«Το θέατρο δεν μπορεί (ευτυχώς) να υποκατασταθεί»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΘΟΚ, Σάββας Κυριακίδης, μοιράζεται τις σκέψεις του μετά τις πρώτες διαδικτυακές προβολές του Οργανισμού

Ένα ενδιαφέρον κείμενο για το θέατρο ως ζωντανή, κοινή εμπειρία ανάρτησε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου στη σελίδα του στο facebook, βασισμένο σε σκέψεις μετά τις πρώτες διαδικτυακές προβολές του οργανισμού.

Το κείμενο υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΘΟΚ, Σάββας Κυριακίδης και το δημοσιεύουμε αυτούσιο:

«Το θέατρο ως ζωντανή, κοινή, αλληλεπιδραστική εμπειρία, δεν μπορεί (ευτυχώς) ποτέ να υποκατασταθεί»

«Είχαμε την ευκαιρία και τη χαρά μέσα στις ζοφερές αυτές μέρες να μοιραστούμε με τον κόσμο που βρίσκεται κλεισμένος στο σπίτι κάποιες σημαντικές –πρόσφατες αλλά και παλαιότερες– παραστάσεις του ΘΟΚ. Με τη συναίνεση και τη γενναιοδωρία όλων των συντελεστών τους, τους οποίους και ευχαριστούμε, χαρήκαμε –και θα συνεχίσουμε να χαιρόμαστε– παραστάσεις με έργα κλασικά, σύγχρονα, έργα για το ενήλικο κοινό, αλλά και έργα για όλη την οικογένεια. Θυμηθήκαμε ή γνωρίσαμε –αν δεν τις είχαμε παρακολουθήσει ζωντανά– ευτυχείς στιγμές της ιστορίας του ΘΟΚ, που συνθέτουν την ταυτότητά του. Και ελπίζουμε το οξύμωρο: η χαρά αυτή να τελειώσει σύντομα, καθώς θα συνδέεται και με το τέλος της ακραίας εμπειρίας του εγκλεισμού.

Παράλληλα, όσοι είχαμε την ευκαιρία να έχουμε παρακολουθήσει ζωντανά κάποια από αυτές τις παραστάσεις βιώσαμε την αίσθηση μιας απώλειας. Επαληθεύσαμε αυτό που ήδη γνωρίζαμε: καμία μαγνητοσκόπηση, όσο ποιοτική κι αν είναι, όσο ιστορικό βάρος και συγκίνηση κι αν φέρει, δεν μπορεί να μεταδώσει τον παλμό, τη ζωή, την αίσθηση που δημιουργείται μέσα στο θέατρο, εκεί που ο καλλιτέχνης συναντά τον θεατή, εκεί που η αναπνοή γίνεται ενιαία και δημιουργείται η μαγεία του θεάτρου. Κι αν αυτή η αίσθηση της απώλειας στη διαδικτυακή παρακολούθηση γέννησε αρχικά μια αμηχανία, στην ουσία της υποκρύπτει το θρίαμβο των συστατικών στοιχείων του θεάτρου, που ποτέ δεν θα μπορούσαν να υποκατασταθούν: σκηνή, φώτα, ηθοποιός, θεατής, λέξεις, κινήσεις, ήχοι, χρώματα· και, πάνω απ’ όλα, η κοινή εμπειρία. Ας μην το ξεχνάμε: 2.500 χρόνια τώρα το θέατρο ζει και αναπνέει στις αίθουσες, ανοιχτές και κλειστές. Εκεί θα περιμένουμε και πάλι τον κόσμο, όταν αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε θα αποτελεί παρελθόν και θα είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε με το κοινό την μοναδική εμπειρία του θεάτρου.»

+ Ο ΘΟΚ προβάλλει στο κανάλι του στο YouTube (Thoc Cyprus) κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, επιλεγμένες παραγωγές του στηρίζοντας την προσπάθεια περιορισμού στα σπίτια μας λόγω κορωνοϊού.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Από την παραγωγή του ΘΟΚ «Πράγματα δικά μου αληθινά» στη Νέα Σκηνή, σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου, σεζόν 2019-2020.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Στήριξη στον πολιτισμό υποσχέθηκε εκ νέου ο ΥΠΠΑΝ

Τηλεδιάσκεψη με καλλιτέχνες, εκπροσώπους δημιουργών πού εργάζονται στον πολιτιστικό τομέα πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός ...

«Πρόθεση η επανεκκίνηση» για τον ΘΟΚ

Με το κυπριακό πολιτιστικό καλοκαίρι να είναι ήδη λειψό εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού ...

«Κραυγή» μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαισθήσεων

Το σπάνιο αριστούργημα του Τένεσι Ουίλιαμς «Κραυγή» έρχεται να μας συστήσει η νεαρή σκηνοθέτις ...

Νέες παραστάσεις για το έργο «Μακρόνησος»

Με πέντε νέες παραστάσεις σε Λευκωσία και Λεμεσό συνεχίζεται τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο το ...

PLAY ON: Πέντε Νέα Κυπριακά Θεατρικά Έργα

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) παρουσιάζει σε σκηνοθετημένες αναγνώσεις, το Σάββατο ...

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2018

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου ...

X