Νέα ποιητική συλλογή από την Εύα Νεοκλέους

 • Στη δεύτερη ποιητική συλλογή της,  με τίτλο Λευκή Σελίδα (Το Ροδακιό 2020),  η Εύα Νεοκλέους ανανεώνει και διευρύνει τα όρια του ποιητικού της λόγου κατορθώνοντας  να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο ποιητικό σύμπαν.

  Η ποίηση  της Εύας  Νεοκλέους,  χωρίς κανένα ίχνος σολιψισμού ή  συναισθηματολογίας, στοχάζεται εντός αλλά και πέρα από τη μετρημένη καθημερινότητα, μετεωρίζεται μεταξύ καθήλωσης και διαφυγής αλλά και μεταξύ εξωτερικών αναγκών και εσωτερικών επιλογών.  Ο άλλος μέσα από τις ποικίλες εκδοχές του (γνωστός, άγνωστος, συνοδοιπόρος, σύντροφος, γονέας, φίλος) δεν είναι ξένος:  αποτελεί διαθλασμένη αντανάκλαση του εαυτού, και καταλύτη  σύμπνοιας και διαμόρφωσης της  ταυτότητας.

  Το «εγώ» και το «εσύ», το «εντός» και το «εκτός», το «παρόν» και το «παρελθόν» συνδιαλέγονται με γλώσσα που δεν υπερθερμαίνεται και  υπό συνθήκες χαμηλότονου διαλόγου, ενίοτε και αντιλόγου.  Η  γυναικεία οπτική στην ποίηση της Εύας Νεοκλέους  ανασύρει από τον βιωμένο χρόνο είτε υλικό είτε εμπειρίες είτε  εικόνες- σπαράγματα του παρελθόντος.

  Η μελαγχολική  σχολαστικότητα της ποίησής της, η έντονη ατμόσφαιρα απουσίας, καθώς και το κενό σιωπής που μεσολαβεί ανάμεσα στους στίχους της (άκου τις σιωπές μου εσύ/και χαμογέλα) αποτελούν  κατεξοχήν διακριτά στοιχεία της ποίησής της. Ο ποιητικός της κόσμος κατοικείται  από  αρχετυπικά και επαναλαμβανόμενα μοτίβα που κουβαλούν ένα  ειδικό σημασιολογικό  φορτίο ενώ αντλεί από τον μύθο, την ιστορία, τους μήνες, τις εποχές, κυρίως όμως  από πτυχές και ρωγμές της πραγματικότητας παρά από το κέντρο της.

  Μένουν πολλά παραλειπόμενα, τα οποία θα ειπωθούν σε μια πρώτη  παρουσίαση της «Λευκής Σελίδας» την Δευτέρα 27/7/20, στις 8.30 το βράδυ στο café bar Αrmonia στη Λεμεσό

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Τα βιβλία σαν παιχνίδι

  Πώς αναπτύσσεται στα παιδιά η φιλαναγνωσία; Πώς προσεγγίζουμε τα βιβλία λογοτεχνίας για παιδιά και ...

  Τύφλωση – Μνήμη – Συγγραφή

  Ο μέγιστος δάσκαλος των ελληνικών γραμμάτων, ο δημιουργός των ποιητικών κειμένων (“Ιλιάδα” και “Οδύσσεια”), ...

  Aπεβίωσε o διάσημος Αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ροθ

  Ο αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Μίλτον Ροθ, ο οποίος είχε εξυμνηθεί αλλά και επικριθεί διότι ...

  Παζαράκι Βιβλίου στο βιβλιοπωλείο Κυριάκου

  Το Βιβλιοπωλείο Κυριάκου σας προσκαλεί και φέτος στο μεγάλο ετήσιο παζαράκι Βιβλιου, που θα ...

  Παράδοση βιβλίων κατ’ οίκον

  Παράδοση βιβλίων κατ’ οίκον προσφέρουν βιβλιοπωλεία σε Λευκωσία και Λεμεσό, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ...

  Tη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική… (ΙΙ)

  Το λεξιλόγιο (εννοιολόγιο), η γραμματική (νοητικές κατηγορίες) και η σύνταξη (νοηματικές συνάψεις), σύμφωνα με ...

  X