Τα βραβεία του 1ου Dot.on.the.map Industry Days

Το1ο Dot.on.the.map Industry Days ανακοινώνει τους νικητές των ΒΡΑΒΕΙΩΝ της φετινής, ειδικής διαδικτυακής του έκδοσης
 • Εν μέσω πανδημίας και καταργώντας τα φυσικά σύνορα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες και οι διοργανωτές του οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ και το Θέατρο Ριάλτο, προχώρησαν στη διαδικτυακή διεξαγωγή του 1ου Dot.on.the.map Industry Days, της πλατφόρμας συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης, που θα πραγματοποιούνταν για πρώτη φορά φέτος στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

  Στη διάρκεια της διαδικτυακής αυτής συνάντησης, παραγωγοί, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι από χώρες της Μεσογείου είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου, με στόχο τη συνεργασία σε επίπεδο χρηματοδότησης, ανάπτυξης και διανομής ταινιών μυθοπλασίας.

  H αδιάλειπτη και ομαλή διεξαγωγή της πλατφόρμας σε διαδικτυακό περιβάλον ενθουσίασε τους επαγγελματίες καθώς και την κριτική επιτροπή που δήλωσε ότι

  “… έχει εντυπωσιαστεί από την ποικιλομορφία των προτάσεων ταινιών μυθοπλασίας, η καθεμία από τις οποίες προέρχεται από μία διαφορετική χώρα της Μεσογείου. Η επιτροπή εκτίμησε επίσης την ομαλή διεξαγωγή της διαδικτυακής διαδικασίας, που αναδεικνύει μια  νέα φόρμα παρουσίασης των προτάσεων (pitching) και επιτρέπει εποικοδομητικές συναντήσεις”.

  Οι έξι προτάσεις μυθοπλασίας παρουσιάστηκαν σε σαράντα και πλέον παραγωγούς και εκπρόσωπους εταιρειών διανομής και φεστιβάλ κινηματογράφου με σημαντική και έντονη δραστηριότητα στην ευρωπαϊκή κινηματογραφική σκηνή, από δεκαεπτά συνολικά χώρες.

  Το Φόρουμ ολοκληρώθηκε με την απονομή των Βραβείων από την τριμελή Διεθνή Κριτική Επιτροπή, με πρόεδρο τον Γάλλο παραγωγό Guillaume De Seille, και μέλη την Μαροκινή παραγωγό Lamia Chraibi και την εκπρόσωπο του Connecting Cottbus co-production market,  Martina Bleis, από τη Γερμανία.

  Το βραβείο Καλύτερης Πρότασης Ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους (Project) απονεμήθηκε στο The three of us σε σκηνοθεσία Suela Bako και παραγωγή Sabina Kodra της εταιρείας Erafilm, από την Αλβανία. Σύμφωνα με το σκεπτικό του βραβείου, “η επιτροπή εκτίμησε ιδιαιτέρως την αφοσίωση της καλλιτεχνικής ομάδας, την έντονη επιθυμία τους να διηγηθούν την ιστορία μιας σύγχρονης γυναίκας, με ρεαλιστικό και συνάμα χιουμοριστικό τρόπο, ενώ αναδεικνύεται μια σταθερή βάση για μια αναγκαία ευρωπαϊκή συμπαραγωγή.”

  Το βραβείο αποτελείται από υπηρεσίες Colour correction και DCP Mastering Services αξίας €11,000.00, μία ευγενική χορηγία της εταιρείας Full Moon Productions καθώς και €1000 σε μετρητά, μια προσφορά της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου που απονέμεται στη σκηνοθέτιδα Suela Bako.

  Το Βραβείο Networking της Αγοράς του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει διανυκτέρευση και δωρεάν διαπίστευση Αγοράς κατά τη διάρκεια του επόμενου Διεθνούς φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην παραγωγό Tena Gojic από την εταιρεία Dinaridi Film, που ανέλαβε την παραγωγή του Four days at the sea σε σκηνοθεσία Ivana Skrabalo, από την Κροατία. Η προσέγγιση, η οποία συγκίνησε ιδιαιτέρως την κριτική επιτροπή “αξιοποιεί το σκηνικό και την πλοκή με προσωπικό ύφος, σκιαγραφώντας έτσι ένα εύθραυστο πορτρέτο μιας γενιάς.”

  Η 1η έκδοση του Dot.on.the.map Industry Days πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως σε διαδικτυακό περιβάλλον το διάστημα 9-11 Απριλίου 2020, σε συνεργασία με την Αγορά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η πλατφόρμα Dot.on.the.map Industry Days αποτελεί πρωτοβουλία των καλλιτεχνικών διευθυντών του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες, της σκηνοθέτιδας Τώνιας Μισιαλή, του ακαδημαϊκού Δρα Κώστα Κωνσταντινίδη και του παραγωγού – σκηνοθέτη Μάριου Στυλιανού, ενώ επικεφαλής της διοργάνωσης ήταν η σκηνοθέτις Δανάη Στυλιανού.

  Tα βραβεία είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα dot.cyprusfilmdays.com

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Ακροάσεις για συμμετοχή στη Χορωδία του Pafos Aphrodite Festival

  Το Pafos Aphrodite Festival δέχεται αιτήσεις από Κύπριους τενόρους και μπάσους, για συμμετοχή στην ...

  Σύγχρονες φωτογραφικές πρακτικές στο NiMAC

  Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Πιερίδη εγκαινιάζει από το ...

  Οι Monsieur Doumani υποψήφιοι στα διεθνή βραβεία Songlines 2016

  Μια ακόμα παγκόσμια διάκριση διεκδικεί το κυπριακό συγκρότημα Monsieur Doumani, το οποίο ασχολείται με ...

  Ο Scott Mead φωτογραφίζει πάνω απ’τα σύννεφα

  Ο Αμερικανός φωτογράφος Scott Mead που ζει στο Λονδίνο, ταξιδεύει συχνά για επαγγελματικούς λόγους ...

  I’m Permanence: Μαραθώνιος παραστατικών διαλέξεων στη Λευκωσία

  Τι μπορεί ενδεχομένως να θεωρηθεί ως «σταθερό»; Υπάρχει «μονιμότητα» στον ταχέως εξελισσόμενο κόσμο του σήμερα; ...

  Κλάπηκε Ντεγκά από σπίτι στη Λεμεσό

  Πίνακας του γνωστού Γάλλου ζωγράφου Εντγκάρ Ντεγκά κλάπηκε χθες από οικία 70χρονου στην επαρχία ...

  X