«Λάδι» στη μηχανή 17 θεατρικών φορέων οι χορηγίες του ΘΥΜΕΛΗ

Ποσό ύψους 590 χιλιάδων ευρώ θα εκταμιεύσει ο ΘΟΚ για την υλοποίηση 26 έργων μέχρι το τέλος του 2020

Ποσό ύψους 590 χιλιάδων ευρώ θα μοιραστούν 17 θεατρικά σχήματα για την παραγωγή 26 έργων, βάσει του σχεδίου επιχορηγήσεων ΘΥΜΕΛΗ που ανακοίνωσε χθες ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου.

Οι 26 εγκριθείσες προτάσεις, που ξεχώρισαν μέσα από συνολικά 39 αιτήσεις 28 θεατρικών φορέων, θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον Δεκέμβριο 2020, δηλαδή μέσα σε τέσσερις μήνες δεδομένου ότι οι κλειστοί θεατρικοί χώροι θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο.

«Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν, υποδεικνύουν ότι το Σχέδιο αξιοποιήθηκε από τους φορείς ως μέσο επαναδραστηριοποίησης μετά την πανδημία, με ποιοτικές και υποσχόμενες προτάσεις αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της θεατρικής κοινότητας να κρατήσει το θέατρο ζωντανό μέσα από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. «Τα αποτελέσματα είναι συνάρτηση ποιοτικών παραγόντων, όπως π.χ. το έργο και η σκηνοθετική πρόταση αλλά και αριθμητικών παραγόντων όπως π.χ. ο αριθμός ηθοποιών που απασχολούνται.»

Ποιοτικά χαρακτηριστικά

Ανάμεσα σε Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Λειβαδίτη και Ρέππα-Παπαθανασίου, οι επτά από τις 26 προτάσεις αφορούν κείμενα Κυπρίων συγγραφέων.

Σαίξπηρ θα δούμε… διπλό: την «Τρικυμία» από το Θέατρο Ένα και τη «Στρίγγλα που έγινε αρνάκι» από το Θέατρο Δέντρο. Τσέχωφ θα ανεβάσει το Θέατρο Versus με το έργο «Ο έρωτας ως κωμωδία». Το έργο «Το κτήνος στο φεγγάρι» του Ρίτσαρντ Καλινόσκι επέλεξε η θεατρική ομάδα Persona ενώ η Open Arts θα ανεβάσει το «Θαμμένο παιδί» του Σαμ Σέπαρντ.

Στα αναμενόμενα και δη κυπριακά βρίσκεται το έργο του Γιώργου Νεοφύτου «Οι προδόται» που θα ανεβάσει το Θέατρο Αντίλογος και αφορά μια πτυχή της σκοτεινής περιόδου της ΕΟΚΑ και του Γρίβα.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΘΟΚ αναφέρει ότι το δ.σ. του Οργανισμού θα παραμένει σε διαδικασία συνεχούς αξιολόγησης τόσο του θεατρικού τοπίου και των αναγκών, όσο και του τρόπου χορηγιών. «Πρώτιστο μέλημα είναι η συνέχιση του διαλόγου που άνοιξε και συνεχίζεται με τους φορείς για την όσο το δυνατό καλύτερη διάθεση των κρατικών κονδυλίων για τη θεατρική δημιουργία αλλά και η συνεχής προσπάθεια για ικανοποιητική στήριξη του πολύτιμου τομέα του θεάτρου, μετά τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας.»

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο 2019 η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία ο ΘΟΚ δεν δύναται να αποφασίζει για τις επιχορηγήσεις του ελεύθερου θεάτρου. Η πανδημία έφερε και σε αυτό το θέμα τη στασιμότητα.

Ποσοτικά δεδομένα

Το Σατιρικό Θέατρο και το Θέατρο Ένα απέσπασαν τα μεγαλύτερα ποσά του σχεδίου επιχορηγήσεων ΘΥΜΕΛΗ: πρόκειται για ποσό ύψους 80 χιλιάδων ευρώ: το Σατιρικό για δύο παραγωγές με 40 χιλιάδες ευρώ έκαστη και το Θέατρο Ένα για τρεις παραγωγές – 40, 20 και 20 χιλιάδων ευρώ έκαστη. Μάλιστα το Θέατρο Ένα είναι το μοναδικό από τα 17 σχήματα που έλαβε επιχορήγηση για τρεις παραγωγές.

Το Θέατρο Σκάλα και η ΕΘΑΛ έλαβαν επίσης το ποσό των 40 χιλιάδων ευρώ για μία παραγωγή τους έκαστο. Η ΕΘΑΛ θα περιοριστεί στο ανέβασμα του έργου «Το Λάθος» του Αντώνη Σαμαράκη ενώ το Σκάλα θα ανεβάσει τη «Μαύρη Κωμωδία» του Πίτερ Σάφερ και ένα ακόμη έργο με χορηγία ύψους 20 χιλιάδων ευρώ.

Συνολικά, δύο παραγωγές θα δούμε από το Θέατρο Δέντρο (30+30), από το Versus (20+20), από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος (20+15), από την Alpha Square (15+15) και από τη Fresh Target Theatre Ensemble (15+10). Από μία παραγωγή θα ανεβάσουν η ΕΘΑΛ (40) και ο Αντίλογος (30), το Θέατρο Διόνυσος (30), η Open Arts (20), η Persona (20), το Point To Contemporary Theatre (10), η Σόλο για Τρεις (10), το Φανταστικό Θέατρο (10) και το Θέατρο Τσέπης (10 χιλιάδες ευρώ).

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Reclaiming the roof»: παράσταση στο εγκαταλειμμένο μπαλκόνι του Πολιτιστικού

Το «Αερικόν», έτσι όπως ονομάζεται ο ξεχασμένος τελευταίος όροφος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, ...

Ο Φεβρουάριος στο Ριάλτο

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που αφορούν θέατρο, μουσική, και κινηματογράφο, υποδέχεται το μήνα ...

«Ζώρζ Νταντέν ή Ο ανύπαρκτος σύζυγος» στο Θέατρο Σκάλα

Με την απολαυστική κωμωδία του Μολιέρου «Ζώρζ Νταντέν ή Ο ανύπαρκτος σύζυγος» συνεχίζει την ...

Το Τμήμα Θεατρικής Ανάπτυξης ΘΟΚ δέχεται προτάσεις και εισηγήσεις

Το Τμήμα Θεατρικής Ανάπτυξης ΘΟΚ δέχεται προτάσεις και εισηγήσεις για τις ακόλουθες δράσεις κάτω ...

Κωμωδία και έρωτας στο Θέατρο Σκάλα

Στην βικτωριανή Αγγλία, ο Όσκαρ Ουάϊλντ μας παρασέρνει μέσα από ένα άκρως διαχρονικό έργο ...

Διαδικτυακό Φεστιβάλ Cyprus@60

Η Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχει στους εορτασμούς της 60ης επετείου ...

X