«Οι εγκλωβισμένοι του ξενοδοχείου Ντόουμ»| Νέο βιβλίο της Ρήνας Κατσελλή

 • «Οι εγκλωβισμένοι του ξενοδοχείου Ντόουμ». Έτσι τιτλοφορείται το ιστορικής καταγραφής βιβλίο της κερυνειώτισσας συγγραφέας Ρήνας Κατσελλή, στο οποίο περιγράφει τα όσα βίωσαν όσοι παρέμειναν πεισματικά  στο ξενοδοχείο Ντόουμ στην Κερύνεια κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

  Πρόκειται για ένα δίτομο έργο, από τις Εκδόσεις Αρμίδα ( https://www.armidabooks.com/book/domehotelkyrenia/ ) σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Όμιλο Κερύνειας, στο οποίο παρουσιάζονται τα ιστορικά γεγονότα με χρονολογική σειρά, πρωτογενές φωτογραφικό υλικό, καθώς και αυθεντικές μαρτυρίες εγκλωβισμένων που παρέμειναν στο ξενοδοχείο.

  Οι εκατοντάδες αυτοί άνθρωποι φύλαξαν τις δικές τους Θερμοπύλες παραμένοντας, για σχεδόν δύο χρόνια, εγκλωβισμένοι στο ξενοδοχείο Ντόουμ, και, παρά τις αντίξοες συνθήκες, κατάφεραν να αποτελέσουν ένα σθεναρό σημείο αντίστασης, αναφέρει ανακοίνωση των εκδοτών.

  Ειδικότερα, στον πρώτο τόμο περιγράφονται όλες οι κακουχίες και ο ψυχολογικός πόλεμος που υπέστησαν οι εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στο ξενοδοχείο Ντόουμ. Οι καταγραφές δίνονται με χρονολογική σειρά από την πρώτη μέρα της εισβολής (20 Ιουλίου 1974) μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου 1976, όταν κι εκδιώχθηκε από το ξενοδοχείο ο τελευταίος εγκλωβισμένος. Στο επίμετρο του τόμου δίνονται στοιχεία για τους τελευταίους εγκλωβισμένους Κερυνειώτες στα σπίτια τους, ενώ τον τόμο ολοκληρώνει το πλούσιο αυθεντικό φωτογραφικό υλικό που συγκεντρώθηκε.

  Ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνει τις αυθεντικές μαρτυρίες μερικών εγκλωβισμένων, τις ημερολογιακές καταγραφές, καθώς και τις σχετικές επιστολές. Όλες οι παραπάνω μαρτυρίες και καταγραφές παρατίθενται με απώτερο σκοπό ο αναγνώστης να διεισδύσει ο ίδιος στην ψυχοσύνθεση των εγκλωβισμένων και να διαμορφώσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων. Στο επίμετρο του τόμου δίνονται οι λίστες με τα ονόματα όσων παρέμειναν εγκλωβισμένοι στο ξενοδοχείο.

  Η ανακοίνωση προσθέτει πως πρόκειται για την πρώτη συνολική καταγραφή των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στο ξενοδοχείο Ντόουμ, «με το μήνυμα η παρούσα μελέτη και τα όσα έζησαν οι άνθρωποι κατά την περίοδο αυτή, να φωτίσει το δρόμο των επερχόμενων γενεών και να οδηγήσει στην επανόρθωση της αδικίας σε βάρος των γηγενών κατοίκων της Κερύνειας».

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Οι «σκάουτερ» στο 1ο Showcase Χορογραφίας Κύπρου

  Κορυφώνονται αυτές τις μέρες οι προετοιμασίες για το 1ο Showcase Χορογραφίας Κύπρου (SΧΚ) το ...

  Η τέχνη που μας ενώνει

  Σπουδαία έργα μουσειακής αξίας, τα πλείστα από τα οποία βρίσκονταν στη συλλογή της Δημοτικής ...

  Η «Νήσος Σαχαλίνη» του Τσέχοφ στην ελληνική γλώσσα

  Εκατόν είκοσι χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του, το οδοιπορικό «Νήσος Σαχαλίνη» του μεγάλου ...

  Πρώτος δίσκος από τον Δημήτρη Μακρή

  Μετά από πολλά χρονιά αδιάκοπης παρουσίας στα πάλκα των σημαντικότερων μουσικών σκηνών της Κύπρου, ...

  ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 18η

  Γράφει η Βούλα Αντωνίου   Ένας περίεργος Απρίλης Ένας περίεργος Απρίλης μπαίνει Ένας Απρίλης ...

  Ημερίδα Αθλητισμού στο Σπίτι της Συνεργασίας

  Το Σπίτι της Συνεργασίας διοργανώνει για πρώτη φορά Ημερίδα Αθλητισμού, στις 20 Μαΐου 2018, ...

  X