Ο Ραφαήλ και το εργαστήριο του: Η “ψηφιακή” Στοά του ‘Ερωτα και της Ψυχής στη βίλα Φαρνεσίνα

Αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο θα προσφέρει μια συναρπαστική ψηφιακή διάσταση της ιστορίας και της τέχνης της διάσημης τοιχογραφίας  “Στοά του ‘Ερωτα και της Ψυχής”  στη Βίλα Φαρνεσίνα της Ρώμης. H περίστυλη Στοά πήρε το όνομά της από τη διακόσμηση του θόλου της που ζωγράφισε ο Ραφαήλ και η ομάδα του εργαστηρίου του το 1518. Το ψηφιακό σύστημα αναπτύχθηκε από τους ερευνητές Eliana Siotto και Gianpaolo Palma (Ινστιτούτο Επιστημών και Τεχνολογιών Πληροφοριών, CNR-Πίζα), με βάση το σημαντικότερο επιστημονικό έργο, που μελέτησε, ανέλυσε και διατήρησε την τοιχογραφία της Στοάς με επικεφαλής τους ομιλητές του διαδικτυακού σεμιναρίου, Antonio Sgamellotti και Virginia Lapenta.

Αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο είναι ένα προοίμιο της έκθεσης “Raffaello in Villa Farnesina: Galatea e Psiche” (ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν), η οποία θα παρουσιάζει πτυχές της διεπιστημονικής μελέτης των τοιχογραφιών της Στοάς με ιδιαίτερη έμφαση στα υλικά και την τεχνική ζωγραφικής του Ραφαήλ. Το ερευνητικό έργο ενσωματώνει τις γνώσεις που αποκτήθηκαν σε προηγούμενες αποκαταστάσεις με τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα των πρόσφατων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν με τις πιο καινοτόμες μη επεμβατικές τεχνικές. Αυτές οι μελέτες επικεντρώθηκαν σε σχέδια στο γύψο, που ανακαλύφθηκαν κατά τη δεκαετία του 1970, υπό τον “Πολύφημο” του Sebastiano del Piombo και του “Triumph of Galatea” του Ραφαήλ. Επιπλέον, οι εργασίες αποκατάστασης έδωσαν νέο φως στα πέντε τοπία του Loggia di Galatea, που αποδίδεται στον Gaspard Dughet.

Η παρουσίαση και η σχετική έκθεση συμβάλλουν στους εορτασμούς το 2020 να οριστεί ως Έτος Ραφαήλ για τον εορτασμό της 500ης επετείου από τον θάνατό του.

Το διαιδκτυακό σεμινάριο και η έκθεση διοργανώνονται στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Κύπρο, της Πινακοθήκης Α. Γ. Λεβέντη και των Εργαστηρίων Τέχνης Ανδρέας Πίττας / STARC του Κυπριακού Ινστιτούτου στους ευρύτερους τομείς της Ιστορίας της Τέχνης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Την Τρίτη 30 Ιουνίου στις 6μμ

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.cyi.ac.cy/index.php/component/k2/webinar-raphael-and-his-workshop-the-digital-loggia-of-cupid-and-psyche-in-the -βίλα-φαρνίνα

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Διαφορετικές… ματιές στη νέα οπτική εικόνα της Κύπρου

Τη διαφωνία της σχετικά με τους όρους της προκήρυξης για τον σχεδιασμό λογότυπου και ...

Γαλλικό «φιλί» στον Μ. Κακογιάννη

«Ποιος άλλος από αυτόν τον υπέροχο Ελληνοκύπριο σκηνοθέτη θα μπορούσε να υλοποιήσει μια τέτοια ...

Ανησυχίες στη Γεροσκήπου για την πολιτιστικής σημασίας περιοχή «Εφτά Αϊγιώργιδες»

Διακαής πόθος,  του Θεατρικού Εργαστηρίου Γεροσκήπου που αποτελεί και απαίτηση της τοπικής κοινωνίας, είναι ...

Στη Λευκωσία το «καλύτερο ψηλό κτήριο της Ευρώπης»

Ο γνωστός «πύργος του Ζαν Νουβέλ» ή Tower 25 στη Λευκωσία βραβεύθηκε ως το Καλύτερο ...

5ος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ποίησης “K.Π. Καβάφης” 2019

Η International Art Academy διοργανώνει τον 5ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης “K.Π. Καβάφης” 2019. Στο Διαγωνισμό ...

Περί Φουάρ* | Foire, Art Fair, Art Forum

Γράφει ο Δημήτρης Αληθεινός Μια από τις εκθέσεις τέχνης που περιμένουν με ενδιαφέρον κάθε ...

X