Ένα ξεχωριστό παζαράκι υφασμάτων από την Μοτίβω

 • Η Μοτίβω είναι μια κοινωνική επιχείρηση στον χώρο της βιώσιμης μόδας που εστιάζει στη δημιουργία νέων και συναρπαστικών ειδών ένδυσης από ανεπιθύμητα υφάσματα καμουφλάζ και ρούχα εργασίας. Βασικοί συντελεστές της είναι ο Γιώργος και η Ελεονόρα, με ένα μεγάλο γκρουπ υποστήριξης φίλων και εθελοντών, οι οποίοι σιγά-σιγά εντάσσονται στην ομάδα.

  Η Μοτίβω διοργανώνει επίσης εκδηλώσεις και εργαστήρια που στοχεύουν στην προώθηση της βιωσιμότητας, καθώς και ανταλλαγές ρουχισμού στην καλλιτεχνική κοινότητα του νησιού, με στόχο τη διάδοση του μηνύματος της επαναχρησιμοποίησης και του second hand, δημιουργώντας έτσι ένα κίνημα ενεργών πολιτών και ηθικών καταναλωτών. H γρήγορη μόδα (fast fashion), είναι η δεύτερη πιο ρυπαίνουσα βιομηχανία στον πλανήτη -μετά το πετρέλαιο- σε ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Είναι επίσης μία ανήθικη βιομηχανία, καθώς οι υπάλληλοι στο χώρο της παραγωγής κυρίως, πληρώνονται με πολύ χαμηλά ποσά, χωρίς επιδόματα ή ασφάλεια.

  Με την ευκαιρία του ξεχωριστού fabric sale που οργανώνουν εδώ και λίγο καιρό σε μια αποθήκη στην Έγκωμη, ο Γιώργος και η Ελεονόρα μας μιλούν για την όμορφη αυτή πρωτοβουλία τους.

  Πώς προέκυψε και υλοποιήθηκε η ιδέα για το παζαράκι υφασμάτων (fabric sale);

  Το παζαράκι υφασμάτων έγινε τυχαία. Ακούσαμε από ένα φίλο ότι υπάρχει ένα εμπορευματοκιβώτιο γεμάτο υφάσματα σε μια βιομηχανική περιοχή στη Λεμεσό που έπρεπε να αδειάσει. Στην περίπτωση που δεν βρισκόταν κάποιος να τα «υιοθετήσει», τα υφάσματα θα πετάγονταν. Αποφασίσαμε λοιπόν να πάμε να τα δούμε. Η ποικιλία ήταν τόσο μεγάλη, με υφάσματα εποχής, αποθέματα ρούχων και πολύ καλής ποιότητας βαμβάκι, που αποφασίσαμε να βρούμε ένα χώρο στη Λευκωσία για να στήσουμε ένα μεγάλο παζαράκι υφασμάτων σε λαϊκές τιμές.

  Ο κόσμος κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω της πανδημίας του κορονωϊού ξεκίνησε καινούργια χόμπυ, ράψιμο, κατασκευές, διακοσμήσεις. Θέλαμε κι εμείς με τη σειρά μας να βοηθήσουμε να μεγαλώσει αυτή η κοινότητα του DIY, της επιδιόρθωσης (mending), της αναβαθμιστικής ανακύκλωσης (upcycling), και της μηδενικής παραγωγής απορριμάτων (zero-waste) γενικότερα. Θέλαμε να προωθήσουμε αυτή τη συλλογική προσπάθεια του να μάθουμε όλοι νέες τέχνες, να προσέχουμε και να φυλάμε τα ρούχα μας, να φτιάχνουμε δώρα ο ένας για τον άλλο με αξία. Πράγματα τα οποία θα αγαπηθούν, θα μας φέρουν χαρά και ευγνωμοσύνη και θα είναι ξεχωριστά.

  Έχετε μάθει τι έγιναν τα υφάσματα που έφυγαν από την αποθήκη σας;

  Ναι, ακούσαμε πολλές ευχάριστες ιστορίες σχετικές με τα υφάσματα που έφυγαν από την αποθήκη στην Έγκωμη! Μεταμορφώθηκαν σε ποδιές μαγειρικής, μάσκες για τον ιό, φορέματα, υλικά για κολεξιόν του τρίτου έτους του πανεπιστημίου, μέχρι και παπιγιόν για σκύλους!

  Πού μπορεί ο κόσμος να σας βρει;

  Μπορείτε να μας βρείτε στη βιομηχανική περιοχή της Έγκωμης στη Λευκωσία μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, κατόπιν συνεννόησης μαζί μας στο Instagram, συνήθως μετά τις 5, απογευματάκι με τη δροσούλα!

  Περισσότερες πληροφορίες για το παζαράκι υφασμάτων αλλά και για τη δράση της Μοτίβω γενικότερα, μπορείτε να βρείτε στο Facebook (Μοτίβω) και στο Instagram (@thisismotivw).

  Η Ελεονόρα και ο Γιώργος
  Φωτογραφίες: Μοτίβω / Συνέντευξη στην Φλωρεντία Γεννάρη

  You May Also Like

  Δύο οικολογικές καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις στην παραλία της Γεροσκήπου

  Στην κατασκευή δύο οικολογικών καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων στα πλαίσια της περιβαλλοντικής πολιτικής του Δήμου Γεροσκήπου ...

  Εξερευνούμε την Αλυκή Λάρνακας

  Εξερευνήστε την Αλυκή Λάρνακας την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018 στις 10:00πμ και βιώστε τη φύση ...

  ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|ΜΕΡΑ 3η

  Της Νίκης Λιαλιάρη / Κειμενογράφος σε διαφημιστικό γραφείο Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020 (Πρώτη επίσημη ...

  Nicosia Beach Party στην Παλιά Ηλεκτρική

  Το 1ο Nicosia Beach Party έρχεται αυτή την Κυριακή 10 Ιουνίου μεταξύ των ωρών ...

  Τα Τραγούδια της Μελίνας με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη

  Ένα μουσικό αφιέρωμα στην δυναμική, εκρηκτική γυναίκα παγκόσμιας ακτινοβολίας που άφησε το στίγμα της ...

  Δυναμική έναρξη για το φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

  Δυναμικά άρχισε η προπώληση για τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2019. Όπως ...

  X