“Reveal the Collections” από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Κάτω από δύσκολες περιστάσεις, η τέχνη οφείλει να διαδραματίζει πάντα συνεκτικό ρόλο. Το ίδιο ισχύει και για του φορείς του πολιτισμού. Ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στους Κύπριους δημιουργούς του εικαστικού χώρου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου προβάλλει και συζητά μέσω μιας μια διαδικτυακής δράσης έργα τέχνης της Συλλογής Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης του Ιδρύματος αλλά και άλλων ιδιωτικών συλλογών.  

 

 

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα γνωρίζει ότι οι Συλλογές δεν φτιάχτηκαν και δεν υπάρχουν για να είναι κρυμμένες. Ανήκουν στον κόσμο της Κύπρου από τον οποίο και για τον οποίο μαζεύτηκαν. Πολιτισμός, άλλωστε, σημαίνει αλληλεγγύη και ο εγκλεισμός στον οποίο μας υπέβαλε ο COVID19 δεν θα πρέπει να σημαίνει αποκλεισμό από την τέχνη. Οι αντικειμενικές δυσκολίες και οι φυσικοί φραγμοί δεν μας αποτρέπουν από το να τιμήσουμε την τέχνη αλλά αντίθετα μας εμπνέουν να γίνουμε πιο δημιουργικοί.  Το Πολιτιστικό Ίδρυμα αποφάσισε να τιμήσει τους ανθρώπους της σύγχρονης κυπριακή τέχνης, οι οποίοι φροντίζουν για την ψυχή και καλλιεργούν την αισθητική και τη σκέψη, αποκαλύπτοντας και συζητώντας έργα της συλλογής του και άλλων ιδιωτικών συλλογών. 

 

 

Οι αναρτήσεις της δράσης θα προβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη σελίδα του Πολιτιστικού στο Instagram, ανοίγοντας διάλογο με ανθρώπους που δημιουργούν τέχνη, που αγαπούν την τέχνη ή τη μελετούν. Μέσα στο χάος της ψηφιακής πολυφωνίας των τελευταίων εβδομάδων, επιθυμούμε να αρθρώσουμε έναν προσεκτικό και δομημένο λόγο από ειδικούς που να αναδεικνύει τη σύγχρονη κυπριακή τέχνη φωτίζοντας τα σημεία εκείνα που την κάνουν αυθορμήτως αναγνωρίσιμη στην κυπριακή ψυχή αλλά και τη συνδέουν ταυτόχρονα με το παγκόσμιο «γίγνεσθαι» της τέχνης.   

Η Συλλογή Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης άρχισε παράλληλα με τη δημιουργία του Ιδρύματος το 1984. Απώτερος του στόχος είναι ο σταδιακός σχηματισμός μιας αντιπροσωπευτικής ομάδας έργων που θα σκιαγραφεί την εξέλιξη της εικαστικής δημιουργίας στην Κύπρο. H συλλογή απαριθμεί σήμερα πάνω από 850 έργα. Η δράση Reveal the Collections εμπίπτει στην πάγια πολιτική του Ιδρύματος για ενθάρρυνση, αναγνώριση και προβολή της εικαστικής δημιουργίας αλλά και των άλλων τεχνών ευρύτερα. Καταδεικνύει επίσης τη συνεχή στήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος για βελτίωση των καλλιτεχνικών υποδομών και συμβάλλει παράλληλα στις προσπάθειες για κατοχύρωση των δικαιωμάτων του καλλιτέχνη.

Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσεων του Πολιτιστικού «Πολιτισμός σημαίνει Αλληλεγγύη», φέρει τον τίτλο  #revealthecollections και αρχίζει στις 11 Μαΐου 2020.

Για τη δράση ακολουθήστε την σελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος στο instagram: @boccf

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο Χούλιο Ιγκλέσιας μηνύει το ψευδοκράτος

  Μήνυση εναντίον του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων υπέβαλε o Χούλιο Ιγκλέσιας, μέσω της ...

“Από την προφορική παράδοση στην επινόηση ιστοριών και τον φωνητικό αυτοσχεδιασμό”

Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα /εισαγωγή στην τέχνη της αφήγησης με τίτλο: ...

Αναβάλλεται η έκθεση της Θεοπίστης Στυλιανού-Λάμπερτ στο «Φυτώριο»

Μέχρι νεοτέρας αναβάλλεται η έκθεση «Arte-facts», η νέα ατομική έκθεση και παρουσίαση φωτογραφικού βιβλίου ...

«Κωλόπαιδα» | Ο Στέλιος Καμμίτσης μιλά στο «Π»

Με αφορμή την προβολή της ταινίας «Κωλόπαιδα», του Κύπριου σκηνοθέτη Στέλιου Καμμίτση, στο φετινό ...

«Με το ίδιο μέτρο» απο το Φανταστικό Θέατρο

Το Φανταστικό Θέατρο παρουσιάζει το έργο «Με το ίδιο μέτρο» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε ...

Μπιενάλε | Διάκριση χωρίς συγχαρητήρια

Άργησε, αλλά έφτασε χθες η ανακοίνωση των Πολιτιστικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ...

X