Δήμαρχος Λεμεσού: «Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο»

Ανακοίνωση με την οποία υπερασπίζεται την απόφασή του για το Κέντρο Τεχνών Λεμεσού εξέδωσε ο δήμος, που θα παραχωρεί τον χώρο δωρεάν για τη φετινή χρονιά

«Η πανδημία ανέτρεψε πολλά πράγματα. Εκ των πραγμάτων ήταν ανεφάρμοστο το πρόγραμμα γι’ αυτό αναγκαστήκαμε να κάνουμε ανασχεδιασμό που επιβάλλεται για πολλά θέματα στον δήμο» απάντησε στο «Π» ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της διαχειριστικής επιτροπής του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη, να ακυρώσει τον πολιτιστικό του προγραμματισμό βάσει ανοιχτής πρόσκλησης σε καλλιτέχνες. Η ακύρωση προκάλεσε την αντίδραση αριθμού καλλιτεχνών που ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση με αποτέλεσμα χθες, ο δήμος να εκδώσει σχετική ανακοίνωση-απάντηση.

«Νιώσαμε την ανάγκη να εκδώσουμε αυτή την ανακοίνωση ακριβώς γιατί είμαστε πάντα στη διάθεση των καλλιτεχνών. Οι γέφυρες υπάρχουν, είναι εκεί και είμαι σίγουρος ότι μαζί θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε και να αναβαθμίσουμε την πολιτιστική κίνηση της Λεμεσού», ανέφερε ο δήμαρχος μιλώντας στο «Π».

Γενικές αναπροσαρμογές

Σε ό,τι αφορά την ίδια την ανακοίνωση, σ’ αυτήν αναφέρεται ότι «ο Δήμος Λεμεσού βρίσκεται στην πολιτιστική πρωτοκαθεδρία του τόπου με τις μεγάλες, λαϊκές όσο και τις άλλες, μικρότερης κλίμακας, θεσμικές και μη εκδηλώσεις. Ο Δήμος Λεμεσού διαθέτει τον μεγαλύτερο, συγκριτικά, προϋπολογισμό παγκυπρίως, στηρίζοντας εννέα πολιτιστικές / εκπαιδευτικές στέγες, πλην των υπαίθριων και κλειστών θεατρικών του χώρων αλλά και τα πέντε μουσικά του σχήματα».

Δήμαρχος στο «Π»: «Είμαστε στη διάθεση των καλλιτεχνών, μαζί θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε την πολιτιστική κίνηση της Λεμεσού»

Σύμφωνα με τον Δήμο Λεμεσού, «η εικόνα που προβάλλεται μέσω της επιστολής αυτής (σ.σ. την οποία υπογράφουν έντεκα καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν στο ανοιχτό κάλεσμα και την οποία δημοσιεύσαμε το Σάββατο), ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα».

Δίνεται, δε, η εξήγηση ότι πριν το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών – Αποθήκες Παπαδάκη προχωρήσει στις τελικές του αποφάσεις, ενέσκηψε η πανδημία με αποτέλεσμα το χρονικό πλαίσιο για τη διοργάνωση εκδηλώσεων για το 2020 να έχει σμικρυνθεί σημαντικά, οι δε αναμενόμενοι περιορισμοί για πολιτιστικές εκδηλώσεις θα συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο το εύρος και το είδος των εκδηλώσεων που θα μπορέσει να φιλοξενήσει το κέντρο όταν επαναλειτουργήσει. «Με τα δεδομένα αυτά και ενόψει της αναθεώρησης του συνόλου του ετήσιου προϋπολογισμού του δήμου, αποφασίσαμε να αναπροσαρμόσουμε το πρόγραμμα ώστε να συνάδει με τα νέα δεδομένα» σχολίασε στο «Π» ο κ. Νικολαΐδης.

Δωρεάν παραχώρηση χώρων για εκδηλώσεις

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, ο δήμος θα προχωρήσει στην παραχώρηση του Κέντρου Τεχνών δωρεάν για εκδηλώσεις που θα κρίνονται συμβατές με τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται εξαιτίας του κορωνοϊού.

Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι δωρεάν θα παραχωρείται για φέτος και το Θεατράκι του Μώλου.

Υπενθύμισε, δε, ότι στην αυλή του Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου θα λάβουν χώρα εκδηλώσεις ύστερα από προτάσεις καλλιτεχνών.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε διάλογο και εποικοδομητική κριτική και καλωσορίζουμε τη συζήτηση επί θεμάτων πολιτισμού» κατέληξε ο δήμαρχος στο πνεύμα και της επίσημης ανακοίνωσης που στάλθηκε χθες.

Σημαντική καθυστέρηση

Πάντως, παρά τις καλές προθέσεις της ανακοίνωσης και του ίδιου του δημάρχου, πρέπει να καταγραφεί η μεγάλη καθυστέρηση από τη λήξη της υποβολής αιτήσεων, στα τέλη Δεκεμβρίου, μέχρι την αξιολόγηση των προτάσεων, που δεν έγινε ποτέ.

Η καθυστέρηση στοίχισε αφενός στην τελική απόφαση της ακύρωσης, αφετέρου στους 31 καλλιτέχνες/ομάδες που απέστειλαν προτάσεις και περίμεναν μια απάντηση η οποία ήρθε αφού ενεργοποιήθηκε αριθμός αυτών των καλλιτεχνών. Και σ’ αυτό έγκειται η ουσία της επιστολής τους: στην ανάγκη για έναν δημιουργικό διάλογο που να εμπλέκει τους ανθρώπους που αφορά ώστε οι όποιες λύσεις να προέρχονται (και) από τους ίδιους.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Μήνας Γαλλοφωνίας 2020: Το πρόγραμμα

Με αφορμή την έναρξη του Διεθνούς Μήνα Γαλλοφωνίας, παρουσιάστηκε την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου σε ...

Τιμητική εκδήλωση για τον ζωγράφο και ποιητή Συμεών Βολτσκόβ

Η Κυπριακή Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Μελέτης «Symeon Volchkov Arthouse» διοργανώνουν την παρουσίαση του ...

ΣχέδιοTRANSIT 2020

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ανακοινώνουν το νέο Σχέδιο  ...

Σάλτσμπουργκ: Πώς διοργανώνεται ένα φεστιβάλ εν καιρώ πανδημίας

Στο διάσημο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ συντελείται φέτος ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό «πείραμα». Πώς μπορεί να ...

Amy Stephens στην γκαλερί Art Seen

Η Art Seen παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Amy Stephens στην Κύπρο, στην ...

Ελένη Νικοδήμου στην γκαλερί Γκλόρια

Μολύβι, ύφασμα και κλωστή είναι τα τρία υλικά που χρησιμοποιεί η Ελένη Νικοδήμου στη ...

X