Στήριξη στον πολιτισμό υποσχέθηκε εκ νέου ο ΥΠΠΑΝ

Ο Υφπουργός ενημέρωσε ότι η Κυβέρνηση πρόκειται να στηρίξει εκτάκτως, με ειδική χορηγία, πέραν του προϋπολογισμού, δημιουργούς, καλλιτέχνες, επαγγελματίες και εργαζομένους στον τομέα του πολιτισμού

Τηλεδιάσκεψη με καλλιτέχνες, εκπροσώπους δημιουργών πού εργάζονται στον πολιτιστικό τομέα πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου.

Θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν τα μέτρα που λαμβάνει η κυπριακή κυβέρνηση για στήριξη των επαγγελματιών στον πολιτιστικό – δημιουργικό τομέα πού έχουν πληγεί σφόδρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εκ μέρους των καλλιτεχνών επαγγελματιών και εργαζομένων στον χώρο της πολιτιστικής δραστηριότητας, οι οποίοι συνυπογράφουν ανοικτή επιστολή για τη στήριξη του πολιτισμού, συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη η εικαστικός Μαρία Λοϊζίδου, η σκηνοθέτιδα και ηθοποιός Λέα Μαλένη, η σκηνοθέτιδα Έλενα Φιτικίδου Αλωνεύτη, οι ηθοποιοί Ανδρέας Τσέλεπος και Προκόπης Αγαθοκλέους, η χορογράφος Ελεάνα Αλεξάνδρου, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Ριάλτο Γεωργία Ντέτσερ και η σκηνογράφος Σόσε Εσκιτζιάν.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, επίσης, από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μάριος Παναγίδης και ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Παύλος Παρασκευάς.

Ο Υπουργός ενημέρωσε αναλυτικά για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί ήδη προκειμένου να αξιοποιηθεί ο υφιστάμενος προϋπολογισμός, συμπεριλαμβανομένου και του προϋπολογισμού του ΘΟΚ, με αναπροσαρμογή των εγκεκριμένων προγραμμάτων και δράσεων, προκειμένου να στηριχτεί η πολιτιστική δραστηριότητα και δημιουργία στη διάρκεια της κρίσης, αλλά και να εξασφαλιστεί η επαναδραστηριοποίηση την επόμενη ημέρα.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός ενημέρωσε ότι η Κυβέρνηση πρόκειται να στηρίξει εκτάκτως, με ειδική χορηγία, πέραν του προϋπολογισμού, δημιουργούς, καλλιτέχνες, επαγγελματίες και εργαζομένους στη δημιουργική βιομηχανία και την πολιτιστική δραστηριότητα, συμφώνα με σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο

Για τον σκοπό αυτό, και αφού γίνει από τους συλλογικούς φορείς προτροπή σε όσους δικαιούχους να χρησιμοποιήσουν το γενικότερο σχέδιο στήριξης της απασχόλησης που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, ζητήθηκε η συνεργασία των εκπροσώπων του πολιτιστικού και καλλιτεχνικού χώρου, ούτως ώστε να καταγραφούν ανά κατηγορία, τα πρόσωπα στα οποία πρέπει να δοθεί ενίσχυση. Συμφωνήθηκε όπως υπάρξει, τις επόμενες ημέρες, συνεργασία με τη Διεύθυνση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.

Ευχαριστώντας για τη συμμετοχή τους στην τηλεδιάσκεψη, ο Υπουργός ανέφερε ότι πρόθεση του Υπουργείου την περίοδο αυτή ήταν να λειτουργήσει μια Συμβουλευτική Επιτροπή με προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού, προκειμένου να γίνουν διαβουλεύσεις για το προσχέδιο που έχει ετοιμαστεί για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού. Η κρίση που περνάμε, σημείωσε, αναβάλλει αλλά δεν ματαιώνει αυτούς τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, οι οποίοι, με τη λειτουργία ενός Υφυπουργείου, θα ενισχύσουν βεβαία τη θέση του Πολιτισμού, αλλά θα έδιναν απαντήσεις και σε κάποια από τα ερωτήματα που τίθενται σήμερα.

Σε σχέση με την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους Υπουργούς Πολιτισμού των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), και αφού ηγέρθη το θέμα από τους συμμετέχοντες, ο Υπουργός προχώρησε σε ενημέρωση, υπογραμμίζοντας ότι διευρύνονται οι δυνατότητες να έχει το κράτος πρόσβαση σε κάποια ειδικά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις για τον Πολιτισμό που εξαγγέλλονται σε επίπεδο ΕΕ.

Εξάλλου, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι με βάση την πληροφόρηση από τα άλλα κράτη μέλη η Κυπριακή Κυβέρνηση, τηρουμένων των πληθυσμιακών αναλογίων έχει ενεργοποιήσει ένα από τα πιο μεγάλα σχέδια στήριξης απέναντι στην κρίση του κορωνοϊού.

Σχετικά με το θέμα που ηγέρθη για το θεσμικό πλαίσιο αναγνώρισης της ιδιότητας του καλλιτέχνη, ο Υπουργός ενημέρωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική φάση και θα προωθηθεί το συντομότερο.

Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε όπως υπάρξει συνεργασία, ούτως ώστε να εξευρεθούν τρόποι για να στηριχθούν οι πολίτες με πολιτιστικό περιεχόμενο εξ αποστάσεως, στη διάρκεια ισχύος του κατ’ οίκον περιορισμού.

Τέλος, διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες ότι θα συνεχίσει να είναι σε επαφή μαζί τους τόσο για τα θέματα που προκύπτουν μέσα στις έκτακτες συνθήκες όσο και γενικότερα για τον πολιτισμό και την πολιτιστική δημιουργία.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

100 χρόνια Bauhaus

Ένα αιώνα μετά τη γέννησή της , η επιρροή της μεγάλης Γερμανικής σχολής καλών ...

Έκθεση και ντοκιμαντέρ για τον Κώστα Οικονόμου

Στο πλαίσιο της σειράς αναδρομικών εκθέσεων των ζώντων ιδρυτικών μελών του, το Επιμελητήριο Καλών ...

Αυλαία με «Οικόπεδο 12» στις Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρου

Με την ταινία κυπριακής παραγωγής «Οικόπεδο 12», σε σκηνοθεσία του Κυριάκου Τοφαρίδη, θα σηκώσει ...

Έκθεση «GR80s»: Μια μακρινή και σχετικά κοντινή εποχή

 Με τη συνθηματική ονομασία «GR80s» εγκαινιάζεται σήμερα, και θα λειτουργεί έως τις 12/3, στην ...

Δημόσια Συζήτηση: Πολιτιστική Διαχείριση και Κυπριακή Πραγματικότητα

«Πολιτιστική Διαχείριση και Κυπριακή Πραγματικότητα: Από την Περίπτωση του Εθνολογικού Μουσείου στο Σύνολο της ...

Ανακοίνωση ΘΟΚ σχετικά με το σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει πως η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Β’ εξάμηνο, ...

X