Ένα ξεχωριστό παζαράκι υφασμάτων από την Μοτίβω

Η Μοτίβω είναι μια κοινωνική επιχείρηση στον χώρο της βιώσιμης μόδας που εστιάζει στη δημιουργία νέων και συναρπαστικών ειδών ένδυσης από ανεπιθύμητα υφάσματα καμουφλάζ και ρούχα εργασίας. Βασικοί συντελεστές της είναι ο Γιώργος και η Ελεονόρα, με ένα μεγάλο γκρουπ υποστήριξης φίλων και εθελοντών, οι οποίοι σιγά-σιγά εντάσσονται στην ομάδα.

Η Μοτίβω διοργανώνει επίσης εκδηλώσεις και εργαστήρια που στοχεύουν στην προώθηση της βιωσιμότητας, καθώς και ανταλλαγές ρουχισμού στην καλλιτεχνική κοινότητα του νησιού, με στόχο τη διάδοση του μηνύματος της επαναχρησιμοποίησης και του second hand, δημιουργώντας έτσι ένα κίνημα ενεργών πολιτών και ηθικών καταναλωτών. H γρήγορη μόδα (fast fashion), είναι η δεύτερη πιο ρυπαίνουσα βιομηχανία στον πλανήτη -μετά το πετρέλαιο- σε ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Είναι επίσης μία ανήθικη βιομηχανία, καθώς οι υπάλληλοι στο χώρο της παραγωγής κυρίως, πληρώνονται με πολύ χαμηλά ποσά, χωρίς επιδόματα ή ασφάλεια.

Με την ευκαιρία του ξεχωριστού fabric sale που οργανώνουν εδώ και λίγο καιρό σε μια αποθήκη στην Έγκωμη, ο Γιώργος και η Ελεονόρα μας μιλούν για την όμορφη αυτή πρωτοβουλία τους.

Πώς προέκυψε και υλοποιήθηκε η ιδέα για το παζαράκι υφασμάτων (fabric sale);

Το παζαράκι υφασμάτων έγινε τυχαία. Ακούσαμε από ένα φίλο ότι υπάρχει ένα εμπορευματοκιβώτιο γεμάτο υφάσματα σε μια βιομηχανική περιοχή στη Λεμεσό που έπρεπε να αδειάσει. Στην περίπτωση που δεν βρισκόταν κάποιος να τα «υιοθετήσει», τα υφάσματα θα πετάγονταν. Αποφασίσαμε λοιπόν να πάμε να τα δούμε. Η ποικιλία ήταν τόσο μεγάλη, με υφάσματα εποχής, αποθέματα ρούχων και πολύ καλής ποιότητας βαμβάκι, που αποφασίσαμε να βρούμε ένα χώρο στη Λευκωσία για να στήσουμε ένα μεγάλο παζαράκι υφασμάτων σε λαϊκές τιμές.

Ο κόσμος κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω της πανδημίας του κορονωϊού ξεκίνησε καινούργια χόμπυ, ράψιμο, κατασκευές, διακοσμήσεις. Θέλαμε κι εμείς με τη σειρά μας να βοηθήσουμε να μεγαλώσει αυτή η κοινότητα του DIY, της επιδιόρθωσης (mending), της αναβαθμιστικής ανακύκλωσης (upcycling), και της μηδενικής παραγωγής απορριμάτων (zero-waste) γενικότερα. Θέλαμε να προωθήσουμε αυτή τη συλλογική προσπάθεια του να μάθουμε όλοι νέες τέχνες, να προσέχουμε και να φυλάμε τα ρούχα μας, να φτιάχνουμε δώρα ο ένας για τον άλλο με αξία. Πράγματα τα οποία θα αγαπηθούν, θα μας φέρουν χαρά και ευγνωμοσύνη και θα είναι ξεχωριστά.

Έχετε μάθει τι έγιναν τα υφάσματα που έφυγαν από την αποθήκη σας;

Ναι, ακούσαμε πολλές ευχάριστες ιστορίες σχετικές με τα υφάσματα που έφυγαν από την αποθήκη στην Έγκωμη! Μεταμορφώθηκαν σε ποδιές μαγειρικής, μάσκες για τον ιό, φορέματα, υλικά για κολεξιόν του τρίτου έτους του πανεπιστημίου, μέχρι και παπιγιόν για σκύλους!

Πού μπορεί ο κόσμος να σας βρει;

Μπορείτε να μας βρείτε στη βιομηχανική περιοχή της Έγκωμης στη Λευκωσία μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, κατόπιν συνεννόησης μαζί μας στο Instagram, συνήθως μετά τις 5, απογευματάκι με τη δροσούλα!

Περισσότερες πληροφορίες για το παζαράκι υφασμάτων αλλά και για τη δράση της Μοτίβω γενικότερα, μπορείτε να βρείτε στο Facebook (Μοτίβω) και στο Instagram (@thisismotivw).

Η Ελεονόρα και ο Γιώργος
Φωτογραφίες: Μοτίβω / Συνέντευξη στην Φλωρεντία Γεννάρη

You May Also Like

Εβδομάδες Γερμανικής Γλώσσας 2018: σηκώνουν αυαλαία με υπαίθρια γιορτή

Οι Πρεσβείες της Αυστρίας, Γερμανίας και Ελβετίας και το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου θα ανοίξουν ...

Greater Nicosia 2021: Παρουσίαση έργου για την κατάκτηση του τίτλου

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στο Αμφιθέατρο της Cyta στη Λευκωσία, ...

Πράσινο φως για το νέο Κυπριακό Μουσείο, από το τμήμα Περιβάλλοντος

Υπό όρους θετική γνωμάτευση για την κατασκευή και λειτουργία του νέου κυπριακού μουσείου εξέδωσε ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 23η

Γράφει η Άρτεμις Ευαγόρου/Συγγραφέας «Το τζιέρρατο μου, γιατί να ππέσει το τέλος του κόσμου ...

Διαδικτυακή συναυλία Amalgamation Project και Luka Lesson από το Greek Fringe

Θέλοντας να ενισχύσει την καλλιτεχνική καινοτομία, το φεστιβάλ Greek Fringe, με βάση του την ...

«Τhe STEAMers» | Έναρξη εγγραφών

Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου ανακοινώνει την έναρξη εγγραφών στο πρόγραμμα «The SΤΕΑΜers» 2020 – ...

X