Ο κορωνοϊός αποτελεί υπαρξιακή απειλή για μουσεία σε όλο τον κόσμο

Πάνω από το 10% των μουσείων σε όλο τον κόσμο μπορεί να μην ξανανοίξουν μετά το lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού, ενώ άλλα θα πρέπει να «παγώσουν» τα πρότζεκτ τους, προειδοποίησε η UNESCO.

Έρευνα που διενεργήθηκε σε σχεδόν 1.600 μουσεία σε 107 χώρες, από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων- το οποίο έχει έδρα στο Παρίσι και συνδέεται με την UNESCO- έδειξε ότι σχεδόν όλα τα μουσεία του κόσμου έκλεισαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στον κλάδο των ιδιωτικών μουσείων υπάρχει ο φόβος για πολλές χρεοκοπίες τους επόμενους μήνες. Σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και τα αραβικά κράτη, πάνω από το ένα τέταρτο των μουσείων φοβούνται ότι μπορεί να κλείσουν για πάντα, έδειξε η έρευνα.

«Ακόμη και η απώλεια ενός μουσείου, ενός πολιτιστικού κέντρου ή ενός θεάτρου θα επηρεάσει την ποικιλομορφία», τόνισε ο Ερνέστο Οτότε Ραμίρεζ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO. Πολλοί μεγάλοι θεσμοί, όπως το Πράδο της Μαδρίτης, αντλούν πάνω από το 70% των εσόδων τους από τα εισιτήρια. Η αναστολή λειτουργίας για μήνες, λόγω του lockdown, μπορεί να επηρεάσει την οικονομική κατάστασή τους για τα προσεχή χρόνια, προειδοποίησε ο Ραμίρεζ.

Από την άλλη, σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και εκείνες που βγαίνουν από πολέμους, η πρόοδος θα πάει πίσω πολλά χρόνια, σημείωσε ο αξιωματούχος της UNESCO, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Σομαλία και άλλες αφρικανικές χώρες, όπου ο Οργανισμός βοηθά τις τοπικές αρχές να στήσουν μουσεία.

Επίσης, στις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, το Μαυροβούνιο και το Ιράκ- μεταξύ άλλων χωρών- αρκετά πρότζεκτ έχουν «παγώσει», συμπλήρωσε. «Θα απαιτηθεί καιρός για να αποκατασταθεί η πρόοδος που είχε γίνει τα τελευταία 20 χρόνια», τόνισε ο Ραμίρεζ.

 

Πηγή: www.lifo.gr

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Κώστας Γαβράς: «Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί»

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς βρέθηκε στη συγκέντρωση «Είμαστε όλοι Έλληνες» του ...

Διεθνής έκθεση graffiti στην Κύπρο: o Banksy είναι εδώ

Το ArtHouse 59 παρουσιάζει την STRA-DA, μια πρωτοποριακή έκθεση «ορόσημο» της ριζοσπαστικής «τέχνης του ...

Στο φως μεγάλο μεσαιωνικό νεκροταφείο στη Μ. Βρετανία

 Ένα από τα μεγαλύτερα μεσαιωνικά νεκροταφεία στη Βρετανία, με πάνω από 1.000 ταφές, βρέθηκε ...

Ανοικτή πρόσκληση: προκήρυξη καλλιτεχνικού διαγωνισμού

Ο Σ.Ι.Μ.Α.Ε  προκηρύσσει ανοικτό καλλιτεχνικό διαγωνισμό για να τιμήσει τους μαθητές και μαθήτριες της ...

“One World:Together At Home” |Διαδικτυακή συναυλία αλληλεγγύης

Μια διαδικτυακή συναυλία, που διοργάνωσε ο ΠΟΥ και ο διεθνής οργανισμός υπεράσπισης Global Citizen, ...

“Φυλές” της Νίνα Ρέιν στον ΘΟΚ

Ο ΘΟΚ παρουσιάζει τη νέα θεατρική παράσταση “Φυλές” της Νίνα Ρέιν , σε σκηνοθεσία ...

X