«Καθώς οι γκαλερί και τα μουσεία τέχνης αρχίζουν να ανοίγουν για το κοινό ο προβληματισμός παραμένει ως προς τον τρόπο προσαρμογής του χώρου της τέχνης στην εποχή του Covid 19», λέει η Ρίτσα Κυριάκου, διευθύντρια της Gallery K, η θερινή έκθεση της οποίας φέρει τον τίτλο Act of Resistance.

«Φυσικά, πρωταρχικό μας μέλημα είναι η προστασία των επισκεπτών και των εργαζομένων και έχουμε λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να είναι ασφαλείς», λέει η κ. Κυριάκου προσθέτοντας ότι «χρειάστηκαν πολλές άυπνες νύχτες για να αποφασίσουμε εάν και πώς θα ανοίξουμε». Πέρα από τους εργαζόμενους, στην γκαλερί επιτρέπεται ανά πάσα στιγμή αριθμός 12 επισκεπτών ενώ στο χώρο διατίθενται μάσκες προσώπου και γάντια.

Η «πρώτη» έκθεση

Η έκθεση Act of Resistance θα ανοίξει στις 15 Ιουνίου 2020 και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση συγκεντρώνει εξαιρετικά έργα κυπριακής, ελληνικής και ευρωπαϊκής τέχνης, τα περισσότερα από τα οποία είναι πίνακες ζωγραφικής.

«Με την εξέλιξη της πανδημίας είδαμε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ πολλές γκαλερί τέχνης και μουσεία να παρέχουν διαδικτυακή πρόσβαση και εικονικές επισκέψεις. Ο κόσμος έμαθε σε μηδενικό σχεδόν χρόνο να προσεγγίζει την τέχνη μέσω του διαδικτύου, ουσιαστικά μέσα από τη φωτογραφία και το βίντεο. Εντούτοις, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την φυσική επικοινωνία που μπορεί να έχει ο θεατής με
το ίδιο το έργο» σχολιάζει η κ. Κυριάκου στην ίδια ανακοίνωση.

«Γι’ αυτό τον λόγο θεωρώ ότι σε καιρούς κοινωνικής απόστασης και εικονικής πραγματικότητας, οι γκαλερί που ανοίγουν τις πόρτες τους ώστε ο θεατής να επικοινωνήσει από κοντά με το έργο τέχνης προβαίνουν σε μια έσχατη πράξη αντίστασης» προσθέτει.

Εργο του Μιχαήλ Κάσιαλου

Με έργα που θα δημοπρατηθούν το φθινόπωρο

Για την θερινή της έκθεση, η Gallery K συνεργάστηκε με την Cypria Fine Arts Auctions και θα παρουσιάσει το μεγαλύτερο μέρος της φθινοπωρινής συλλογής έργων του οίκου δημοπρασιών. Η έκθεση συγκεντρώνει έργα πολλών Κυπρίων, Ελλήνων, Βρετανών, Γερμανών και Ρώσων καλλιτεχνών ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οι Χριστόφορος Σάββα, Μιχαήλ Κάσιαλος, Carl Theodor Von Piloty, Salvador Dali, Ανδρέας Χρυσοχός, Αλέκος Φασιανός, Λευτέρης Οικονόμου, Δημήτρης Μυταράς, Τηλέμαχος Κάνθος, Ανδρέας Λαδόμματος, Ζωή Ζέγγελη, John Kiki, Glyn Hughes, Στέλιος Βότσης,
Πολύκλειτος Ρέγκος και πολλοί άλλοι.

Ανάμεσα στα έργα της έκθεσης Act of Resistance αρκετά ανήκουν σε διάσημα ονόματα στο χώρο της ρωσικής ζωγραφικής όπως οι Julia Galeeva και Vladimir Kachanov και προέρχονται από συλλογή Ρωσικής Τέχνης που είχε παρουσιαστεί παλαιότερα στο Λονδίνο. Επίσης, παρουσιάζονται έργα Κυπρίων ζωγράφων της λεγόμενης δεύτερης γενιάς, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και κάποια εξαιρετικά δείγματα κυπριακής Μοντέρνας Τέχνης.

Έργο του Χριστόφορου Σάββα

Ξεκινώντας με τον Χριστόφορο Σάββα στη δεκαετία του 1960, η Κυπριακή Μοντέρνα Τέχνη ουσιαστικά υπήρξε και παραμένει μια πράξη αντίστασης ενάντια στη ρεαλιστική και ναϊφ ζωγραφική που κυριάρχησε στην κυπριακή τέχνη. «Ιδωμένη απ’ αυτή την σκοπιά, οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαπιστώσουν ότι υπάρχουν περισσότερες από μία αναγνώσεις στην έκθεση Act of Resistance της Gallery K», λέει η Ρίτσα Κυριάκου.

+ Από τις 15 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου και από 1η μέχρι 14 Σεπτεμβρίου 2020 στην γκαλερί Κ [Εβρου 14, Στρόβολος, Λευκωσία]. Πληροφορίες τηλ. 22341122. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 13:00 και 16:00 – 19:00, Σάββατο 9:00 – 14:00

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ: Έργο του Χριστόφορου Σάββα [λεπτομέρεια]

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Το Δικό της Δωμάτιο», ανοιχτή συζήτηση στο πλαίσιο της έκθεσης Look under the hood

H εικαστικός Μαρία Λοϊζίδου συνομιλεί με ανθρώπους του πολιτισμού σε μια ανοιχτή συζήτηση που ...

Τo καθετί κρύβει μέσα του κάτι άλλο

Γράφει ο Ευάγγελος Αρεταίος/Φωτογραφίες Ελένη Παπαδοπούλου Ένας σωρός άχρηστων μέτάλλων βρίσκεται στη γωνία μπροστά ...

34ο Διεθνές Φεστιβάλ Αγ.Νάπας με τη συμμετοχή της Κίνας

Το 34ο Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, φιλοξενεί για δεύτερη συνεχή χρονιά έκθεση πολιτιστικής κληρονομιάς, ...

Λεπτομέρειες μιας περιπέτειας: ΔΕΣΜΟΣ στα χρόνια του ’70 και του ’80

Η Art Seen Projects έχει τη χαρά να φιλοξενήσει την ομαδική έκθεση «Λεπτομέρειες μιας ...

Συναυλία με μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου στα Σπήλια

«Μουσικά χρώματα και ιδιώματα του τόξου των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου» είναι ο τίτλος ...

Κάνουν τα κυπριακά μουσεία όλα αυτά τα πράγματα;

Πριν από μερικές εκδόσεις, σε αυτές τις σελίδες, φιλοξενήσαμε μια συνέντευξη της διευθύντριας της ...

X