Βουλή: ξεκίνησε συζήτηση για τα μουσεία και τα μνημεία

Θα συνεχιστεί η συζήτηση που ξεκίνησε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας για την αξιοποίηση των μουσείων και αρχαιολογικών μνημείων και χώρων της Κύπρου

Σε νέα συνεδρία θα συνεχίσει την συζήτηση για την αξιοποίηση των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της Κύπρου η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, μετά την πρώτη συζήτηση της Τετάρτης 17 Ιουνίου. 

Η επόμενη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία των Υπουργών Μεταφορών και ΥΠΠΑΝ αλλά και του Υφυπουργού Τουρισμού προκειμένου να αναζητηθούν νέες κατευθύνσεις και πολιτικές, όπως ανέφερε μετά τη χθεσινή πρώτη συζήτηση του θέματος ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Παιδείας συζήτησε τα προβλήματα στη λειτουργία  των  μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων στην Κύπρο και τις δυνατότητες για περαιτέρω βελτιώσεις. Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει νέα πολιτική και προσέγγιση στον τρόπο λειτουργίας των μουσείων.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε επίσης ότι οι τοποθετήσεις του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσου, ουσιαστικά εικονίζουν την πραγματική κατάσταση σε σχέση με τον σεβασμό προς τα μουσεία μας. Παρατήρησε ότι ενώ τα μουσεία έπρεπε να είναι η βαριά βιομηχανία της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού, καθώς διαθέτει πλούσια ιστορική παράδοση, δυστυχώς «δεν τα σεβαστήκαμε και τα έχουμε στραπατσάρει», συνέχισε και ανέφερε ακόμα ότι ο ελάχιστος αριθμός επισκεπτών στα μουσεία δεν μας τιμά.

Συνεχίζοντας, αφού ανέφερε ότι «εμείς οι ίδιοι οι Κύπριοι δεν επισκεπτόμαστε τα μουσεία», πρόσθεσε πως είναι αδιανόητο να μην περιλαμβάνονται στα προγράμματα των σχολείων, δημοσίων και ιδιωτικών, οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, αλλά να διοργανώνονται συχνότερες επισκέψεις σε εμπορικά κέντρα.

«Μια χώρα με πληθυσμό ενός εκατομμυρίου που δέχεται 3 εκατομμύρια τουρίστες να καταγράφει 37.000 επισκέψεις στα μουσεία, δείχνει ότι κάτι πάει στραβά και δεν αποδίδει», είπε ο κ. Χατζηγιάννης, προσθέτοντας ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας αποφάσισε ότι θα συζητήσει σε νέα συνεδρία το θέμα στην παρουσία των Υπουργών Μεταφορών και Παιδείας και του Υφυπουργού Τουρισμού προκειμένου να καθοριστεί συνολικό πλαίσιο πολιτικής.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς είπε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα καθώς αφορά την ιστορία και την ταυτότητά μας. Πρόσθεσε ότι τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι μια σπουδαία κληρονομιά και αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να τη σεβαστούμε, να την προστατεύσουμε και να την αναδείξουμε.

Ο κ. Καυκαλιάς παρατήρησε ότι αποτελεί διαχρονική διαπίστωση το γεγονός ότι δεν υπάρχει γενικά από το κράτος και ειδικά από την παρούσα Κυβέρνηση η απαιτούμενη ευαισθησία και η πολιτική βούληση για να κινηθούμε στην κατεύθυνση της στήριξης αυτής της σπουδαίας κληρονομιάς.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι οι πολιτικές της Κυβέρνησης και συγκεκριμένες αποφάσεις που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια, διαμορφώνουν ένα αρνητικό ως εχθρικό περιβάλλον υποστήριξης της κληρονομιάς μας και παρέθεσε ενδεικτικά το χειρισμό της Κυβέρνησης στο μνημείο Γεροσκήπου και το μουσείο Χατζηγιωργάκη Κορνέσιου, που επικυριάρχησαν άλλα συμφέροντα παρά η στήριξη της κληρονομιάς μας.

Ο κ. Καυκαλιάς είπε τέλος ότι το κόμμα του κατέθεσε σειρά απόψεων που στοχεύουν στο να ζωντανέψουν τα μουσεία, να γίνουν πιο φιλικά και να δημιουργήσουν ενδιαφέρον.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς παρατήρησε ότι σε μια χώρα που για 60 χρόνια το μόνο που επεξεργάζεται είναι να βρει τρόπους να θάβει κάτω από ουρανοξύστες και ξενοδοχεία τον πολιτισμό και την αρχαία κληρονομιά μας, είναι λίγο υποκριτικό σήμερα να διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας.

Χρειάζεται όχι μόνο για τουριστικούς σκοπούς, αλλά και για την ανάπτυξη των δικών μας ανθρώπων να αποδώσουμε την απαιτούμενη προσοχή στον πολιτισμό, συνέχισε, προσθέτοντας ότι πρέπει να αρχίσει να εξηγείται στα παιδιά από την ηλικία  του νηπιαγωγείου τι είναι πολιτισμός, παιδεία και εκπαίδευση.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας που ενέγραψε προς συζήτηση το θέμα, είπε ότι ανοίξαμε το μεγάλο κεφάλαιο του πολιτισμού και των μουσείων και γενικότερα της στρατηγικής που πρέπει να ακολουθηθεί για να μπορέσουμε να παραγάγουμε πολιτισμό προς όφελος της Κοινωνίας και της οικονομίας.

Περαιτέρω ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της εργασίας προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του πολιτιστικού μας πλούτου, της προώθησης, της γνώσης και της αγάπης του πολιτισμού μας, είναι πολύ φτωχά.

Παρατήρησε ότι είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Μεταφορών ότι σε ένα νησί του ενός εκατομμυρίου κατοίκων και των 3 εκατ. τουριστών, είναι λυπηρό να έχουν καταγραφεί το 2019 στο αρχαιολογικό μουσείο Λευκωσίας μόνο 34.000 επισκέψεις. Επίσης επικαλέστηκε έκθεση της PWC σύμφωνα με την οποία το 53% των τουριστών και ειδικά των χειμερινών ενδιαφέρονται για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Κύπρου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Horstail Knickerbelt / the Office

Προβάλλεται στην γκαλερί the Office η ταινία των Delgado Fuchs με τίτλο “Horsetail Knickerbelt”, ...

Trio Constantinople σε Πλατεία Ηρώων και Γεροσκήπου

Πέντε χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση στην Κύπρο, οι Constantinople επιστρέφουν στη χώρα ...

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ως «Υποσύνολο»

Ένα «συμπυκνωμένο πρόγραμμα» θα παρουσιάσει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το φετινό καλοκαίρι ...

Ισραηλινοί σκηνοθέτες υπέρ των Παλαιστινίων

Ισραηλινοί σκηνοθέτες έδωσαν μια μη προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της ...

Έφυγε από τη ζωή ο Γεβγκένι Γεφτουσένκο

Σε ηλικία 85 ετών απεβίωσε το πρωί της 1ης Απριλίου ο Ρώσος ποιητής Γεβγκένι ...

Open Call για το Pediaios Happening της Στέγης Χορού Λευκωσίας

Η Στέγη Χορού Λευκωσίας σε συνεργασία με τους τρεις ιδρυτικούς οργανισμούς Dance Gate, Dance Lab, Lefkosia Youth Ballet και τα ...

X