Ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ στο Instagram Live

O 89χρονος εμβληματικός σκηνοθέτης του Γαλλικού Νέου Κύματος έδωσε ένα masterclass στο Instagram Live χθες.
 • Ο συνεχιζόμενος περιορισμός του κορωναϊού έχει οδηγήσει πολλούς καλλιτέχνες να γίνουν δημιουργικοί όσο αφορά την ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση, με πολλά ονόματα να δίνουν παράσταση ή να μιλούν άμεσα στο ακροατήριό τους μέσω του Instagram Live. Ένα όνομα που δεν περίμενε κανείς να το κάνει αυτό όμως είναι ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρντ.

  Ο 89χρονος σκηνοθέτης σε μια συζήτηση με τον Λιονέλ Μπαγιέρ, επικεφαλή του κινηματογραφικού τμήματος της ECAL (Πανεπιστήμιο Τέχνης και Σχεδιασμού Λωζάννης), συζήτησε για τις  «εικόνες κατά την περίοδο του κοροναϊού», μιλώντας για πάνω από 90 λεπτά από το σπίτι του στην Ελβετία, ενώ κάπνιζε ένα παχύ πούρο.

  Η συζήτηση είναι διαθέσιμη για την ώρα στα γαλλικά για λίγες ώρες ακόμη εδώ (μόνο για smartphones), ενώ σε λίγες εβδομάδες θα κυκλοφορήσει και υποτιτλισμένη στα αγγλικά.

  Ανάμεσα σε άλλα, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ μίλησε και για τον Covid-19, αναφερόμενος σε αυτόν, κατά την προσφιλή θεματική του, σε συνάρτηση με τη γλώσσα και της επικοινωνία, μέσα από τις θεωρίες των πληροφοριών και της μεταφοράς μηνυμάτων.

   

  «Ο ιός είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, χρειάζεται και έναν άλλον για να πάει στον γείτονα, όπως μερικά πουλιά, για να καταφέρει να μπει μέσα. Οπως και όταν στέλνουμε μήνυμα μέσω ενός δικτύου, χρειαζόμαστε τον άλλον για μπει στο σπίτι του […] Ο ιός είναι μια επικοινωνία, σαν αυτό που κάνουμε τώρα… το οποίο δεν θα μας σκοτώσει, αλλά ίσως μας κάνει να ζήσουμε χειρότερα».

  Με τη χαρακτηριστική του άρνηση για τις λέξεις και τη δική του θεώρηση πως πρέπει να εφευρίσκουμε συνεχώς μια νέα γλώσσα που να αποτελείται από «λέξεις και εικόνες», είπε πως «οι πολιτικοί, οι επικεφαλής των κρατών έχουν πνιγεί μέσα στις λέξεις τους». Και θύμισε σε όλους πως συνεχίζει να γράφει χειρόγραφα: «Γράφω στο χέρι ακόμη. Και μερικές φορές κάνω τόσο μικρά γράμματα που δεν μπορώ να διαβάσω τι έχω γράψει. Οπότε τα ξαναγράφω. Δεν είναι ποτέ το ίδιο πράγμα, αλλά όπως λένε, μόνο αυτοί που μπορούν να σβήσουν γράφουν πραγματικά.»

  Οταν ρωτήθηκε τι κάνει τις μέρες της καραντίνας και αν βλέπει τηλεόραση, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ δήλωσε πως βλέπει λίγες ειδήσεις προσπαθώντας να μην παρασυρθεί από τα fake news και κατά τα άλλα ήταν κατηγορηματικός για τη σχέση του σινεμά με την τηλόραση:

  «Η τηλεόραση δημιουργεί λήθη, το σινεμά δημιουργεί αναμνήσεις».

  Δείτε εδώ ολόκληρη τη συζήτηση με τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ (στα γαλλικά)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  «Έφυγε» η Άννα Συνοδινού

  Το πρωί της Πέμπτης, 7 Ιανουαρίου, απεβίωσε η Άννα Συνοδινού, κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός, η ...

  Πάφος και Aarhus, πολιτιστικές πρωτεύουσες με βούλα

  Και επίσημα ανακηρύσσονται ως Πολιτιστικές Πρωτεύουσες 2017 η Πάφος και η δανική Aarhus, στις ...

  Σινεμά Πάνθεον reloaded

  Επαναρχίζει τη δραστηριότητά του στο κέντρο της -και δη με έντονη σινεφίλ διάθεση- ο ...

  Λονδίνο: Πρώτο βραβείο στο Immigrants

  Το έργο Immigrants, το οποίο δημιούργησαν 30 παιδιά από το Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου ...

  Θρίλερ της χρονιάς η «Σιωπηλή Ασθενής» του Άλεξ Μιχαηλίδη

  Η πολύκροτη «Σιωπηλή Ασθενής» του Άλεξ Μιχαηλίδη, μόλις βραβεύτηκε στα βραβεία αναγνωστών Goodreads, ως ...

  Ο Bill Nighy και η Carey Mulligan στην οθόνη του Ριάλτο

  Οι εξαιρετικοί ηθοποιοί Bill Nighy [Love Actually, Harry Potter κ.ά.] και Carey Mulligan [Drive, ...

  X