101 αρχαιοκάπηλοι ανά τον κόσμο και 19.000 ευρήματα στα χέρια της Ιντερπόλ

«Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που εκτείνεται πολύ πιο μακριά από την εμπορία αντικειμένων και αγγίζει πολλές όψεις του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος» σχολίασε η Κατρίν ντε Μπολ, διευθύντρια της Interpol
 • Περισσότερα από 19.000 έργα τέχνης και ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών, που είχαν πέσει σε χέρια αρχαιοκάπηλων, κατέσχεσαν οι αρχές σε πολλές χώρες του κόσμου, σε μία συντονισμένη επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθησαν 101 άτομα.

  Στόχος των αστυνομικών αρχών, της Interpol, της Europol και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων ήταν τα οργανωμένα δίκτυα αρχαιοκάπηλων, που κλέβουν από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και εκμεταλλεύονται το χάος σε χώρες που είναι θέατρο πολεμικών συγκρούσεων. Οι συλλήψεις έγιναν το φθινόπωρο και τώρα έρχονται στο φως οι λεπτομέρειες, όπως αναφέρει η Guardian.

   

   

  Αστυνομικοί στην Ισπανία κατέσχεσαν μία χρυσή προκολομβιανή μάσκα στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, μαζί με άλλα χρυσά αγαλματίδια και κοσμήματα, που είχαν κλαπεί από την Κολομβία. Παράλληλη επιχείρηση έγινε στην Κολομβία, όπου οι αρχές εντόπισαν και κατέσχεσαν 242 προκολομβιανά αντικείμενα, η μεγαλύτερη λεία στην ιστορία της χώρας. Επίσης, στην Ισπανία κατασχέθηκαν ρωμαϊκές κολόνες, μία μετόπη και ένα λιοντάρι της ρωμαϊκής εποχής. Στην Αργεντινή η λεία των αρχών ήταν 2.500 αρχαία νομίσματα, στη Λετονία 1.375 νομίσματα και στην Καμπούλ 971 αντικείμενα, που προορίζονταν για την Κωνσταντινούπολη.

   

   

  Στη διάρκεια της επιχείρησης σε άλλες χώρες, κατασχέθηκαν επίσης απολιθώματα, πίνακες ζωγραφικής, αμφορείς και όπλα-κειμήλια.

  Πολλά από τα αντικείμενα εντοπίστηκαν online. Σε μία εβδομάδα, ιταλοί καραμπινιέροι βρήκαν πληροφορίες στο Ιντερνετ, οι οποίες τους οδήγησαν στην κατάσχεση 8.670 αντικειμένων που ήταν προς πώληση.

  «Η επιχείρηση κατέδειξε το εύρος του ξεπλύματος χρήματος που γίνεται μέσω της αρχαιοκαπηλίας και της πώλησης κλεμμένων αντικειμένων. Ολες οι χώρες με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά είναι στόχοι», είπε ο γενικός γραμματέας της Interpol, Γιούργκεν Στοκ. «Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που εκτείνεται πολύ πιο μακριά από την εμπορία αντικειμένων και αγγίζει πολλές όψεις του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος. Σχετίζεται με το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, εμπλέκονται τα ίδια δίκτυα γιατί μιλάμε για πολλά χρήματα», είπε η Καθρίν ντε Μπολ, διευθύντρια της Interpol.

   

  Πηγή: Protagon.gr

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Αγαπημένη των φεστιβάλ η ταινία Loveless Zoritsa

  Συνεχείς επιτυχίες σημειώνει στον διεθνή χώρο η ταινία Loveless Zoritsa, μια μαύρη κωμωδία την ...

  «Κύπρος, θάλασσα και φάροι», έκθεση στην Πάφο

  Μια μόνιμη έκθεση με τίτλο «Κύπρος, θάλασσα και φάροι: μια διαχρονική ιστορία» εγκαινιάζει την ...

  Πρόσκληση του Πλάθιντο Ντομίνγκο στον 14χρονο Γιώργο Ιωάννου για να τραγουδήσουν μαζί

  Πρόσκληση από τον παγκοσμίου φήμης Ισπανό τενόρο και συνθέτη Plácido Domingo έλαβε ο νεαρός ...

  Συνέδριο για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά στις Βρυξέλλες

  Η σημασία της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και η ανάγκη προστασίας των Ευρωπαίων ...

  Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου στον Μιχάλη Πασιαρδή

  Στον Μιχάλη Πασιαρδή απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου 2016, για τη συνολική προσφορά του ...

  Home MuralFest: Τοιχογραφίες, σε κατ’ οίκον καραντίνα

  Οι τοιχογραφίες που φιλοτεχνούν οι καλλιτέχνες δρόμου είναι δημόσια έργα τέχνης, αλλά και αυτό ...

  X