Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων υπουργών Πολιτισμού για τις συνέπειες του Covid-19

Μέτρα και απόψεις για τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα αντάλλαξαν σε τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη οι Ευρωπαίοι υπουργοί Πολιτισμού

Τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, και πιθανά μέτρα για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συζήτησαν το απόγευμα της Τετάρτης μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Πολιτισμού των κρατών μελών της ΕΕ. Ανάμεσά τους και ο Κύπριος υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου.

«Ήταν μια χρήσιμη ανταλλαγή εμπειριών», ανέφερε στον «Π» ο υπουργός, «στο πλαίσιο της οποίας η κάθε χώρα παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τα μέτρα που λαμβάνει και τα σημεία στα οποία δίνεται έμφαση».

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο Κύπριος υπουργός παρουσίασε το γενικό σχέδιο στήριξης των εισοδημάτων όλων των εργαζομένων που, σύμφωνα με τον ίδιο, καλύπτει και τον χώρο του πολιτισμού, ενώ ανέφερε ότι προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης είναι η συντήρηση της λειτουργίας συγκεκριμένων πολιτιστικών φορέων μέσω της κάλυψης των λειτουργικών τους δαπανών, με σκοπό να διασφαλιστεί η συνέχειά τους.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο υπουργός παρουσίασε σειρά μέτρων στήριξης του πολιτισμού για τα οποία επικρίθηκε σφοδρά από το ΑΚΕΛ, πολιτιστικούς φορείς και δημιουργούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ίδιες οι προκλήσεις

Η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Κροατικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία της υπουργού Πολιτισμού της Κροατίας  Nina Obuljen Korzinek. «Η συζήτηση έδειξε ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν κάνει τα απαραίτητα βήματα για να βοηθήσουν τους καλλιτέχνες, τους εργαζομένους, τους πολιτιστικούς φορείς και τις επιχειρήσεις στις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες», δήλωσε η υπουργός. «Είμαστε όλοι αντιμέτωποι με τις ίδιες προκλήσεις και είμαι πεπεισμένη ότι τα αποτελέσματα της συζήτησης θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση και τις συνέπειές της στον πολιτισμό», ανέφερε ακόμη.

Η Κομισιόν, από τη μεριά της, διαβεβαίωσε για τη χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, του Ταμείου Συνοχής, του μοντέλου κρατικών ενισχύσεων και του μοντέλου SURE (επιδότηση εργασίας). Τόνισε την αναγκαιότητα μιας ευέλικτης προσέγγισης στους δικαιούχους του προγράμματος Creative Europe, οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων στο οποίο έχουν επεκταθεί ώστε να επωφεληθούν απ’ αυτό οι επαγγελματίες του πολιτισμού.

Τέλος, αποφασίστηκε η δημιουργία μιας πλατφόρμας για την ανταλλαγή ορθών πρακτικών από τα κράτη μέλη προς υποστήριξη του πολιτιστικού τομέα, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι ίδιοι οι δημιουργοί.

  • Μερόπη Μωυσέως

    Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

You May Also Like

Ακυρώθηκε το φεστιβάλ Glastonbury 2020

Το φεστιβάλ Glastonbury, το οποίο επρόκειτο να γιορτάσει το 50ό έτος πραγματοποίησής του το ...

Επιπλέον παραστάσεις για την «Αόρατη Όψη»

Δύο επιπλέον παραστάσεις με το βραβευμένο έργο «Αόρατη Όψη» ανακοίνωσε η θεατρική ομάδα Alpha Square. H πρώτη ...

Έκθεση της Σοφίας Παπακώστα στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

 «Οι Λωτοφάγοι», τέσσερα σχέδια με τα οποία η Σοφία Παπακώστα συμμετείχε στη Μπιενάλε Νέων ...

Προκήρυξη θέσεων για το Αρμενικό Δημοτικό Σχολείο ΝΑΡΕΚ

Η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνει ότι δέχεται ...

Ντροπή, εξευτελισμός, ταπείνωση: Please share!

Στα πλαίσια της δημιουργίας του νέου της έργου, η ομάδα Nothing To Declare δημιούργησε ...

Αυλαία με τον «Απρόθυμο Φονταμενταλιστή» στη Βενετία

Η νέα ταινία της Ινδής σκηνοθέτιδας Μίρα Ναΐρ με τίτλο The Reluctant Fundamentalist θα ...

X