Εκτακτο επίδομα: Ζήσε Μάη μας να φας τριφύλλι

Μετά και την ανακοίνωση του ΥΠΠΑΝ για την καταβολή του έκτακτου επιδόματος για τους εργαζόμενους στον τομέα του πολιτισμού, βεβαιωθήκαμε: το ΥΠΠΑΝ μάς εμπαίζει κανονικά

Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμενόταν να καταβάλουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες το έκτακτο επίδομα στήριξης των εργαζομένων στον τομέα της πολιτιστικής δημιουργίας, κι αυτό αφού ως αρχική ημερομηνία είχε οριστεί η 15η Ιουνίου. 

Χθες, με σχετική ανακοίνωση, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανέφερε ότι το επίδομα θα καταβληθεί «μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι σχετικά με τα κριτήρια που ισχύουν» και ότι «τις επόμενες λίγες μέρες θα γίνει ο επιβαλλόμενος έλεγχος σε συνεργασία με άλλα τμήματα και αρχεία του κράτους και θα ξεκινήσει, το συντομότερο, η καταβολή του επιδόματος».

Η ανακοίνωση μάλλον διαιωνίζει την ανησυχία παρά καθησυχάζει τους εργαζομένους για την καταβολή του σχετικού επιδόματος, δικαιούχοι του οποίου είναι κάτοικοι της χώρας με πολιτιστική δραστηριότητα, που δεν καλύπτονται από άλλο κρατικό σχέδιο.

«Το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει έως τώρα ήταν απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστούν ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ως προς τη διακρίβωση των στοιχείων των αιτήσεων. […] Είναι κατανοητό ότι υπάρχει προσδοκία για την πληρωμή το συντομότερο δυνατόν, δεν μπορεί όμως να γίνεται λόγος για ‘καθυστέρηση’», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «εφόσον οι ΠΥ από την πρώτη στιγμή διεκπεραιώνουν τις διαδικασίες που επιβάλλονται από τον νόμο». Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος της πολιτιστικής δημιουργίας τυγχάνει τέτοιας ενίσχυσης, σε τόσο μεγάλη κλίμακα».

Μετά και την ανακοίνωση του ΥΠΠΑΝ για την καταβολή του έκτακτου επιδόματος για τους εργαζόμενους στον τομέα του πολιτισμού, βεβαιωθήκαμε: το ΥΠΠΑΝ μάς εμπαίζει κανονικά. «Είναι κατανοητό», λέει, «ότι υπάρχει προσδοκία για την πληρωμή το συντομότερο, δεν μπορεί όμως να γίνεται λόγος για ‘καθυστέρηση’». Οι αιτήσεις έκλεισαν 15 Μάη, το επίδομα θα καταβαλλόταν 15 Ιούνη. Ο χρόνος ήταν αναγκαίος για να διασφαλιστεί «η διακρίβωση των στοιχείων των αιτήσεων», λέει. Για τη διασφάλιση της επιβίωσης των αιτητών, ούτε λόγος. «Είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος της πολιτιστικής δημιουργίας τυγχάνει τέτοιας ενίσχυσης, σε τόσο μεγάλη κλίμακα». Κι ας έχουμε πανδημία και lockdown καθεχρονικά, Μάρτη-Ιούλη.

ΕΙΚΟΝΑ: Γλαύκος Κουμίδης, Σκάμνοι, 2008

  • Μερόπη Μωυσέως

    Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

You May Also Like

theYard.Residency.18 για 8η συνεχόμενη χρονιά

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ παρουσιάζει για 8η συνεχόμενη χρονιά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας, ...

Κάθε μέρα ένα σονέτο του Σαίξπηρ από τον σερ Πάτρικ Στιούαρτ

Ο σερ Πάτρικ Στιούαρτ, ο διάσημος ηθοποιός που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από τον ...

«Δεν έχω καταλάβει τι τους κέρδισε στις Αλπεις»

Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο συνεργάτης του Ευθύμης Φιλίππου ανέβηκαν στη σκηνή τής Σάλα ...

ΚΚΔΙΘ | Ανησυχία για τις αλλαγές που προωθεί ο ΘΟΚ

Ανοιχτή επιστολή με θέμα τις προτεινόμενες αλλαγές των θεσμικών πλαισίων από τον Θεατρικό Οργανισμό ...

Βραβεία λογοτεχνίας για εκδόσεις 2016

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού προκηρύσσουν τα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας για ...

Οι Nouvelle Vague στην Αθήνα [βίντεο]

Ό,τι ακριβώς χρειάζεται θα πάρει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη η Αθήνα. Δεν εννοούμε μια γερή ...

X