αυτό εμείς που ζούμε την τέχνη και από την τέχνη, την αγαπάμε, την στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, καλούμε όλους τους φορείς πολιτισμού να ξυπνήσουν από το λήθαργο και να τροχοδρομήσουν κονδύλια τα οποία θα βοηθήσουν παραγωγές συγκεκριμένων προδιαγραφών να τρέξουν. Ο τομέας του πολιτισμού γνωρίζει ότι χωρίς τη στήριξη των αρμοδίων δε θα μπορέσει να επανεκκινήσει και να λειτουργήσει με βάση τα παλιά δεδομένα ίσως και για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο τομέας του πολιτισμού έχει μεγαλώσει σε μέγεθος, και έχει αποδείξει ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές του εγκλεισμού είναι εκεί παρών και δωρεάν. Ο τομέας του πολιτισμού ΑΞΙΖΕΙ να αμειφθεί και να στηριχθεί! 

 

*Η Μαρία Σαββίδου εργάζεται στον οπτικοακουστικό τομέα τα τελευταία 10 χρόνια. Εχει συνεργαστεί για τη διεκπεραίωση βίντεο και τη δημιουργία μουσικής με καλλιτέχνες από την Κύπρο και τον διεθνή χώρο και συνεργάζεται στενά με χώρους εκδηλώσεων, θεατρικούς χώρους, τεχνικούς παραγωγής κ.ά.

Είναι κάτοχος πτυχίου στις Οικονομικές επιστήμες και μεταπτυχιακού στη Διαφήμιση και στο Μάρκετινγκ. Προτού ασχοληθεί αποκλειστικά με τον οπτικοακουστικό τομέα εργάστηκε για 6 χρόνια στον Χρηματοοικονομικό και Συμβουλευτικό τομέα στην Κύπρο, με καθήκοντα που αφορούσαν την επιχειρηματική ανάπτυξη μέσω φορολογικού σχεδιασμού και ίδρυση εταιρειών.  

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Για την παράσταση “Νίτσα”

Της Αλεξάνδρας Μαγγλή Συνηθίζουμε να ψάχνουμε τους ήρωες στην ιστορία. Τι απορρέει όμως από ...

Αδάμαστοι ήχοι της παράδοσης σε ύφος Jazz

Της Στέλλας Σπύρου Όταν το κλαρίνο της ελληνικής παράδοσης σμίγει με το βιμπράφωνο, το ...

Περήφανοι και Ευχαριστούντες

Απάντηση στο άρθρο του Ν.Κ., εφημερίδα “Πολίτης”, Κυριακάτικο Παράθυρο 15.05.2016 Λυπάμαι. Λυπάμαι, γιατί στην ...

Μας την ΥΠΠΑΝ κιόλας!

Γράφει η Ελεάνα Αλεξάνδρου | χορογράφος – χορεύτρια Καλέσαμε ανθρώπους του πολιτιστικού τομέα να ...

Λογοτεχνικά βραβεία της διαπλοκής; Απορίες και ερωτήματα

Γράφει ο Αλέξανδρος Γεωργιάδης Δεν είμαι λογοτέχνης ούτε κριτικός λογοτεχνίας, αλλά μου αρέσει να ...

Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων

Γράφει η Μαργαρίτα Ερωτοκρίτου Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος “Το μουσικό κλειδί”, η Συμφωνική ...

X