Agripolis: Αστικές καλλιέργειες στο Παρίσι

 • Πάνω στην ταράτσα εκθεσιακού κέντρου στο Παρίσι, η εταιρία Agripolis καλλιεργεί φρούτα και λαχανικά σε μια έκταση 14.000 τετραγωνικών με στόχο τον εφοδιασμό σουπερμάρκετ και εστιατορίων της ευρύτερης περιοχής.

  Ο θόρυβος από τους γύρω δρόμους σχεδόν δεν φτάνει στη ταράτσα της αίθουσας 6 του εκθεσιακού κέντρου του Παρισιού στην Porte de Versailles. Εδώ η νεοφυής εταιρία Agripolis καλλιεργεί, από τον Ιούλιο, φρούτα και λαχανικά.

  Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αστικές καλλιέργειες (Urban Farming) του είδους της στο κόσμο με συνολική επιφάνεια 14.000 τετραγωνικά μέτρα. Μακρόστενες γκρι πλαστικές σακούλες στοιχίζονται η μια δίπλα στην άλλη. Μέσα τους φυτρώνουν αναρριχώμενες φράουλες. Τα φυτά δεν έρχονται σε επαφή με χώμα, εξηγεί η Κάλια Γκοτιέ, η οποία καθαρίζει τα φυτά και συλλέγει τις ώριμες φράουλες: «Εφαρμόζουμε τεχνική καλλιέργειας όπου τα φυτά μεγαλώνουν με γυμνές ρίζες. Τις περιβρέχουμε με νερό, το οποίο στη συνέχεια ανακυκλώνεται, χωρίς να χρησιμοποιούμε χώμα. Έτσι εξοικονομούμε το 90% του νερού».

  Στόχος η καθημερινή παραγωγή ενός τόνου φρούτων και λαχανικών. Δίπλα στις φράουλες, καλλιεργούνται ντομάτες και μελιτζάνες. Η καλλιέργεια στην ταράτσα του εκθεσιακού κέντρου έχει ρόλο προτύπου, εξηγεί η Σοφί Αρντί, η οποία από κοινού με το σύζυγό της ίδρυσαν την startup Agripolis: «Στόχος είναι να αναπτύξουμε καλλιέργειες ειδικά για πόλεις σε όλα τα είδη στέγης ή ταράτσας, σεβόμενοι τους υπάρχοντες κανόνες».

  Η Agripolis συνεργάζεται με την επίσης νεοφυή Culture en Ville, η οποία έχει αναλάβει την οικονομική αξιοποίηση των καλλιεργειών. Διότι κακά τα ψέματα, λέει η Σoφί Αρντί, το όλο πρότζεκτ δεν χρηματοδοτείται μόνο από τις πωλήσεις των φρούτων και λαχανικών: «Επιλέξαμε συνειδητά ένα μεικτό τρόπο αξιοποίησης συνδυάζοντας τη καλλιέργεια, τις εκδηλώσεις και την ενοικίαση σε ιδιώτες, που επιθυμούν να έχουν το δικό τους κήπο μέσα στην πόλη».

  Το μεγαλύτερο βάρος δίνεται ωστόσο στη καλλιέργεια. Αυτός ήταν ούτως ή άλλως ο όρος που έθεσε στην startup ο Δήμος Παρισιού, στον οποίο ανήκει το εκθεσιακό κέντρο. Στόχος της Agripolis είναι μέσα στον επόμενο χρόνο να διαθέτει καθημερινά σε εστιατόρια και σούπερ μάρκετ της ευρύτερης περιοχής περίπου έναν τόνο φρούτα και λαχανικά.

  Πηγή: LiFO/Deutsche Welle

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  O Zohar Fresco στην Πάφο για μια συναυλία

  «Η Σκηνή που Ταξιδεύει», ένα μουσικό πρόγραμμα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Οργανισμού Πάφος2017, ...

  Χρυσές Σφαίρες 2018: Οι νικητές

  Η ταινία Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, η σειρά The Handmaid’s Tale αλλά και ...

  Ξανά στο δρόμο η ταινία Fish n’ Chips | Πάει Πορτομπέλο

  Έχοντας διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ, η ταινία του Ηλία Δημητρίου Fish ...

  Sandy Brour | Παρουσίαση πρώτου δίσκου

  Το μουσικό σχήμα Sandy Brour θα παρουσιάσει τον πρώτο του δίσκο στις 7 Μαΐου ...

  Μια κυπριακή ταινία στο Φεστιβάλ Καννών

  H ταινία μικρού μήκους “30” σκηνοθεσίας Κωνσταντίνου Πατσαλίδη, σενάριο -παραγωγής Γιώργου Αβραάμ, θα συμμετάσχει ...

  Γκίκας, Κράξτον, Λι Φέρμορ: Η μέθοδος των τριών

  Μπλε για τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, κίτρινο για τον Τζον Κράξτον, πράσινο για τον Πάτρικ ...

  X