Αρχαίο γλυπτό των Σουμέριων επιστρέφει στο Ιράκ

Ένα αρχαίο γλυπτό πρόκειται να επιστραφεί στο Ιράκ καθώς απομακρύνθηκε λαθραία εκτός της χώρας και διατέθηκε προς πώληση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πλάκα από ναό των Σουμερίων, που χρονολογείται από το 2400 π.Χ., επαναπατρίζεται με τη βοήθεια του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο για πρώτη φορά ενημέρωσε την αστυνομία αφού διαπίστωσε την προγραμματισμένη πώλησή του το 2019. «Έχουμε συνηθίσει να συναντάμε ταμπλέτες, κεραμικά, μεταλλικά αντικείμενα, σφραγίδες και ειδώλια στην αγορά τέχνης ή σε κατασχέσεις, αλλά είναι πραγματικά εξαιρετικό να βλέπουμε κάτι τέτοιας ποιότητας», δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian, ο Δρ. St John Simpson, ανώτερος επιμελητής του Βρετανικού Μουσείου.

Πιστεύεται ότι η πλάκα λεηλατήθηκε από την καρδιά της Σουμερίας, στο σύγχρονο νότιο Ιράκ. «Υπάρχουν μόνο περίπου 50 τέτοια αντικείμενα από αυτά που είναι γνωστά από την αρχαία Μεσοποταμία. Έτσι τοποθετείται αμέσως στην κλίμακα υψηλής σπανιότητας. Μπορούμε να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι αυτό το αντικείμενο προέρχεται από την καρδιά της Σουμερίας. Αυτός είναι ο τομέας που λεηλατήθηκε πολύ άσχημα μεταξύ της δεκαετίας του 1990 και του 2003», πρόσθεσε ο Simpson.

Η πλάκα προσφέρθηκε προς πώληση τον Μάιο του 2019 από την TimeLine Auctions, έναν διαδικτυακό πλειστηριασμό, ο οποίος την χαρακτήρισε ως «δυτική ασιατική ταμπλέτα από τον πολιτισμό των Ακκάδων» που προήλθε από μια ιδιωτική συλλογή που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990. Ο επιμελητής είπε ότι η ημερομηνία, η περιγραφή και η προέλευσή του ήταν λάθος και πως το αντικείμενο είναι των Σουμέριων.

Σκαλισμένο από τοπικό ασβεστόλιθο, το ανάγλυφο αντικείμενο απεικονίζει μια μεγάλη ανδρική φιγούρα που κάθεται. Εκτιμάται πως είναι είτε αρχιερέας είτε κυβερνήτης, καθώς κρατάει ένα τελετουργικό κύπελλο στο δεξί του χέρι, ενώ το αριστερό του κρατά ένα φύλλο φοίνικα στην αγκαλιά του. Η αξία του στη νόμιμη αγορά, θα έφτανε σε δεκάδες χιλιάδες λίρες.

Οι αρχαιολόγοι του Βρετανικού Μουσείου πιστεύουν ότι η πλάκα μπορεί να προήλθε από την αρχαία πόλη Girsu, τώρα γνωστή ως Tello, στο νότιο Ιράκ. Το Βρετανικό Μουσείο είναι το κύριο συμβουλευτικό όργανο του Ηνωμένου Βασιλείου για έρευνες σχετικά με την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και συνεργάζεται στενά με κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανικής Συνοριακής Δύναμης. Τον Ιανουάριο, το Βρετανικό Μουσείο επέστρεψε ένα γλυπτό δύο ταύρων του 2ου αιώνα μ.Χ. που είχαν κλαπεί από το Εθνικό Μουσείο του Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1990.

Ο Christopher Wren της TimeLine Auctions είπε για την πλάκα των Σουμερίων: «Το κομμάτι δεν έχει τεκμηριωθεί ότι έχει λεηλατηθεί και δεν αναφέρεται σε καμία βάση δεδομένων, οπότε δεν εμφανίστηκε στους ελέγχους με το Art Loss Register. Οι TimeLine Auctions επιδιώκουν πάντα να βοηθήσουν στην ανάκτηση παράνομων αρχαιοτήτων και διαδραματίσαμε καθοριστικό ρόλο σε ορισμένες περιπτώσεις όπου οι δικοί μας έλεγχοι επέτρεψαν την άμεση ανάκτηση στοιχείων». Ενημερώνοντας τον πωλητή «ότι ήταν πιθανό, ότι το κομμάτι θα μπορούσε να ήταν προϊόν αρχαιοκαπηλίας», ο πωλητής, που το είχε αποκτήσει από μια γερμανική έκθεση πριν από μερικά χρόνια, φοβήθηκε και αμέσως προσφέρθηκε να παραιτηθεί από οποιαδήποτε αξίωση ιδιοκτησίας και εξέφρασε την επιθυμία να επιστραφεί στον τόπο καταγωγής του.

Σε δήλωσή του, ο Mohammad Jaafar al-Sadr, πρέσβης της Δημοκρατίας του Ιράκ, δήλωσε: «Ευχαριστούμε το προσωπικό του Βρετανικού Μουσείου για τις προσπάθειές τους και τη συνεργασία μαζί μας». Το γλυπτό θα εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο για δύο μήνες πριν επιστρέψει στο Ιράκ.

Πηγή: LiFO

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η Κολωνία φιλοξένησε την πολιτιστική σειρά «Κυπριακές Στιγμές»

Η Κολωνία φιλοξένησε από τις 24 Οκτωβρίου μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου 2015 την ...

ART στα ελληνικά από την Αlpha Square

Δύο οι ειδήσεις: η περίφημη παράσταση ART, της Αlpha Square που κέρδισε κοινό και ...

Σύσταση ειδικής Επιτροπής για το καθεστώς του καλλιτέχνη

Τη σύσταση ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής, με στόχο την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει ...

«Rusted Evidence» | έκθεση από την Τούλα Λιασή

Διανύοντας χιλιόμετρα, η εικαστικός Τούλα Λιασή επιστρέφει για λίγο στην Κύπρο, για να παρουσιάσει ...

«Έφυγε» ο Μάκης Αντωνόπουλος

Απεβίωσε στην Αθήνα την Δευτέρα 26 Μαρτίου ο Eλλαδίτης  σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας, ποιητής και ...

Εργαστήρι φωτογραφίας από τον Ιάκωβο Χατζησταύρου

Μια σειρά από εργαστήρια για επαγγελματίες ή παθιασμένους ερασιτέχνες φωτογράφους παραδίδει ο καταξιωμένος φωτογράφος ...

X