Τη στήριξη της πολιτείας ζητά η Ενωση Σκηνοθετών Κύπρου

 • Τη «στήριξη της πολιτείας με τον σχεδιασμό και υλοποίηση ενός προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης έτσι ώστε οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν άμεσες δυσκολίες να μπορούν να στηριχθούν επίσης άμεσα» ζητά με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρο το οποίο σημειώνει ότι «καθώς η πανδημία του κορωνοϊού γρονθοκοπεί τις βιομηχανίες σε ολόκληρο τον κόσμο, είμαστε μια από τις ομάδες επαγγελματιών που πλήττεται ιδιαίτερα».

  Ζητά και την «πρόσβαση σε προγράμματα ανεργίας ή παροχές κοινωνικής πρόνοιας που προορίζονται για άτομα χωρίς εισόδημα που δεν έχουν δικαιώματα επί παροχών ανεργίας» υποδεικνύοντας ότι «οι πλείστοι εργαζόμαστε με συμβόλαια μικρής διάρκειας που δεν ανανεώνονται και παρόλο που δεν μπορούμε να δουλέψουμε με τα υφιστάμενα μέτρα, δεν μας περιλαμβάνουν στους τομείς στους οποίους υποχρεωτικά αναστέλλονται οι εργασίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να βοηθηθούμε από τα μέτρα της κυβέρνησης».

  Τα μέλη της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου προβάλλουν σειρά ερωτημάτων όμως  «για πόσο καιρό θα αντέξουμε χωρίς εισόδημα; πώς θα καλύψουν οι μικρές εταιρίες τα έξοδα τους; τι θα γίνει με τα άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει έξι μήνες εργασίας και δεν δικαιούνται ανεργιακό επίδομα τί θα κάνουν τα άτομα που δεν μπορούν να αιτηθούν το ελάχιστον εγγυημένο εισόδημα κι αν κάποιος αντιμετωπίζει εργασιακές διαφορές, για πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει χωρίς εισόδημα;».

  Αναφέρουν επίσης ότι «οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν ασφαλίζουν συνεργεία και ηθοποιούς για την πανδημία» και διερωτώνται οι Κύπριοι σκηνοθέτες «ποιος θα εγγυηθεί την διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων; από τη στιγμή μάλιστα που οι ταινίες μας έχουν ακυρωθεί και αυτές που προγραμματίζονται να γίνουν θα μετατεθούν πολύ αργότερα…άγνωστο πότε».

  «Τί θα απογίνουν οι παραγωγοί, οι σκηνοθέτες οι σεναριογράφοι, διευθυντές φωτογραφίας, ηθοποιοί, μοντέρ, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, ειδικοί σπέσιαλ και ψηφιακών εφέ, μακιγιέρ, κομμωτές, ηλεκτρολόγοι, ηχολήπτες, οπερατέρ, boomen, αμπιγιέρ, φροντιστές, μακινίστες, κατασκευαστές σκηνικών, κολορίστες; Δεν μπορούν να μείνουν άνεργοι» συνεχίζει η Ενωση Σκηνοθετών Κύπρου.

  Αναφέρει ότι «με τις ακυρωθείσες δημόσιες εκδηλώσεις και τις πηγές εσόδων για οργανισμούς και μεμονωμένους καλλιτέχνες, να μειώνονται δραματικά, είμαστε μεταξύ των πλέον επηρεασμένων τομέων».

  Η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου θέτει το ερώτημα «γιατί να μην παραδειγματιστούμε θετικά από άλλες χώρες που έσπευσαν να ενισχύσουν οικονομικά το κομμάτι του πολιτισμού;» αναμένοντας «από το κράτος να αντιληφθεί την ιδιαιτερότητα του τομέα μας και να επιτρέψει την πλήρη αναστολή εργασιών για την ασφάλεια όλων μας».

  «Ζητούμε εξασφάλιση ειδικού επιδόματος και ασφάλειας για άτομα που δεν εμπίπτουν στα υφιστάμενα μέτρα και αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων κονδυλίων από υπάρχοντα κονδύλια για τον πολιτισμό προς την ενίσχυση των κινηματογραφικών παραγωγών όπως επίσης και εξασφάλιση μελλοντικών εργασιών, συμπεριλαμβανομένης της εναλλακτικής απασχόλησης εντός ή εκτός του τομέα και ενίσχυση του ταμείου για τον κινηματογράφο για την ανάκαμψη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας», σημειώνει το ΔΣ της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου.

  Προσθέτει ότι «η επιβίωση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας εξαρτάται εξολοκλήρου από τις ενέργειες σας για αυτό βοηθήστε μας λοιπόν να διασφαλίσουμε ότι ο τομέας μας θα επιβιώσει και θα έχει ευκαιρίες ανάπτυξης, εξέλιξης και άνθησης για να συνεχίσουμε να δημιουργούμε».

  Οι τέχνες, καταλήγει η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου, «αγκαλιάζουν, εκφράζουν και ορίζουν την ψυχή ενός πολιτισμού κι ένα έθνος χωρίς τέχνες θα ήταν ένα έθνος που σταμάτησε να ονειρεύεται, που έχει χάσει το ενδιαφέρον του για το παρελθόν, χωρίς καμία περιέργεια για το μέλλον και ίσως αυτή η τόσο φοβερή, δυσοίωνη άνοιξη του 2020 μπορεί να γίνει λίγο πιο αισιόδοξη με τη στήριξή σας».

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Εκκληση του Συνδέσμου Κυπρίων Αρχαιολόγων για τα μνημεία στη Νεκρή Ζώνη

  Ανακοίνωση σχετικά με την προστασία μνημείων που βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης ή εκτός ...

  «Αχαρνείς» και «Η μικρή μας πόλη» από τον ΘΟΚ για το καλοκαίρι 2020

  Με μια νέα καλοκαιρινή παραγωγή, τους «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή, και ...

  Οι πρεμιέρες του Γενάρη

  Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Με επτά πρεμιέρες και μια «συνδικαλιστικού» (με κάθε επιφύλαξη του ...

  4ο Φεστιβάλ Ξαρκής

    Το Φεστιβάλ Ξαρκής οργανώνεται για 4η συνεχή χρονιά και σε προσκαλεί να βιώσεις ...

  Ex-Artis | Νέα πολιτιστική κίνηση στην Πάφο

  Νέα πολιτιστική κίνηση με τίτλο ex-Artis δημιουργήθηκε στην Πάφο, με σκοπό την προαγωγή, ανάδειξη ...

  «Σωκράτης Τώρα»: με χιούμορ και διάδραση

  Με ονόματα που συνοδεύονται από διεθνώς αναγνωρισμένες περγαμηνές -όπως είναι τα βραβεία Οσκαρ, Emmy ...

  X