Μουσεία και γκαλερί της Βηρυτού μετά την έκρηξη

Δύο ισχυρές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, το απόγευμα της Τρίτης 4 Αυγούστου 2020, άφησαν περισσότερους από 70 ανθρώπους νεκρούς και πάνω από 4.000 τραυματίες. Αρχικά, το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι ξέσπασε πυρκαγιά κοντά στο λιμάνι της Βηρυτού. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, διεξάγεται έρευνα σχετικά με περίπου 2.750 τόνους του εκρηκτικού νιτρικού αμμωνίου που έχει αποθηκευτεί στην περιοχή για έξι χρόνια.

Η ζημιά έπληξε μια ήδη εύθραυστη Βηρυτό και προκάλεσε καταστροφή και στην καλλιτεχνική σκηνή της πόλης. Σημαντικές γκαλερί τέχνης, συμπεριλαμβανομένης της Marfa Gallery, που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Βηρυτού και η Galerie Tanit καταστράφηκαν πλήρως. Η Galerie Tanit φιλοξενούσε την ατομική έκθεση του Λιβάνιου καλλιτέχνη Abed Al Kadiri, “Remains of the Last Red Rose”, η οποία είχε προγραμματιστεί έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Η γκαλερί Saleh Bakarat

H γκαλερί Sfeir-Semler, που βρίσκεται στην συνοικία Karantina, και η γκαλερί Janine Rubeiz στην περιοχή Raouché, έχουν επίσης επηρεαστεί. «Ένας από τους υπαλλήλους μου βρίσκεται στην εντατική και η γκαλερί έχει υποστεί ζημιά», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της γκαλερί Saleh Barakat. «Μόλις που είχαμε το χρόνο να κλείσουμε τις ανοιχτές βιτρίνες για να προστατεύσουμε τα έργα τέχνης και είμαστε τώρα στο νοσοκομείο για να συμπαρασταθούμε στον συνάδελφό μας».

 

Αίθουσες του μουσείου Sursock

Το Μουσείο Sursock, κάποτε το κέντρο της πολιτιστικής ζωής της Βηρυτού στη δεκαετία του 1960 και το οποίο άνοιξε ξανά το 2015 μετά από μια δαπανηρή αποκατάσταση, υπέστη σοβαρές ζημιές. «Αυτή είναι η ισχυρότερη έκρηξη που έχω δει ποτέ», λέει η διευθύντρια του μουσείου Zeina Arida, η οποία βρισκόταν στο μουσείο την στιγμή της έκρηξης. «Το μουσείο έχει καταστραφεί. Ευτυχώς, κανένας από το προσωπικό του μουσείου δεν τραυματίστηκε.Έγινε μεγάλη ζημιά στη δομή του κτιρίου σε μια εποχή που το δολάριο στο Λίβανο είναι τόσο ψηλά που δεν ξέρω πώς θα μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε το γυαλί για τους φεγγίτες, τα παράθυρα και τις πόρτες εξόδου» πρόσθεσε η Arida. «Δεν έχουμε τα μέσα να αγοράσουμε νέα υλικά.»

Πολλά έργα τέχνης στο μουσείο έχουν επίσης καταστραφεί, συμπεριλαμβανομένου ενός πορτρέτου του ομώνυμου Nicolas Sursock του ιδρύματος. «Είναι φρικτό να βλέπουμε πέντε χρόνια δουλειάς σε πλήρη καταστροφή – ακόμη και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου δεν ήταν τόσο άσχημα», δήλωσε η Arida.

Ενώ το κτίριο που στεγάζει το ίδρυμα Ramzi and Saeda Dalloul Art Foundation (DAF), το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 4.000 έργα από περίπου 400 καλλιτέχνες από όλο τον αραβικό κόσμο, έχει υποστεί ζημιές, οι γκαλερί παραμένουν ανέπαφες σύμφωνα με τον διευθυντή του Basel Dalloul.

«Στα 29 χρόνια που έζησα στον Λίβανο, δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο», δήλωσε η Laure d’Hauteville, ιδρύτρια και διευθύντρια της Έκθεσης Τέχνης της Βηρυτού, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Seaside Arena, πρώην BIEL, κοντά το λιμάνι της Βηρυτού. «Έχω ήδη αναβάλει την έκθεση μέχρι το 2021, αλλά τώρα δεν ξέρω», είπε . «Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ξαναχτίσουμε την ιδέα μιας έκθεσης τέχνης στο μυαλό των ανθρώπων μετά από αυτό.»

ΠΗΓΗ: The Art Newspaper

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2019

Νάσα Παταπίου, Χρίστος Κυθρεώτης, Κωνσταντία Σωτηρίου, Λουίζα Χριστοδουλίδου, Σάντη Αντωνίου Σάντρα Ελευθερίου και Αναστάσιος ...

«Μύθος και Εικόνα» στο Ίδρυμα Τεχνών Πήγασος

Η έκθεση «Μύθος και Εικόνα» αποτελεί ετήσιο θεσμό από το Ίδρυμα Τεχνών Πήγασος και εστιάζει ...

Βιβλίο : «Το Βασίλειο που έγινε η πόλη της Λάρνακας»

Ένα βιβλίο το οποίο καταγράφει την ιστορία της Λάρνακας και την πορεία των ανθρώπων ...

ekthesis-online.com | Μια ψηφιακή γκαλερί στο διαδίκτυο

Ένας πρωτοποριακός χώρος εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο, με σκοπό την έκθεση και διάδοση έργων ...

Έκθεση «GR80s»: Μια μακρινή και σχετικά κοντινή εποχή

 Με τη συνθηματική ονομασία «GR80s» εγκαινιάζεται σήμερα, και θα λειτουργεί έως τις 12/3, στην ...

Tokyo Tonight

Το βίντεο της Αικατερίνης Γεγησίαν με τίτλο Tokyo Tonight δίνει συνέχεια στην ομαδική έκθεση ...

X