Ολοκληρώθηκε η σειρά διαδικτυακών συζητήσεων “Το Δικό της Δωμάτιο”

 • Ολοκληρώθηκε στις 29/6 μια σειρά από ανοιχτές διαδικτυακές συζητήσεις κάτω από τον γενικό τίτλο Το Δικό της Δωμάτιο, σε συντονισμό της δρ Μύριας Βασιλειάδου.

  Η σειρά συζητήσεων πραγματοποιήθηκε με στήριξη του Awesome Without Borders, ένα πρόγραμμα του Harnisch Foundation.

  Στις συζητήσεις έλαβαν μέρος άτομα/συνεργάτες/ιδες από όλο το φάσμα της θεατρικής δημιουργίας αλλά και από το χώρο της πολιτικής, της ακαδημίας, της φεμινιστικής θεωρίας και πράξης, οι: Μαρία Αγγελή, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Μαρίνα Βρόντη, Ανθή Ζαχαριάδου, Γιάννης Καραούλης, Μαρία Καρολίδου, Βαλεντίνος Κόκκινος, Μυρτώ Κουγιάλη, Λέα Μαλένη, Δρ Αλεξία Παναγιώτου, Τώνια Σταυρινού, Κώστας Συλβέστρος. Η σειρά ολοκληρώθηκε με μία συζήτηση με την ομάδα της ΣΕΖΟΝ Γυναίκες, Νέδη Αντωνιάδη, Δρ Μαγδαλένα Ζήρα και Αθηνά Κάσιου.

  Κύριος άξονας των συζητήσεων ο συσχετισμός της θεατρικής πράξης με την κοινωνική συνείδηση. Στόχοι μας πάντα να συνοδεύεται ό,τι κάνουμε ανοιχτό διάλογο, να δίνουμε πλατφόρμα σε πολλές φωνές, αλλά και παράλληλα να αξιολογήσουμε το αντίκτυπο των δράσεων μας. Συνοψίζουμε εδώ τα βασικά σημεία στα οποία αναφέρθηκαν οι φιλοξενούμενοι/ες στις συζητήσεις μας, ως απολογισμό και αξιολόγηση των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ΣΕΖΟΝ Γυναίκες τον τελευταίο χρόνο, από τον Μάρτιο του 2019 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2020.

  • Ο πολιτισμός μας καθορίζει, δημιουργεί πρότυπα και σε συνδυασμό με την επίσημη καταγραφή της ιστορίας, δημιουργεί τη συλλογική μας ταυτότητα. Η γυναικεία φωνή απουσιάζει απ’ αυτή την αφήγηση σε μεγάλο βαθμό και το θέατρο δεν είναι εξαίρεση.
  • Πρέπει να δοθεί χώρος για να ακουστούν οι φωνές ατόμων που υποεκπροσωπούνται.
  • Χρειάζεται συνειδητός, συστηματικός σχεδιασμός για να ενταχθεί το θέμα του φύλου τόσο στη διαμόρφωση ρεπερτορίου/περιεχομένου τη αφήγησης όσο και στην εργοδότηση/συμμετοχή σε ολόκληρο το φάσμα της θεατρικής παραγωγής.
  • Η Κυπριακή δημιουργία, με την κατάλληλη στήριξη και καλλιέργεια, μπορεί και πρέπει να γίνει μέσο προώθησης του πολιτισμού μας στο εξωτερικό, όπως γινόταν στο παρελθόν.
  • Η υποβάθμιση των Κυπρίων καλλιτεχνών σήμερα εντείνει την υπο-εκπροσώπηση των Κυπρίων γυναικών σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες με μεγάλη εμβέλεια.
  • Πρέπει να σκεφτούμε ποιες είναι οι ιστορίες μας και να τις διηγηθούμε όχι μέσα από την οπτική άλλων, αλλά με τα δικά μας λόγια.
  • Η ΣΕΖΟΝ Γυναίκες προσθέτει στον διαχρονικό αγώνα για ισότητα με ένα διαφορετικό τρόπο, συνδυάζοντας καλλιτεχνική δημιουργία και ακτιβισμό.
  • Η θεατρική πράξη, η αφήγηση μέσα από την τέχνη γενικά, έχει τεράστιο αντίκτυπο στο κοινό, συναισθηματικό και πνευματικό, και προσθέτει ουσιαστικά στους κοινωνικούς αγώνες.
  • Πρέπει να συνεχίσει να διευρύνεται ο κύκλος της ΣΕΖΟΝ Γυναίκες, με πολυφωνία και συμμετοχικότητα.
  • Η προτεραιότητα πρέπει να είναι να γίνει μια ολιστική αλλαγή, όχι μόνο σε επίπεδο ατόμων (ηθοποιών/ σκηνοθετών/συγγραφέων) αλλά και θεσμών, πολιτικής και οράματος.

  Ευχαριστούμε θερμά όσους/ες συμμετείχαν και προσβλέπουμε σε μελλοντικές συναντήσεις και συζητήσεις.

  Η ΣΕΖΟΝ Γυναίκες επιστρέφει το φθινόπωρο με παραστάσεις και δράσεις.

  Οι συζητήσεις είναι διαθέσιμες στη σελίδα @SEZONGynaikes στο Facebook και στην ιστοσελίδα:

  https://project-season.org/09-15-22-29-06-20-To-Diko-tis-Domatio-Virtual-Room

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Μαρία Πολυδούρη – Frida Kahlo: Γυναικεία επαναστατικότητα επί σκηνής

  Δεν περίμενα ποτέ ότι θα μπορούσα να ανακαλύψω γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στη Μαρία Πολυδούρη ...

  «Γκόλφω Forever»: Επιπλέον παραστάσεις στη Λευκωσία

  Η κωμωδία του βουνού και της στάνης, του Ντίνου Σπυρόπουλου, «Γκόλφω Forever» ανεβαίνει για ...

  ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: “Την αλήθεια προσπαθούμε να πούμε με τέχνη”

  Με μια ιστορία που αφορά μικρούς και μεγάλους, το ρομαντικό ρωσικό παραμύθι “Ο τυχερός ...

  O Άυγουστος στο Τεχνόπολις20

  Οι εκδηλώσεις του Αυγούστου στο Τεχνόπολις20 στην Πάφο. ‘Jazz the 3 of us’ Παρασκευή, ...

  Ρεπερτόριο ΘΟΚ για τη σεζόν 2018-19

  Προτάσσοντας το στίχο του Καβάφη «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου ...

  «Μια τρελλή… τρελλή σαραντάρα» από το Θέατρο Διόνυσος

  Συνεχίζονται οι παραστάσεις της ανεπανάληπτης ελληνικής κωμωδίας «Μια τρελλή… τρελλή σαραντάρα» των Αλέκου Σακελλάριου ...

  X