Home MuralFest: Τοιχογραφίες, σε κατ’ οίκον καραντίνα

 • Οι τοιχογραφίες που φιλοτεχνούν οι καλλιτέχνες δρόμου είναι δημόσια έργα τέχνης, αλλά και αυτό άλλαξε με την πανδημία. Όπως και η πλειονότητα των ομότεχνών της, με την έξαρση της νόσου Covid-19, η με έδρα την Κοπεγχάγη, Jacoba Niepoort ακύρωσε ταξίδια και δημόσια πρότζεκτ και, σύμφωνα με όσα δήλωσε, «όταν επιβλήθηκε η καραντίνα, θέλησα να χρησιμοποιήσω τους χώρους όπου είμαστε όλοι μέσα για να δημιουργήσουμε παράλληλα ατομικά έργα». Υλοποίησε την ιδέα της και γεννήθηκε το Home MuralFest.

  Ήλθε σε επαφή με τον Axel Void, ο οποίος έχει βάση το Μαϊάμι και διαχειρίζεται μια καλλιτεχνική πλατφόρμα, στόχος της οποίας είναι να βγάλει την τέχνη έξω από τους συμβατικούς χώρους. Οι δυο τους, σε συνεργασία με την ομάδα που είναι πίσω από το Void Project, επιμελήθηκαν ένα φεστιβάλ -το βάφτισαν Home MuralFest-, μια συλλογική πρωτοβουλία που έδωσε έμπνευση σε 67 «κοινωνικά αποστασιοποιημένους» καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν τα τελευταία έργα τους στο καθιστικό του σπιτιού τους, μέσα στο στούντιό τους ή, σε αποθήκες στον κήπο τους. Οι 67- μεταξύ των οποίων και ο δικός μας Σταμάτης Λάσκος- δούλεψαν παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου μήνα και δημιούργησαν έργα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους: από μονόχρωμα πουλιά πάνω σε τζάμι παραθύρου μέχρι ζωηρόχρωμες γεωμετρικές επιφάνειες.

  Αναγκαστικά, η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ο μόνος τρόπος σύνδεσης με αυτά τα έργα, μιας και εκ του φυσικού μπορούν να τα δουν μόνον οι δημιουργοί-κάτοικοι των σπιτιών που ήταν ο «καμβάς». Βγάζοντας τα έργα αυτά από τη δημόσια σφαίρα, το Home MuralFest υπονομεύει τον τρόπο με τον οποίο, φυσιολογικά, οι θεατές έρχονται σε επαφή με τοιχογραφίες σε τυφλές όψεις κτιρίων. «Αυτό που με ενδιαφέρει σε αυτό το πρότζεκτ είναι οι καινούργιες απροσδόκητες συνδέσεις στον χρόνο και τον χώρο. Η χρήση αυτού του εικονικού κόσμου με κάποιον δυνητικά πιο παραγωγικό τρόπο, επιτρέποντάς του να εξελιχθεί, βλέποντας τι απρόσμενο μπορεί να προκύψει από αυτό» λέει η Niepoort.

  ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Εργαστήρια της Τετάρτης στον ΘΟΚ

    «Ο τελικός σκοπός της εκπαίδευσης είναι να μετατρέψει τους καθρέφτες σε παράθυρα». – Sydney J. Harris Το Τμήμα Θεατρικής Ανάπτυξης ΘΟΚ εύχεται ...

  Νεαροί αρχιτέκτονες σχεδιάζουν «τη διαφορά»

  «Σχεδιάζοντας τη διαφορά – Κοινωνική Αειφορία στην Κύπρο» [Designing a Difference -Social Sustainability in ...

  Λεωφόρος Τζορτζ Μάικλ η Ευαγόρου, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου

  Την απόφαση να μετονομάσει μια σειρά από οδούς για να τιμήσει ανθρώπους των τεχνών ...

  Συνέδριο για την μάθηση μέσω της τέχνης στη Λεμεσό το 2012

  Τη Λεμεσό παμψηφεί έδειξαν τα μέλη του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου του InSEA, για τη διοργάνωση ...

  Δύο ναυάγια εντοπίστηκαν στον «Ερατοσθένη»

  Μετά από 15 μέρες, το διάσημο αμερικανικό ερευνητικό σκάφος «Ναυτίλος» ολοκλήρωσε χθες τις έρευνες ...

  Διάλεξη για τη σεξουαλικότητα των Κυπρίων στο CVAR

  Μια διάλεξη για τη σεξουαλικότητα των Κυπρίων μέσα από το βλέμμα των ξένων περιηγητών ...

  X