Το «μετά» του κορωνοϊού στην έκθεση regnosis

Η έκθεση regnosis θα παρουσιάζει έργα καλλιτεχνών που κλήθηκαν να οραματιστούν τη μετά τον κορωνοϊό εποχή στο πλαίσιο μιας ολικής αναδιάταξης

Μια διαδικτυακή έκθεση στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Κύπρο και τον διεθνή χώρο ξεκινά στις 25 Απριλίου, με πρωτοβουλία της Ελένης Αγκαστινιώτου και της εικαστικού Λευκής Σαββίδου.

Η έκθεση έχει τίτλο «regnosis» και στο πλαίσιό της οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες κλήθηκαν να οραματιστούν τη μετά τον κορωνοϊό εποχή, λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνικοπολιτική και προσωπική αναδιάταξη που ίσως προκύψει σε έναν κόσμο ελεύθερο από την πανδημία.

Ενθάρρυνση μιας συνέχειας

«Η ιδέα προέκυψε αβίαστα», αναφέρει η Ελένη Αγκαστινιώτου, η οποία εργάζεται στον πολιτιστικό τομέα από το 2011 (και στο σχετικό τμήμα της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Κύπρο). «Δύο ή τρεις μέρες μετά τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό, μιλούσαμε με τη Λευκή (Σαββίδου) στο τηλέφωνο και σκεφτόμασταν ότι όλα σταμάτησαν και πως ίσως θα έπρεπε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να απευθυνθούμε σε καλλιτέχνες που ήδη ξέρουμε ή γνωρίζουμε τη δουλειά τους ή μας αρέσουν, και ξεκινήσαμε. Θέλαμε να ενισχύσουμε την πολιτιστική δραστηριότητα και να ενθαρρύνουμε τη συνέχιση της δημιουργικότητας στη διάρκεια αυτής της απομόνωσης εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μένουν σπίτι

Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή: «Οι καλλιτέχνες κινητοποιήθηκαν πολύ γρήγορα και αυτήν τη στιγμή εργάζονται πάνω στα έργα τους», επισημαίνει η κ. Αγκαστινιώτου, η οποία έχει και την επιμέλεια της έκθεσης regnosis. Όλα τα έργα στην έκθεση θα είναι καινούργια με εξαίρεση δύο, από καλλιτέχνες που συμμετέχουν με προηγούμενες δουλειές τους οι οποίες όμως σχετίζονται με το θέμα.

Στο μεταξύ, «καθώς οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να πάνε στα στούντιό τους, θα δημιουργήσουν τα έργα τους με βάση τα όποια υλικά έχουν στο σπίτι, κι αυτό είναι ίσως ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο για το αποτέλεσμα», σχολιάζει η επιμελήτρια της έκθεσης.

Το σκεπτικό

Τα έργα που θα δούμε στη διαδικτυακή έκθεση προέρχονται από ξεχωριστούς τομείς των τεχνών: φωτογραφικά, ηχητικά, εικαστικά έργα, slam poetry, περφόρμανς και άλλα, τα οποία ανταποκρίνονται στα ζητήματα που θέτει η έκθεση: «Ποια είναι η νέα γνώση που αποκτήθηκε μετά από μια πιθανή ενδοσκόπηση κατά τη διάρκεια της απομόνωσης;».

Αναλογιζόμενοι τον τρόπο με τον οποίο ο νέος κόσμος θα λειτουργεί και τις ενδεχόμενες προσαρμογές που συνεπάγονται, με τον τίτλο regnosis οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν έργα τα οποία φανερώνουν ή στοχάζονται μια διαδικασία επαναφοράς και ανάκτησης της γνώσης, στο σενάριο μιας νέας τάξης.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το άρθρο του Γερμανού φουτουριστή Ματίας Χορξ με τίτλο «Ο μετά τον κορωνοϊό κόσμος».

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Στην έκθεση συμμετέχουν από την Κύπρο η εικαστικός Λευκή Σαββίδου, η χορογράφος Εύη Δημητρίου και η μουσικός Αντρούλα Καφά, και οι Andrea Sonnenberg (ΗΠΑ), Baptiste Burlot (Γαλλία), Bas Schippers (Ολλανδία), Fumiaki Asai (Ιαπωνία), Gerald Zahn (Αυστρία), Johanna Walderdorff (Γερμανία), Johanna Dumet (Γαλλία), Lukasz Wierzbowski (Πολωνία), Mat Lloyd (Μεγάλη Βρετανία), Moritz Berg (Γερμανία), Nick Bueltge (Γερμανία), Nika Kupyrova (Αυστρία) και Sergio Pradana (Ισπανία).

+ H έκθεση εγκαινιάζεται στις 25 Απριλίου στη σελίδα www.regnosis-onlineexhibition.com.

 

  • Μερόπη Μωυσέως

    Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

You May Also Like

Παρουσίαση Βιβλίου: «Ριζοκαρπασίτικη Γευσιγεωγραφία ή Προς τα Νερά του Σέλενα»

Το Βιβλιοπωλείον-Καφεαναγνωστήριον «Το Έρμα» και οι Εκδόσεις «Αιγαίον» παρουσιάζουν το βιβλίο: «Ριζοκαρπασίτικη Γευσιγεωγραφία ή ...

«Η Βασίλισσα του Χιονιού» στην Καστελιώτισσα

Το παραμύθι «Η Βασίλισσα του Χιονιού», του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, παρουσιάζουν στις 2 και ...

Έκθεση φωτογραφίας «Η Κύπρος μέσα από το φακό μας»

Η ομάδα ερασιτεχνών φωτογράφων GROUP SEVEN παρουσιάζει την πρώτη της έκθεση με τίτλο «Η ...

Το πρόγραμμα του 16ου Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Χορού Νέας Κίνησης

Για εφτά ημέρες και νύχτες, χορευτές και χορογράφοι που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο θα παρουσιάσουν ...

Nostalgia 80s Party

Αυτό το Σάββατο, 11 Μαΐου, στην Πλατεία «Σκαλί Αγλαντζιάς», τα αγαπημένα «Nostalgia Parties» επιστρέφουν με το ...

Διάλεξη από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Mark Frohn

Στο πλαίσιο της πολύμορφης εκδήλωσης «Η Γερμανική Αρχιτεκτονική και οι Αντανακλάσεις της στη Διεθνή ...

X