Διεθνής Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Ρίγας: «Ανθίζει» μέσα σε χαλάσματα

Η 2η Διεθνής Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης στη Ρίγα, RIBOCA, που σχεδιάστηκε αρχικά ως απάντηση σε αφηγήσεις και τώρα προσαρμόστηκε έξυπνα στην εποχή της Covid-19, φέρνει στο προσκήνιο θέματα που φαντάζουν πιο δυνατά από ποτέ.

Η Μπιενάλε είχε προγραμματιστεί να έχει πεντάμηνη διάρκεια με έναρξη στις 16 Μαΐου, ωστόσο τώρα η διοργάνωση άρχισε στις 20 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 13 Σεπτεμβρίου.

Η πρόταση της επιμελήτριας της έκθεσης, Rebecca Lamarche-Vadel ήταν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες να προβληματιστούν για το τέλος του κόσμου στον οποίο ζούμε και να ερευνήσουν την οικοδόμηση ενός νέου, δίνοντας χώρο σε άλλες φωνές, ευαισθησίες και τρόπους δημιουργίας σχέσεων.

«Η κατάρρευση του κόσμου την οποία υπέθετε η έκθεση στην πραγματικότητα συνέβη, προσφέροντας μια προκλητική αλλά ιστορική ευκαιρία να γίνει η RIBOCA2 ακόμη πιο επίκαιρη» τόνισε η Rebecca Lamarche-Vadel.

«And suddenly it all blossoms» (Και ξαφνικά όλο αυτό ανθίζει) είναι ο τίτλος που είχε επιλεχθεί για τη διοργάνωση της άνοιξης και διατηρήθηκε.

«Έπρεπε να αναγνωρίσω την Covid-19 ως συνεπιμελήτριά μου», είπε η Lamarche-Vadel κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενη όχι μόνο στους πολλούς τρόπους με τους οποίους έχουν αλλάξει τα έργα που παρουσιάζονται αλλά και στο πόσο διαφορετικά μπορούν να ερμηνευθούν.

«Αυτό που θα ανθίσει από αυτήν την κατάσταση παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα, και κάθε έργο που εμφανίζεται στην έκθεση μας καθοδηγεί σε υποθέσεις σχετικά με αυτό το θέμα» εξήγησε.

Πλησιάζοντας την περιοχή Andrejsala, στο εμπορικό λιμάνι της Ρίγας όπου φιλοξενείται η RIBOCA2, οι επισκέπτες αντικρίζουν ποιήματα της Hanne Lippard σε διαφημιστικές πινακίδες, τα οποία περιγράφουν τις «ανέπαφες» σχέσεις που χτίζουν τον κόσμο στον οποίο ζούμε, την ταχύτητά τους, τα στοιχεία του εφήμερου και της απόστασης, που τις χαρακτηρίζουν.

Περνώντας τις πύλες της τεράστιας έκτασης και μπαίνοντας στο πρώτο υπόστεγο, οι επισκέπτες βλέπουν το μνημειώδες γλυπτό ουράνιο τόξο του Ugo Rondinone, «Time Life», που συνδέεται με την κατανόηση του χρόνου και της ύπαρξης. Λόγω της αδυναμίας μεταφοράς του πρωτότυπου έργου, μια νέα έκδοση ανακατασκευάστηκε με υλικά που προέρχονται από τη Ρίγα.

Η έκθεση φιλοξενείται σε ένα τόπο χαλασμάτων και ανακαίνισης, αντικατοπτρίζει την τρέχουσα κατάσταση του κόσμου, μεταξύ ζωής και θανάτου, ρευστή όσον αφορά χώρο και χρόνο, αναφέρουν οι διοργανωτές της RIBOCA2.

Η έκθεση στοχεύει να στρέψει την προσοχή και να δώσει χώρο σε φωνές, συναισθήματα, ρυθμούς και όντα που έχουν σιωπήσει ή που ο πολιτισμός μας δεν είναι ακόμη σε θέση να εκτιμήσει και να ακούσει. Με αυτόν τον τρόπο, κάνει ορατά και αναγνωρίζει συναισθήματα και όντα, όπως αβεβαιότητα, ποίηση, γυναίκες, αράχνες, σιωπές, μη-ανθρώπους, ερείπια, φυτά, αγάπη, φροντίδα, τέλος, επούλωση, μαγεία, κόσμος, περιθώριο, υπόγεια, όνειρα, χορός, άγρια φύση, φαντάσματα, γλώσσα, μεταμόρφωση, φωνές, μυθοπλασίες και μέλλοντα τα οποία ανακαλύπτονται μέσω των έργων.

Στη 2η Διεθνή Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης στη Ρίγα παίρνουν μέρος 65 καλλιτέχνες και εννέα κολεκτίβες από χώρες της Βαλτικής, αλλά και από Αργεντινή, Μεξικό, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Εκθεση ζωγραφικής για ενίσχυση του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος

«Με φόντο τη ζωή» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής Κυπρίων καλλιτεχνών που θα ...

Γεωγραφία της γραφής και λογοτεχνικοί τόποι

Το Βιβλιοτρόπιο και οι εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 εκδήλωση με ...

«Αντί γενεθλίων», εκδήλωση τιμής στον Αγγελόπουλο [vid]

Την ημέρα των γενεθλίων του Θόδωρου Αγγελόπουλου -την Παρασκευή 27 Απριλίου 2012- επέλεξε η ...

Ο Χιου Τζάκμαν θα υποδυθεί τον Ένζο Φεράρι

O Χιου Τζάκμαν είναι ο ηθοποιός που θα ενσαρκώσει τον ρόλο του Enzo Ferrari ...

Εικονικές περιηγήσεις σε εμβληματικά κτίρια του Φρανκ Λόιντ Ράιτ

Κτίρια που έχει σχεδιάζει ο θρυλικός Αμερικανός αρχιτέκτονας, Φρανκ Λόιντ Ράιτ άνοιξαν για εικονικές ...

Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του Νίκου Σιαφκάλη

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και η ΕΔΕΚ εξέδωσαν ανακοινώσεις για ...

X