Τα «Τάματα» του Φώτη Νικολάου στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Ο Κύπριος χορογράφος συμμετέχει στο φετινό Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Αύγουστο

Ο Φώτης Νικολάου, ένας από τους σημαντικότερους χορογράφους του σύγχρονου χορού της Κύπρου, συμμετέχει στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο.

Ο σπουδαίος χορογράφος συμμετέχει στο φεστιβάλ με το βραβευμένο έργο του «Τάματα», ανάμεσα σε άλλες 21 ελληνικές και ξένες παραγωγές που συνιστούν το πλούσιο, πολυποίκιλο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.

«Τα ‘Τάματα’ είναι μια ανάλυση στην αντρική ψυχοσύνθεση», ανέφερε σε παλαιότερή του συνέντευξη στο «Π» ο Φώτης Νικολάου, το έργο του οποίου ερμηνεύουν έξι άντρες χορευτές – ερμηνευτές, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο χορογράφος.

Το βραβευμένο έργο «Τάματα» είναι ένα «ποιητικό ταξίδι αναζήτησης της ταυτότητας, της ανάγκης για τρυφερότητα»

Το έργο

«Το έργο αυτό είναι πολύ κινησιολογικό, αλλά ταυτόχρονα ήθελα να εστιάσω στην ερμηνεία και στο συναίσθημα», εξηγούσε στη συνέντευξη του στην Κατερίνα Μιχάηλου ο κ. Νικολάου. «Ο τρόπος που το επικοινώνησα αυτό με τους χορευτές μου είναι κυρίως μέσα από κείμενα και ποιήματα τα οποία με ενέπνευσαν να φτιάξω αυτό το έργο. Αυτά τα κείμενα τα μοιραζόμουν με τους χορευτές, όχι για να τους διδάξω κάτι συγκεκριμένο, αντιθέτως για να βρεθούν στην ίδια συναισθηματική κατάσταση, την οποία ο καθένας θα εκφράσει με τον τρόπο που ο ίδιος αισθάνεται.»

Πρόκειται για «ένα σκοτεινό, παγανιστικό, ποιητικό ταξίδι αναζήτησης της ταυτότητας, της ανάγκης για τρυφερότητα, της αίσθησης τού να ανήκεις κάπου, να ανήκεις σε κάποιον, της συνύπαρξης. Ένα ταξίδι μελαγχολικό, κρυμμένο πίσω από σκιές, αλλά και γεμάτο επιθυμίες, πόθους, ορμή, θραύσματα μνήμης και ξαφνικές αχτίδες φωτός. Μια ματιά στις κρυφές επιθυμίες κι ανείπωτες ιστορίες της τρυφερής ανδρικής ψυχής», αναφέρει το ίδιο το φεστιβάλ για το έργο, που θα δοθεί στις 26 Αυγούστου στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας.

Ερμηνεύουν οι Τάσος Καραχανίδης, Πάνος Μαλακτός, Φώτης Νικολάου, Γιάννης Οικονομίδης, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος και Δημήτρης Σπύρου.   

Το φεστιβάλ

Προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ημερών και, συνεπώς, μόνο σε ανοικτούς χώρους, το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μεταθέτει για πρώτη φορά το καθιερωμένο ραντεβού του, από τον Ιούλιο, στο δεκαήμερο 21-30 Αυγούστου 2020, διατηρώντας όλα τα κύρια χαρακτηριστικά του.

Πρόκειται για το σημαντικότερο φεστιβάλ σύγχρονου χορού στην Ελλάδα με μεγάλη αναγνώριση στον διεθνή χώρο. Για τη φετινή διοργάνωση, ως βασικός άξονας έχει οριστεί η σχέση των σύγχρονων ανθρώπων με τη φύση και την ανάγκη. «Είναι πολύ σημαντικό να διαισθανθούν οι θεατές τι έχει να μας διδάξει ο χορός» αναφέρεται σχετικά.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Χορευτική παράσταση «Never Been Missed»

To Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου παρουσιάζει τη χορευτική παράσταση του Παναγιώτη Τοφή με τίτλο ...

«Όρος» από τις Ασώματες Δυνάμεις

Η Ομάδα Χορού Ασώματες Δυνάμεις με επικεφαλής την Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl, παρουσιάζει το έργο «Όρος»/ ...

 «Genes and Tonic»: σχέση μνήμης και ταυτότητας επί σκηνής

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου Με χιούμορ και εξομολογητική διάθεση, η παράσταση «genes and tonic» ...

No_body Festival για ένατη χρονιά

Η Στέγη Χορού Λευκωσίας και το Dance Gate Lefkosia διοργανώνουν για 9η συνεχή χρονιά ...

Στην Κύπρο ο «ιπτάμενος» χορευτής Ivan Vasiliev

Δώδεκα σολίστ των μπαλέτων Βolshoi θα συνοδεύουν τον Ιβάν Βασίλιεφ, τον «νέο Νουρέγιεφ» όπως ...

Ο PASHIAS μέντορας στο πρόγραμμα Artists in Progress 2020

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο PASHIAS θα βρίσκεται στη Στέγη Χορού Λευκωσίας ως μέντορας ...

X