Larnaka Storytelling Statues: Eιδική εφαρμογή κάνει αγάλματα να μιλούν

Η ιστορία σημαντικών προσωπικοτήτων ή συμβόλων του παρελθόντος της Λάρνακας, γνωστοποιείται επίσημα αρχές Σεπτεμβρίου, μέσω ειδικής καινοτόμου εφαρμογής.

Η εφαρμογή με την ονομασία «Larnaka Storytelling Statues» είναι μια πρωτοβουλία της εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, το Υφυπουργείο Τουρισμού και τον Δήμο Λάρνακας.

Σύμφωνα με την ΕΤΑΠ, σε πέντε αγάλματα στη Λάρνακα έχουν ήδη τοποθετηθεί πινακίδες με κωδικούς ταχείας απόκρισης (QR – Quick Response Code) και οι επισκέπτες, σαρώνοντας τον κωδικό με το κινητό τους τηλέφωνο – που θα πρέπει απαραίτητα να διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο – και επιλέγοντας την ελληνική ή την αγγλική γλώσσα, δέχονται «τηλεφώνημα» από το άγαλμα, το οποίο αρχίζει να διηγείται την ιστορία του.

Με αυτή την πρωτοβουλία, ντόπιοι και ξένοι μπορούν πλέον να ενημερωθούν για ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη Λάρνακα.

Πιο συγκεκριμένα οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν μεταξύ άλλων, γιατί ο θρύλος του Στρατηγού Κίμωνα αναζωπυρώθηκε στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων μετά από 2.300 χρόνια και για ποιο λόγο τοποθετήθηκε στην μικρή παραλιακή αποβάθρα των Φοινικούδων, παρά το Μεσαιωνικό Κάστρο, το σύμβολο της Βενετίας.

Επίσης τα τρία αγάλματα του Ζήνωνα του Κιτιέα που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Λάρνακας, μεταφέρουν σημαντικές φιλοσοφικές αξίες, ενώ ο Μιχαήλ Κάσιαλος, η προτομή του οποίου βρίσκεται μεταξύ των εμπορικών οδών Ζήνωνος Κιτιέως και Ερμού, εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν να αρχίσει να ζωγραφίζει στα 70 του χρόνια.

Μέσω της εφαρμογής οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για την άγνωστη ιστορία του Απολλώνιου του Κιτιέα, η προτομή του οποίου βρίσκεται απέναντι από το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο, ο οποίος υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ιατρούς των ελληνιστικών χρόνων.

Τα κείμενα που εξιστορούν τα αγάλματα επιμελήθηκε ο Ιωσήφ Χατζηκυριάκος, Διευθυντής του Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη.

Σύμφωνα με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, η συγκεκριμένη διαδραστική πρωτοβουλία, μαζί με άλλες που προγραμματίζονται το προσεχές μέλλον, θα καλύψουν μερικώς, ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στη χρήση της τεχνολογίας στα αξιοθέατα της Λάρνακας.

Σημειώνεται ότι κατά την επίσημη παρουσίαση της καινοτόμου πρωτοβουλίας που θα γίνει αρχές Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστούν λεπτομέρειες του όλου project μέσα από την προβολή σχετικού βίντεο και η ΕΤΑΠ θα εξηγήσει τους λόγους δημιουργίας του.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΒΑ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Υποψήφιος για 7 βραβεία ο Αστακός του Γιώργου Λάνθιμου

Πολλά υποσχόμενος για ένα ή περισσότερα βραβεία είναι ο Αστακός, η νέα ταινία του ...

Έτοιμη η κυπριακή αποστολή της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής

Έφτασε στη Βενετία το έργο με το οποίο η Κύπρος θα συμμετάσχει στη φετινή ...

«Enter» από το Ίδρυμα Ωνάση: 8 νέα έργα μετατρέπουν το σπίτι σε σκηνή

Αθηναϊκά και νεοϋορκέζικα διαμερίσματα, σπίτια στην ελληνική επαρχία, ο ήλιος που δύει, ζευγάρια που ...

Αύγουστος | August: Osage County στον ΘΟΚ

Η πολυαναμενόμενη νέα παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής ΘΟΚ με το έργο του Tracy Letts ...

Νεκρός ο σκηνοθέτης του Searching for Sugar Man, Malik Bendjelloul

Νεκρός στη Στοκχόλμη βρέθηκε ο Σουηδός σκηνοθέτης Malik Bendjelloul, ο οποίος κέρδισε το βραβείο ...

Έιμι από χάπια

Μια διαφορετική προσωπογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ δημιούργησε ο Αμερικανός καλλιτέχνης Τζέισον Μέσιερ, φτιάχνοντας ένα ...

X