«Μίλα μου Ιστορικά» |Σειρά διαδικτυακών διαλέξεων από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής εγκαινιάζει μια νέα διαδικτυακή σειρά ηχογραφημένων διαλέξεων και συνεδρίων με τίτλο «Μίλα μου Ιστορικά». 

Μία σειρά διαλέξεων από έγκριτους επιστήμονες για διάφορα κυπρολογικά θέματα που σχετίζονται με τα Μουσεία, Συλλογές, Εκθέσεις, Δράσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος αλλά και  άλλα κυπρολογικά θέματα από όλες τις περιόδους της κυπριακής ιστορίας, αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και λογοτεχνίας, οι οποίες παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να αφορούν όλους. Πρόκειται για μια σειρά επιστημονικά τεκμηριωμένη και ταυτόχρονα φιλική στον ακροατή. Τα επεισόδια της σειράς θα παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη σελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος στο YouTube, στο Facebook και στην ιστοσελίδα.

H σειρά εγκαινιάζεται την 1η Ιουνίου 2020 με τη διάλεξη της Δρος Αναστασίας Γιάγκου για την περιοδική έκθεση του Πολιτιστικού Ιδρύματος «1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος – Ελλάδα», με τίτλο: «Η βρετανική πολιτική στην Κύπρο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Θα ακολουθήσει και δεύτερη διάλεξη της Δρος Γιάγκου με τίτλο: «Η Συμβολή του Επισκόπου Πάφου, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, Λεοντίου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Θεματική Διαλέξεων:

O Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της νεότερης ιστορίας του τόπου μας. Ο Πόλεμος μετέβαλε άρδην τα δεδομένα του Κυπριακού Ζητήματος και δημιούργησε τις προϋποθέσεις οι οποίες, μαζί με άλλες εξελίξεις, οδήγησαν κατά τη δεκαετία του 1950 στο ξέσπασμα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Η πρώτη διάλεξη θα επικεντρωθεί στη βρετανική πολιτική στην Κύπρο κατά την περίοδο 1939-1945. Θα αναλυθούν οι τρόποι με τους οποίους η συμβολή των Κυπρίων στον Πόλεμο επηρέασε τη στάση των Βρετανών στα πολιτικά πράγματα του τόπου κατά τη διάρκεια του Πολέμου. Κεντρικό ζήτημα αποτελεί η αναβίωση του ενωτικού κινήματος, μετά την είσοδο της Ελλάδας στον Πόλεμο, στις 28 Οκτωβρίου 1940. Η δεύτερη διάλεξη θα εστιάσει στην πολυσχιδή δράση μίας κορυφαίας φυσιογνωμίας της νεότερης Ιστορίας της Κύπρου, του Επισκόπου Πάφου, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, Λεοντίου στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.  Οι δύο παρουσιάσεις συμπληρώνουν την έκθεση «1940: Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος – Ελλάδα» η οποία φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2020.

Το πρόγραμμα των διαλέξεων για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο περιλαμβάνει (ενδεικτικά):

 

  • Η Συμβολή του Επισκόπου Πάφου, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, Λεοντίου στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, Δρ Aναστασία Γιάγκου, Ιστορικός.

 

 

  • Από το παρελθόν στο παρόν: Ιεροτοπία και κοινωνική βιογραφία της Κύπριδας Αφροδίτης, Δρ Γιώργος Παπαντωνίου, Eρευνητής και Δρ Christine E. Morris, Aναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελληνικής Αρχαιολογίας και Ιστορίας, Trinity College Dublin. 

 

 

  • Μια εικόνα, χίλιες λέξεις: Οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη στην τέχνη του Βυζαντίου, Δρ Ανδριανή Γεωργίου, Bυζαντινολόγος.

 

 

  • Εκπαίδευση και πολιτική στα χρόνια της Αγγλοκρατίας, 1878-1945, Δρ Αντιγόνη Ηρακλείδου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια.

 

 

  • H εξέλιξη του κυπριακού ζητήματος κατά τη δεκαετία 1964-1974, Δρ Μαριλένα Βαρνάβα, Νομικός – Ιστορικός.

 

 

  • Η δράση του 361 Τάγματος Πεζικού το καλοκαίρι του 1974, Δρ Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, Ιστορικός.

 

 

Σύντομο βιογραφικό της πρώτης ομιλήτριας: 

Η Αναστασία Γιάγκου είναι ιστορικός (PhD, University of London). Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνεται η μονογραφία με τίτλο ‘Cyprus in World War II: Politics and Conflict in the Eastern Mediterranean’ (I.B.Tauris, 2010). Επίσης, κύρια επιμελήτρια των συλλογικών τόμων (με G. Kazamias, R.Holland) ‘The Greeks and the British in the Levant, 1800-1960: Between Empires and Nations’ (Routledge, 2016) και (με Α. Heraclidou) ‘Cyprus from Colonialism to the Present: Visions and Realities. Essays in Honour of Robert Holland’ (Routledge, 2017). Κατά την περίοδο 2008-2017 υπηρέτησε ως Ειδική Επιστήμονας διδασκαλίας στην ανώτατη εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο). Aπό τον Σεπτέμβριο του 2017 υπηρετεί στη Μέση Εκπαίδευση ως Φιλόλογος.      

Για πληροφορίες: 22 128157

Σελίδα: www.boccf.org

Youtube: Bank of Cyprus Cultural Foundation 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Χωρίς αλκοόλ και με κεμπάπ στο πρώτο ροκ φεστιβάλ στο Αφγανιστάν

Έξι ώρες ζωντανής ροκ μουσικής είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν νέοι και νέες από ...

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους από τις 12 Οκτωβρίου

Στις 12 Οκτωβρίου σηκώνει αυλαία το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, στο Θέατρο Ριάλτο. ...

Πέθανε η ποιήτρια Κική Δημουλά

Την τελευταία της πνοή άφησε, λίγο πριν τις έξι το απόγευμα, σε ηλικία 89 ...

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ animation του Ανεσί ανοίγει τις πύλες του και τιμά την Ιαπωνία

Το 43ο Φεστιβάλ ταινιών κινουμένων σχεδίων του Ανεσί στην ανατολική Γαλλία, το μεγάλο παγκόσμιο ...

POP UP FESTIVAL 2015 – open call

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Pop-up Festival 2015, ο Δήμος Λευκωσίας σε συνεργασία με ...

Πέθανε η γλύπτρια Ναταλία Μελά

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών η Ναταλία Μελά, μια από τις κορυφαίες ...

X