Κήποι του Mέλλοντος με αρχή στην Παλιά Λευκωσία

Το απόγευμα της Κυριακής 21 Ιουνίου στην οδό Ελπινίκης στην Παλιά Λευκωσία, τριάντα εθελοντές συναντήθηκαν για το πρώτο ξεχόρτισμα του πρώτου Κήπου του Μέλλοντος. Πρόκειται για μια συλλογική πρωτοβουλία που σκοπό έχει να βοηθήσει τους πολίτες να γίνουν αγρό-επιχειρηματίες με βασική φιλοσοφία την διατήρηση της αειφόρου ανάπτυξης και της καινοτομίας όχι μόνο στη Λευκωσία, αλλά σε όλο το νησί.

Το πρότζεκτ Κήποι του Μέλλοντος πήρε το 2ο Βραβείο στην Κύπρο στα Global Climathon Awards 2019 και αναγνωρίστηκε ως μια από τις 1000 καλύτερες ιδέες διεθνώς. Είναι επίσης η νικητήρια πρόταση της εκστρατείας που πραγματοποίησε ο οργανισμός  Pusula/Ππούσουλας όπου καλούσε κατοίκους του νησιού να μοιραστούν ιδέες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή στην Κύπρο. Μέσα από 54 ιδέες που υποβλήθηκαν, επιλέχθηκαν 10 από τις οποίες η πρόταση “Κήποι του Μέλλοντος” κέρδισε με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων μέσα από διαδικτυακή ψηφοφορία από το κοινό. Η νικητήρια πρόταση μπορεί να διεκδικήσει το πόσο των 50.000.

Την ομάδα αποτελούν οι Δρ. Νατάσα Χρίστου, συντονίστρια και κύρια αρχιτέκτονας,  Αργυρώ Τουμάζου, Στήβεν Σταύρου και Burak Burak Berk Doluay, ο Χριστόφορος Τοφαρίδης, Ανδρέας Αγγελή, Πολ Κορωνής, Παναγιώτα Πολυκάρπου, Παντελής Παντελή και Ράσα Ζενεντίν.

Η τοποθεσία του πρώτου κήπου βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης της Λευκωσίας που έχει επιλεγεί λόγω της εγγύτητας του στους πολίτες και ενδιαφερόμενους κάνοντας τον πιο ενσωματωμένο.

“Η πρώτη φάση θα ξεκινούσε τον Μάρτιο, τότε έγινε μια πρώτη καθαριότητα του χώρου αλλά λόγω της πανδημίας οι δραστηριότητες σταμάτησαν. Όμως αφιερώσαμε αυτό το χρόνο για καλύτερο προγραμματισμό και επανεξέταση της ιδέας και να βεβαιωθούμε ότι αυτό το έργο θα εφαρμοστεί, οπότε επιστρέφουμε εδώ τον Ιούνιο έτοιμοι να ξεκινήσουμε την μεταμόρφωση.” είπε η Νατάσα Χρίστου συντονίστρια της πρωτοβουλίας.

 

Στόχος του πρώτου κήπου είναι να μετατρέψει αυτό το ιδιωτικό αστικό «κενό» στην καρδιά της παλιάς πόλης σε έναν καταπράσινο παράδεισο με ανοιχτή πρόσβαση στο κοινό, όπου θα μπορούν οι επισκέπτες να  αποκτήσουν γνώσεις για την καλλιέργεια κήπων και λαχανόκηπων, να συν-δημιουργήσουν, να πειραματιστούν και να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες.

“Υποστηρίζουμε την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μεταξύ γειτόνων και κοινοτήτων. Όραμα της ομάδας είναι ένα δίκτυο κήπων σε διάφορα σημεία της πόλης, από σχολικούς κήπους έως τις τάφρους, που να συνδέουν τοπικούς λαχανόκηπους, κάθετη κηπουρική, υδροπονικά συστήματα και άλλες σχετικές νέες τεχνολογίες. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κινητοποιήσουμε την τοπική κοινότητα, να γίνουμε αγρό-επιχειρηματίες, να αναβιώσουμε την παράδοση, να προωθήσουμε την καινοτομία και να δημιουργήσουμε σταδιακά μια νέα κουλτούρα μέσα στην ίδια την πόλη.”

Το πρότζεκτ προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέσα από τις ακόλουθες τρεις φάσεις:

Φάση 1: Διαμόρφωση χώρου: Μάιος – Σεπτέμβριος 2020,

Φάση 2: Εγκαίνια κήπου: Οκτώβριος 2020,

Φάση 3: Αναβάθμιση: Εκκίνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για καλλιέργεια κήπων- Νοέμβριος 2020 – Απρίλιος 2021.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Για το τιμητικό χορήγημα: Στόχος η στόχευση

Τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκο Κενεβέζο, τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και το ...

«Το Πανεπιστήμιο Κύπρου βάζει ταφόπλακα στα όνειρα των παιδιών μας»

Τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει δεκάδες μαθητές του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων ...

Σε δημοπρασία πίνακες Σύρου πρόσφυγα

Η ιστορία ενός Σύρου καλλιτέχνη, του «ζωγράφου της Ειδομένης», έργα του οποίου βγαίνουν σε ...

Μόνιμος ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής Νέων

Με καθεστώς αορίστου διαρκείας φαίνεται να εργοδοτείται, πλέον, στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου (ΣΟΝΚ) ...

Άνοιξαν οι αιτήσεις συμμετοχής για το Λύκειο Επιδαύρου 2018

Το Λύκειο Επιδαύρου – Διεθνές θερινό σχολείο Αρχαίου Δράματος, μετά την πρώτη χρονιά λειτουργίας ...

4o Cyprus Jazz & World Music Showcase

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης και το ...

X