Ένα κλασικό έργο της ελληνικής λογοτεχνίας για παιδιά, «Το καπλάνι της βιτρίνας», της Άλκης Ζέη, παίρνει σειρά στις «Αναγνώσεις», μια διαδικτυακή πρωτοβουλία του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Από τις 28 Απριλίου και για δέκα συνολικά επεισόδια, η Όλια Λαζαρίδου, μια από τις πιο σημαντικές ηθοποιούς του θεάτρου λόγου, διαβάζει το εμβληματικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Νανούρη.

Την ανάγνωση θα συνοδεύουν πρωτότυπα ζωγραφικά έργα του δημιούργησε, ειδικά για τη σειρά, ο εικαστικός Αλέκος Λεβίδης αλλά και πρωτότυπη μουσική από τον συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλο.

Η Άλκη Ζέη

Είναι, αδιαμφισβήτητα, μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Η Άλκη Ζέη έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Φεβρουάριο, σε ηλικία 97 ετών, προκαλώντας πάνδημη συγκίνηση, αλλά η λογοτεχνική παρακαταθήκη της θα συνεχίσει να γαλουχεί πολλές γενιές αναγνωστών. Τα βιβλία της απευθύνονται κυρίως στα παιδιά και τους εφήβους, πάντα, όμως, διαβάζονται με μεγάλη ευχαρίστηση και από τους ενήλικες. Ενταγμένη από νεαρή ηλικία στην αριστερά, υφαίνει στη διήγησή της τις προσωπικές της εμπειρίες με ιστορικά γεγονότα. Με χιούμορ, καθαρή γραφή και διεισδυτική ματιά απέναντι σε πρόσωπα και γεγονότα, τα έργα της έχουν αγαπηθεί τόσο από το ελληνικό όσο και από το ξένο αναγνωστικό κοινό.

Για την Άλκη Ζέη που όλο αντιστεκόταν

Εργο του Αλέκου Λεβίδη, από τους σημαντικότερους Νεοέλληνες ζωγράφους, που δημιουργήθηκε ειδικά για αυτή την σειρά.

Το πρώτο της μυθιστόρημα

«Το καπλάνι της βιτρίνας» γράφτηκε το 1963 στη Μόσχα και είναι εμπνευσμένο από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο. Θεωρείται, δε, σταθμός στην ελληνική λογοτεχνία για παιδιά αλλά και ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά, καθώς μεταφράστηκε σε 23 γλώσσες και βραβεύτηκε πολλές φορές. Η Μέλια και η Μυρτώ είναι οι δύο αδελφές – πρωταγωνίστριες του βιβλίου, που ζουν σ’ ένα νησί του Αιγαίου την ταραγμένη περίοδο του 1936.

Η ηχογραφημένη ανάγνωση

Στην ηχογράφηση του μυθιστορήματος, η Όλια Λαζαρίδου ζωντανεύει τους ήρωες της Άλκης Ζέη με χιούμορ, ζεστασιά και γλυκύτητα.

+ Η ανάγνωση του Καπλανιού ξεκινά την Τρίτη 28 Απριλίου στις 18:00 στο https://www.snfcc.org/ και ξανά στις 29, 30 Απριλίου και 5, 6, 7, 12, 13, 14, 19 Μαΐου την ίδια ώρα.

Η σειρά «Αναγνώσεις» θα συνεχιστεί με τον «Τρελαντώνη» της Πηνελόπης Δέλτα σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Παρουσίαση του βιβλίου «Δακρύων Μνήμες» Γιαννάκης Στεφανίδης

Η Επιτροπή Ιστορικής Μνήμης Γιαννάκη Στεφανίδη Τομεάρχη της ΕΟΚΑ, προσκαλεί το κοινό στην παρουσίαση ...

Η Κύπρος συμμετέχει στην ταυτόχρονη ανάγνωση της Ιλιάδας

Στο Festival Européen Latin Grec συμμετέχει η Κύπρος, στο πλαίσιο του οποίου θα γίνει ...

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής των Πούλιτζερ

Ο πρόεδρος της επιτροπής που απονέμει τα περίβλεπτα, λογοτεχνικά βραβεία Πούλιτζερ, Χουνότ Ντίας, ο ...

Ιάκωβος Χατζιηπιερής: «Μιαν φοράν τζι’ έναν τζιαιρόν ήταν ένας μικρός πρίγκιπας»

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου Με σεβασμό στη γραφή του πρωτότυπου και ακριβή απόδοση των ...

Ο Ντίμης Μιχαηλίδης για το βιβλίο του: «Y 2.200K: a chronical»

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου Η πρώτη μου σκέψη μόλις πήρα στα χέρια μου το ...

Έξι βιβλία που θα αλλάξουν τη ζωή σου

Τα παρακάτω βιβλία αυτοβελτίωσης μπορούν σε κάνουν να δεις τα πράγματα αλλιώς. Να αλλάξεις ...

X