Στην Κύπρο τα ευρήματα από το ναυάγιο στον βυθό της Μεσογείου

Για παράνομη ανασκαφή κάνει λόγο το Τμήμα Αρχαιοτήτων σχετικά με τον εντοπισμό 12 ναυαγίων το 2015, τα ευρήματα του οποίου χαρακτηρίστηκαν ως «η απαρχή της παγκοσμιοποίησης»

Ανακοίνωση σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian» της 18ης Απριλίου στο οποίο αναφερθήκαμε με σχετικό άρθρο στις 23 Απριλίου, εξέδωσε χθες το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αφορά τον εντοπισμό -από την αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία Enigma Shipwreck Project- 12 ναυαγίων και εκατοντάδων ευρημάτων που ανελκύστηκαν το 2015 από τον βυθό της Μεσογείου και κατασχέθηκαν από το Τμήμα Τελωνείων της Κύπρου.

Τον Δεκέμβριο 2015, το κυπριακό Τελωνείο εντόπισε και κατάσχεσε 588 αντικείμενα που είχαν ανελκυστεί από τον βυθό του Λιβάνου

Ήταν «αδήλωτα»

Σύμφωνα με τη διευκρινιστική ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, σε ένα από τα 12 ναυάγια, ένα οθωμανικό εμπορικό πλοίο του 17ου αιώνα, εντοπίστηκαν και ανελκύστηκαν 588 αντικείμενα που αφορούν κυρίως μεγάλο αριθμό αρχαιοτήτων κινεζικής αλλά και ισλαμικής προέλευσης. Περί τα τέλη Δεκεμβρίου 2015, αυτά τα αντικείμενα ανευρέθηκαν από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας πάνω στο πλοίο Odyssey Explorer. Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, οι αρχαιότητες είχαν ανασκαφεί από την ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα του Λιβάνου και κατασχέθηκαν από το κυπριακό Τμήμα Τελωνείων όταν το συγκεκριμένο πλοίο ελλιμενίστηκε στο λιμάνι Λεμεσού.

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι τα αντικείμενα δεν είχαν δηλωθεί προηγουμένως, γι’ αυτό και οι αρχές προχώρησαν στην κατάσχεσή τους.

Συντήρηση και φύλαξη

Όπως, επίσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, μετά την κατάσχεση όλες οι αρχαιότητες φωτογραφήθηκαν από εκπροσώπους του Τμήματος Αρχαιοτήτων και της Αστυνομίας και κατακρατήθηκαν. Επιπλέον, συντηρήθηκαν από εξειδικευμένο προσωπικό υπό την εποπτεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων που συνεχίζει την επιτήρησή τους. Εκτός από τα ευρήματα, κατασχέθηκαν επίσης τα αρχεία των παράνομων ανασκαφών στα οποία είναι έκδηλη η προσπάθεια βίαιης ανέλκυσης με αποτέλεσμα την καταστροφή ορισμένων από αυτών.

«Πολύ καλά γνωστή στην Κύπρο αλλά και στον διεθνή χώρο και δη στην UNESCO για τις δραστηριότητες αρχαιοκαπηλίας σε θαλάσσιες ζώνες» είναι σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων η εταιρεία που εντόπισε τα 12 ναυάγια

Δραστηριότητα αρχαιοκαπηλίας

Στην ανακοίνωσή του, το Τμήμα Αρχαιοτήτων επισημαίνει ότι η εταιρεία που εντόπισε τα ναυάγια, η Enigma Shipwreck Project, είναι πολύ καλά γνωστή τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλες χώρες αλλά και διεθνείς οργανισμούς όπως η UNESCO, για τις δραστηριότητες αρχαιοκαπηλίας σε θαλάσσιες ζώνες. Στόχος της είναι ο εντοπισμός και η πώληση αντικειμένων.

«Τονίζεται εμφαντικά ότι οι κυπριακές αρχές σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε δημοπράτηση των αντικειμένων», όπως λανθασμένα αναφέρεται σε δεύτερο ρεπορτάζ για το θέμα, αυτή τη φορά της εφημερίδας «The National», ημερομηνίας 22 Απριλίου 2020. «Αυτό αντίκειται τόσο στις ηθικές αρχές όσο και στις πρόνοιες του περί Αρχαιοτήτων Νόμου», αναφέρεται σχετικά.

Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας ότι ένας από τους κύριους στόχους του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι η πάταξη της αρχαιοκαπηλίας είτε στην ξηρά είτε στη θάλασσα και ως εκ τούτου το τμήμα λαμβάνει σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην επίτευξη του στόχου αυτού.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014, η κυπριακή νομοθεσία για τις αρχαιότητες ενισχύθηκε ώστε να καλύπτει τη θαλάσσια ζώνη της (όπως έχει καθοριστεί δυνάμει του περί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και Υφαλοκρηπίδας Νόμου). Αυτό σημαίνει πως προστατεύονται ακόμη και οι αρχαιότητες που βρίσκονται στον βυθό στη θαλάσσια ζώνη της Κύπρου.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η ανακοίνωση για το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας, ζωντανά στο «Π»

Στις 14:00 τοπική ώρα Κύπρου θα ανακοινωθεί ο/η φετινός/η νικητής/ήτρια του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας ...

Έκθεση Κυπρίων σκηνογράφων, ενδυματολόγων, φωτιστών

Την πρώτη του παγκύπρια έκθεση σκηνογραφίας, κοστουμιού, σχεδιασμού φωτισμού και αφίσας διοργανώνει το Κυπριακό Κέντρο ...

To Cirque du Soleil για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το περίφημο Cirque du Soleil θα δώσει για πρώτη φορά παραστάσεις στην Ελλάδα με ...

Ιταλία και Κύπρος μαζί για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Συνάντηση της Ομάδας Φίλων για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 ...

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάφου (PIFF)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάφου (PIFF) διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά, στις 16 – ...

Αεροπλάνα και βαπόρια από LEGO® σε μια έκθεση στη Λευκωσία

Μια εκπαιδευτική έκθεση για την ιστορία των μέσων συγκοινωνίας φτιαγμένων από τουβλάκια της LEGO® παρουσιάζεται ...

X