Καλλιτέχνες και φορείς τονίζουν την ανάγκη μιας πολιτιστικής πολιτικής με συνέπεια

Με μια Κοινή Επιστολή Ενημέρωσης εκ μέρους φορέων και καλλιτεχνών που είχαν ανταποκριθεί στο Ανοικτό Κάλεσμα για συμμετοχή στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Δήμου Λεμεσού και που θα φιλοξενούσε το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού - Αποθήκες Παπαδάκη για το 2020

Η παρούσα ενημερωτική επιστολή αφορά στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Δήμου Λεμεσού που ανακοινώθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2019 με Ανοικτό Κάλεσμα για προτάσεις που θα φιλοξενούσε το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη για το 2020 και της προ ημερών ενημέρωσης των αιτούντων για την πλήρη ματαίωση του.

Στην επιστολή που στάλθηκε ως απάντηση σημειώνεται συγκεκριμένα “…ότι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών οι οποίες προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τόσο τη μείωση του χρονικού πλαισίου για διοργάνωση εκδηλώσεων στο Κέντρο όσο και την επιβολή περιοριστικών μέτρων για τις εκδηλώσεις, αλλά και την ανάγκη αναπροσαρμογής του προϋπολογισμού του Κέντρου για το 2020, δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση του πολιτιστικού προγράμματος του με βάση το ανοικτό κάλεσμα για προτάσεις της 29ης Νοεμβρίου 2019.”

Η εξέλιξη αυτή αφήνει έναν επαγγελματικό κλάδο ακόμα πιο εκτεθειμένο, αφού η πανδημία έπαυσε τη ροή της καλλιτεχνικής παραγωγής μα και η εκκρεμούσα συνθήκη των περιοριστικών μέτρων δεν αφήνει την επανεκκίνηση. Είναι φανερό πως μόνο οι (μερικώς ή ολικώς) επιχορηγούμενες παραγωγές μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες με πληρωμένη την εργασία των συντελεστών.

Να αναφέρουμε πως η δημιουργία και η έναρξη της λειτουργίας του ΔΚΤΑΠ, η στελέχωση του με Καλλιτεχνικό Διευθυντή και το Ανοικτό Κάλεσμα προγράμματος φιλοξενίας ήταν μια σειρά αποφάσεων που είχαν μια συνέπεια και ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της σύγχρονης σκηνής σε σχέση με το Δήμο Λεμεσού. Συγκεκριμένα το Ανοικτό Κάλεσμα “Αιτήσεις για Συμμετοχή στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα του ΔΚΤΑΠ” με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 2019 συνοδεύτηκε με έκπληξη και ενθουσιασμό από την καλλιτεχνική κοινότητα της Κύπρου και των συνεργατών τους από το εξωτερικό, όπως και από το φιλότεχνο κοινό της πόλης.

Ενώ οι ενδιαφερόμενοι δημιουργοί, φορείς και καλλιτέχνες, είχαν υποβάλει τις αιτήσεις τους μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου 2019 που ήταν η προθεσμία για τις αιτήσεις, δεν είχαν λάβει καμία απάντηση μέχρι και τις 15 Μαρτίου 2020 όποτε και ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Στο μεταξύ η καθυστέρηση γινόταν ακόμα μεγαλύτερη, χωρίς καμιά σχετική ενημέρωση,  έτσι όσοι αιτούντες φορείς/ δημιουργοί γνωρίζαμε ότι είχαμε εκφράσει το ενδιαφέρον μας στο σχετικό κάλεσμα, στείλαμε κοινή επιστολή με ημερομηνία 12 Απριλίου 2020 στον Δήμαρχο Λεμεσού, την Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου, την Λειτουργό των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου και προς ενημέρωση της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Κέντρου και αναφέραμε μεταξύ άλλων “παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις λύσεις που προτείνουν φεστιβάλ και διοργανώσεις του εξωτερικού εξ αιτίας της πανδημίας, τα οποία δεν ακυρώνουν τις δράσεις τους αλλά προσαρμόζονται στις συνθήκες και διατηρούν ανοικτό διάλογο με τους καλλιτέχνες. Στόχος όλων είναι να διατηρηθεί η καλλιτεχνική παραγωγή. Ανάλογη αντιμετώπιση περιμένουμε από το Δήμο Λεμεσού και το ΔΚΤΑΠ, να δείξουν δηλαδή έμπρακτα την ευαισθησία και τη στήριξη τους, με το: να ενημερωθούν όλοι οι αιτούντες για το χρονοδιάγραμμα της απόφασης, να ανακοινωθούν άμεσα οι εγκριθείσες προτάσεις και το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης να επεκταθεί ώστε να καλύπτει και το α’ εξάμηνο του 2021.”

Η ματαίωση του Πολιτιστικού Προγράμματος ανακοινώθηκε μέσω επιστολής με ημερομηνία 2 Ιουνίου 2020 στους αιτούντες, χωρίς να ανακοινωθεί ή να δηλωθεί η πρόθεση για κάποια εναλλακτικά σχέδια για το κομμάτι του Πολιτισμού (π.χ. το Πολιτιστικό Πρόγραμμα να λειτουργήσει για το β’ μέρος του 2020). Η σημασία του διαλόγου προκύπτει ως μια μεγάλη αναγκαιότητα, ιδιαίτερα σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε. Η εμπλοκή των ίδιων των καλλιτεχνών σε μια δημιουργική συζήτηση για την εξεύρεση λύσεων και πρακτικών είναι ένα μεγάλο ζητούμενο, για το οποίο οι θεσμοί, όπως ένας Δήμος, καλούνται να αναπτύξουν ως πολιτική.

Την επιστολή υπογράφουν:

Έλενα Αγαθοκλέους, Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

Κωνσταντίνα Peter, Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

Έλενα Καλλινίκου, θεατρική ομάδα enacttheater

Μαρίνα Μάκρη, θεατρική ομάδα enacttheater

Μαρία Λιανού

Αλέξανδρος Χριστοφίνης

Λουκία Πιερίδου

Νάγια Αναστασιάδου

Στέφανος Σταυρίδης

Εβίτα Ιωάννου

Αντρούλα Καφά

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η Νέα Υόρκη του ’70 και ’80 μέσα από τον φακό του Rudy Burckhardt

Στον φημισμένο φωτογράφο Rudy Burckhardt άρεσε να «χαζολογεί» και η έκθεση φωτογραφιών της Νέας ...

«Η Τέχνη στις Κοινότητες»|Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2019

Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης, το οποίο πραγματοποιείται με επιτυχία για 4η συνεχόμενη χρονιά, θέτει ...

Art Your Service: ταινία για την έναρξη του Φεστιβάλ Κύπρια 2019

‘In touch without touching’ είναι ο τίτλος μιας σειράς από διαδικτυακές δραστηριότητες που η ...

Αναδρομή στο «Βιβλίο του καλλιτέχνη» στην Κύπρο

Μια αναδρομή στα «βιβλία του καλλιτέχνη» στην Κύπρο από το 1960 μέχρι σήμερα παρουσιάζει ...

Πορτρέτα και Φιγούρες στην γκαλερί Opus39

Η Γκαλερί Opus 39 στη Λευκωσία παρουσιάζει έργα έξι καταξιωμένων καλλιτεχνών οι οποίοι διαπραγματεύονται ...

Μπιενάλε Λάρνακας: τελετή βράβευσης

Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 σην Δημοτική πινακοθήκη Λάρνακας παρουσία του Δημάρχου Λάρνακας Αντρέα ...

X