Καλλιτέχνες στην Ελλάδα τραγουδούν για τους Grup Yorum

Από την Ελλάδα μέχρι την Τουρκία, αλληλεγγύη στο συγκρότημα Grup Yorum μέσα από ένα συγκλονιστικό τραγούδι

Περισσότεροι από 120 μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, ηχολήπτες και εικονολήπτες που ζουν στην Ελλάδα ερμήνευσαν το τραγούδι Tencere Τava Ηavası των Kardeş Türküler στη μνήμη μελών του τουρκικού συγκροτήματος Grup Yorum που πέθαναν μετά από απεργία πείνας, μαχόμενοι για την ελευθερία της έκφρασής τους απέναντι στο απάνθρωπο καθεστώς του Ερντογάν. 

Οι Helin Bölek, Mustafa Koçak και İbrahim Gökçek έχασαν τη ζωή τους μετά από απεργία πείνας στις φυλακές της Τουρκίας, όπου κρατούνταν τα μέλη του συγκροτήματος. 

Το συγκρότημα Grup Yorum

Το Grup Yorum είναι ένα ιδιαίτερο σχήμα, που έβγαλε τον πρώτο του δίσκο το 1985 εκφράζοντας τα προβλήματα του τουρκικού λαού μέσα από τους στίχους τους, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

«Δεν είμαστε μόνο ένα μουσικό συγκρότημα, είμαστε γενικά ένα μέτωπο στο χώρο της τέχνης, που οργανώνει τους καλλιτέχνες. Αγωνιζόμαστε σε αυτόν το χώρο της μουσικής και της τέχνης, και οι αγώνες αυτοί είναι που διαμορφώνουν την τέχνη μας» είχαν πει μέλη του συγκροτήματος σε συνέντευξή τους τον Οκτώβριο 2019.

Οι Grup Yorum ήταν οι πρώτοι που ηχογράφησαν τραγούδια στην κούρδικη γλώσσα και υπέστησαν μεγάλες διώξεις γι’ αυτό. Όσο μεγαλύτερη ήταν η ανταπόκριση του κοινού στις συναυλίες τους, (έφτασαν να έχουν ένα εκατομμύριο θεατές σε συναυλίες στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και αλλού), τόσο μεγάλωνε και η ένταση των διώξεων εναντίον τους. Ακόμη και σε άλλες χώρες, δεν τους δίνονταν συναυλιακοί χώροι και αντιμετωπίζονταν ως τρομοκράτες.

Τα μέλη της μπάντας έχουν χαρακτηριστεί συνεργάτες της οργάνωσης DHKP-C, μία κατηγορία που τους ενέταξε στην «λίστα υποστηρικτών τρομοκρατίας» του Ερντογάν και την οποία οι ίδιοι αρνούνται πεισματικά.

Με αφορμή αυτή την κατηγορία τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότερα από 30 μέλη της μπάντας έχουν υποστεί συλλήψεις, πολλές συναυλίες τους έχουν απαγορευτεί, ενώ το πολιτιστικό τους κέντρο έχει δεχτεί δεκάδες επιθέσεις. Οι λόγοι αυτοί οδήγησαν κάποια μέλη της μπάντας να προχωρήσουν σε απεργία πείνας, θυσιάζοντας έτσι την ίδια τους τη ζωή.

Τα θύματα μιας παράλογης εκδίωξης

Η Χελίν Μπολέκ ήταν το πρώτο μέλος του ακτιβιστικού συγκροτήματος Grup Yorum που έφυγε από τη ζωή έπειτα από απεργία πείνας 288 ημερών στις 3 Απριλίου του 2020. Δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας είχαν εισβάλει στο σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Μαρτίου και τη συνέλαβαν, με σκοπό να τη μεταφέρουν σε νοσοκομείο και να την οδηγήσουν σε αναγκαστική σίτιση.

Στις 24 Απριλίου, απεβίωσε ο Μουσταφά Κοτσάκ στις τουρκικές φυλακές. Ήταν υποστηρικτής και ακτιβιστής υπέρ του συγκροτήματος Grup Yorum, ο οποίος είχε ξεκινήσει απεργία πείνας -κατά την οποία κατανάλωνε μόνο νερό με ζάχαρη- στις 3 Ιουλίου του 2019 μέσα στις φυλακές, με αίτημα να γίνει από την αρχή ένα νόμιμο για την υπόθεσή του δικαστήριο και να σταματήσουν οι άδικες, παράνομες αποφάσεις εις βάρος του.

Ο Ιμπραχίλ Γκοκτσέκ είναι το τρίτο μέλος του συγκροτήματος που έχασε τη μάχη με τη ζωή έπειτα από εξαντλητική απεργία πείνας 323 ημερών. Ο Τούρκος μπασίστας είχε τα ίδια αιτήματα με την Χελίν Μπολέκ και η απεργία του έληξε στις 5 Μαΐου, αφού το τουρκικό κράτος δέχτηκε να δώσει άδεια στο συγκρότημα να δώσει μια συναυλία στην Κωνσταντινούπολη.

«Η αντίστασή μας πέτυχε μια πολιτική νίκη. Όλος ο κόσμος άκουσε για την αντίστασή μας. Ελπίζουμε ότι η αίτηση για άδεια της πραγματοποίησης των συναυλιών μας (οι οποίες είχαν απαγορευτεί από την τουρκική κυβέρνηση), θα έχουν θετική κατάληξη», δήλωσε το συγκρότημα αφού το αίτημά τους έγινε δεκτό από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Δύο μέρες μετά τη λήξη της απεργίας πείνας, ο Γκοκτσέκ κατέληξε καθώς ο οργανισμός του είχε ήδη εξαντληθεί.

Από την Ελλάδα μέχρι την Τουρκία, αλληλεγγύη στους Grup Yorum

Οι 120 καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα μαζεύτηκαν στα σκαλιά που οδηγούν στο Ηρώδειο σε μια μοναδική πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τους άγρια διωκόμενους Τούρκους μουσικούς και ηθοποιούς του “Grup Yorum”.

Η κίνηση αλληλεγγύης τελεί υπό την αιγίδα της νεοσύστατης πρωτοβουλίας καλλιτεχνών #SupportArtWorkers.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Απεβίωσε ο Στας Παράσκος

Απεβίωσε χθες ο εικαστικός Στας Παράσκος σε ηλικία 81 ετών «Ο καλλιτέχνης και ιδρυτής ...

Στο στούντιο για νέα δουλειά ο Μάριος Ιωάννου Ηλία

Νέα δουλειά ετοιμάζει ο συνθέτης Μάριος Ιωάννου Ηλία, η οποία θα κυκλοφορήσει από τη ...

Δύο προβολές του Nymphomaniac στη Λεμεσό

Δύο έκτακτες προβολές της τελευταίας ταινίας του Λαρς Φον Τρίερ Nymphomaniac προσθέτει στο πρόγραμμά ...

Open Call για το Pediaios Happening της Στέγης Χορού Λευκωσίας

Η Στέγη Χορού Λευκωσίας σε συνεργασία με τους τρεις ιδρυτικούς οργανισμούς Dance Gate, Dance Lab, Lefkosia Youth Ballet και τα ...

SEXPECTATIONS – Στιγμιότυπα Vol.I

Στιγμιότυπα από την πρώτη performance και το πάρτι έναρξης του φετινού φεστιβάλ Open House ...

Στο 45% το «κούρεμα» στον πολιτισμό | Συνέντευξη του Παύλου Παρασκευά στο ΚΥΠΕ

Σε ποσοστό 45% φτάνουν οι περικοπές σε επιχορηγήσεις εκδηλώσεων και αναπτυξιακών έργων για τον ...

X