Τμήμα Αρχαιοτήτων: Aναγκαία η παγκόσμια ενότητα στη βάση των αξιών του πολιτισμού

 • Οι δυσκολίες που όλα τα κράτη καλούνται να αντιμετωπίσουν, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, «μαρτυρούν ότι αυτές τις στιγμές, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να συνεργαστούμε και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον, σε ατομικό, συλλογικό και διακρατικό επίπεδο, επιδεικνύοντας παγκόσμια ενότητα, πάνω στη βάση των πανανθρώπινων αξιών που αντιπροσωπεύει ο πολιτισμός μας» αναφέρει το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

  Το Τμήμα Αρχαιοτήτων εξέδωσε ανακοίνωση με την ευκαιρία της 18ης Απριλίου, Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων, στην οποία σημειώνει ότι η φετινή θεματική για τον εορτασμό της συγκεκριμένης ημέρας με τίτλο «Κοινοί Πολιτισμοί, Κοινή Κληρονομιά, Κοινή Ευθύνη» αναδεικνύει την ανάγκη για κοινή αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ανθρώπινες κοινωνίες.

  «Η παγκόσμια πανδημία είναι μια ακόμη υπενθύμιση της αλληλεξάρτησης των κοινωνιών και της άρρηκτης ενότητας των πολιτισμών τους» προσθέτει.

  Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, «μέσα από τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Χώρων, τονίζει πρωτίστως τον κοινωνικό ρόλο του κοινού μας πολιτισμού, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο».

  Σημειώνει ότι «μέσα από τα όμοια και διαφορετικά πολιτισμικά στοιχεία που όμως αποτελούν μια κοινή κληρονομιά, μεταφέρεται το μήνυμα της αλληλεγγύης, της στήριξης, της αγάπης, της κατανόησης και της αποδοχής, ώστε να αναγνωρίσουμε την κοινή ευθύνη, για να αντιμετωπίσουμε, όλοι μαζί, τις πρωτοφανείς κοινωνικές αλλαγές και τις επικίνδυνες συνέπειες της πανδημίας».

  Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, «καλεί το κοινό να εξερευνήσει αυτές τις έννοιες, μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, με σχετικές αναρτήσεις μέσω της σελίδας του στο Facebook και το Instagram, λαμβάνοντας μέρος στον διάλογο γύρω από τις ιδέες που συνιστούν το στοιχείο του ‘κοινού’ στον πολιτισμό, την κληρονομιά και την ευθύνη».

  Με αυτό τον τρόπο, «καλεί το κοινό να γιορτάσει αυτή τη σημαντική Διεθνή Ημέρα, μένοντας σπίτι και υπακούοντας στα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την ασφάλεια όλων των πολιτών».

  «Με οδηγό τις κοινές μας πολιτισμικές αξίες, θα τα καταφέρουμε!», επισημαίνει.

  Αναφέρει, περαιτέρω ότι «η φετινή θεματική της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων εμπερικλείει τα ζητήματα της πολιτισμικής ταυτότητας, σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο εξαιτίας των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών και των πληθυσμιακών αλλαγών, των εμπόλεμων συρράξεων και της περιβαλλοντικής καταστροφής».

  Προσθέτει ότι «πυρήνας της Κοινής Κληρονομιάς είναι η σύνδεση που υφίσταται ανάμεσα σε διαφορετικά κοινωνικά σύνολα και κοινότητες, μέσα από τις ίδιες, όμως, αξίες, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τοπία, συνήθειες ή υλικά κατάλοιπα».

  Συγχρόνως, όπως αναφέρει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, «η έννοια των Κοινών Πολιτισμών αναγνωρίζει το γεγονός ότι οι κοινές πολιτιστικές πρακτικές, τα ήθη και η ιδεολογία, σε ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν δεν είχαν υιοθετηθεί ομαλά, αλλά είχαν επιβληθεί στις κοινωνίες».

  Σε άλλες περιπτώσεις, συνεχίζει, «αυτόχθονες πληθυσμοί κρατούσαν τη γνώση του δικού τους πολιτισμού μακριά από άλλους πολιτισμούς, ενώ, ακόμη και πρόσφατα, γίναμε μάρτυρες της καταστροφής πολιτιστικών συμβόλων και αντικειμένων και, αναπόφευκτα, του πλήγματος που αυτή επέφερε στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά».

  «Όλα τα παραπάνω στοιχεία χαρακτηρίζουν και την Πολιτισμική Κληρονομιά της Κύπρου, εφόσον η σημαντική γεωγραφική της θέση, ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, κατέστησαν το νησί, διαχρονικά, σε γέφυρα για τη μεταφορά αντικειμένων, ιδεών και ανθρώπων, ανάμεσα σε πολιτισμούς» εξηγεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

  Αναφέρει ότι «οι συνθήκες δεν ήταν πάντα ευνοϊκές ή ειρηνικές, όμως, αυτές οι ανταλλαγές οδήγησαν στη δημιουργία ενός ιδιαίτερου, Κοινού Πολιτισμού, αποτελούμενου από τοπικά και εισηγμένα πολιτισμικά στοιχεία διαφορετικών ιστορικών περιόδων».

  Σημειώνει το γεγονός ότι «ακόμη και σήμερα, εξαιτίας της εγγύτητας με μια περιοχή που σπαράσσεται από πολεμικές συρράξεις, η Κύπρος καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διάσωση αυτής της Κοινής Κληρονομιάς».

  Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, «με δράσεις ποικίλες μέσα από τη διαχείριση, τη συντήρηση, αναβάθμιση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και μουσείων του τόπου, θέτει τις απαραίτητες βάσεις για τη διαφύλαξη του κοινού πολιτισμού και της κοινής μας κληρονομιάς».

  Συμβάλλει, επίσης, «στη διεθνή προσπάθεια για πάταξη της παράνομης διακίνησης και εμπορίας πολιτιστικών αγαθών» σημειώνοντας ότι «η διατήρηση των αξιών που αντιπροσωπεύει ο πολιτισμός μας, αναμφίβολα, προϋποθέτει, συνεπάγεται και προβάλλει την κοινή ευθύνη που έχουμε απέναντι στην κοινωνία, ώστε να αντιμετωπιστούν όλες οι σύγχρονες προκλήσεις, για ένα ευοίωνο μέλλον».

  Η 18η Απριλίου θεσπίστηκε το 1983 από την UNESCO, ως η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων, μετά από πρόταση του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS). Στο πλαίσιο αυτό, κάθε χρόνο, προωθείται διαφορετική θεματική για τον εορτασμό της ημέρας. Απώτερος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τη σημασία του πολιτισμού, μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή των πολιτών, ώστε να έρθουν σε άμεση επαφή και να γνωρίσουν όλες τις εκφάνσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς.

  (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΒΑ)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Αίτημα Μητσοτάκη για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα

  Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Λονδίνο στην Αθήνα για τους εορτασμούς ...

  «Το Τρίτο Στεφάνι» ταξιδεύει στον Πειραιά

  Στην Ελλάδα θα περιοδεύσει η μεγάλη παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής ΘΟΚ με το έργο ...

  17ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού

  Εκτός από τον Μάρτιο, κατά τον οποίο πραγματοποιείται ετήσια η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού Κύπρου, ...

  Τέχνη 9.400 ετών από αρχαίους Αβορίγινες

  Εντυπωσιακές εικόνες αρχαίας τέχνης σκαλισμένης σε βράχους ταυτοποιήθηκαν στο Arnhem Land, της Αυστραλίας. Μεταξύ ...

  Γιάννης Αγγελάκας – Νίκος Βελιώτης στην Κύπρο

  Δύο συναυλίες -μια στη Λεμεσό και μία στη Λευκωσία- θα παρουσιάσουν ο Γιάννης Αγγελάκας ...

  ΣΠΕΛ: Παράδοση τον Μάρτη, λειτουργία καλό 2020

  Με την ανάθεση μελέτης για την ίδρυση και λειτουργία κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο ...

  X