“It’s Getting Hot in Here” από την Ελένη Φύλα

 • Η Edit Gallery στη Λεμεσό με χαρά παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Ελένης Φύλα, “Its Getting Hot in Here”.

  Η Ελένη Φύλα είναι μια πολυδιάστατη εικαστικός καλλιτέχνης η οποία ασχολείται κυρίως με την εννοιολογική τέχνη. Μέσα από τη δουλειά της προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό για περιβαλλοντικά ζητήματα, να προτείνει νέους τρόπους σκέψης και να καταγράψει την ομορφιά του κόσμου πριν να είναι πολύ αργά. Επιτυχία για την Φύλα είναι να καταφέρει να επικοινωνήσει με το κοινό και να μεταφέρει τις προσωπικές της εμπειρίες και ανησυχίες σε καθολικό επίπεδο. Στόχος της είναι να προκαλέσει συναισθήματα, να αλλάξει την αντίληψή μας και να προωθήσει τη θετική κοινωνική αλλαγή.

  Στην έκθεση ‘It’s Getting Hot in Here’, η Ελένη Φύλα εστιάζει την προσοχή της στο περιβάλλον και τη ζημιά που έχει υποστεί. Με διάφορα μέσα, όπως ζωγραφική, φωτογραφία, βίντεο και γλυπτική, η καλλιτέχνης εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την υποβάθμιση του οικοσυστήματος μας, η οποία έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την ανθρωπότητα. Αντλώντας έμπνευση από τους θερμικούς χάρτες, χρησιμοποιεί έντονα νέον, χρώματα με μεγάλη αντίθεση και φτιάχνει έργα μεγάλα σε διαστάσεις τα οποία δρουν και σαν πανό διαμαρτυρίας. Με αυτό το τρόπο θέλει να τονίσει την έντονη κλιματική αλλαγή και τις ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας.

  Το γεγονός ότι η έκθεση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια αυτών των πρωτοφανών συνθηκών που ζούμε την καθιστά πιο επίκαιρη από ποτέ! Η κλιματική αλλαγή, η πανδημία, η κοινωνική αδικία και η φυλετική ανισότητα αποτελούν φλέγοντα ζητήματα της εποχής, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Παρόλα αυτά, ακόμη και μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις και την προσοχή που έχει δοθεί σε όλα τα πιο πάνω θέματα, αλλά και πιο συγκεκριμένα στην κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος, οι υποσχέσεις και δεσμεύσεις των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο αποδεικνύονται κενές περιεχομένου. Την ίδια ώρα που το οικοσύστημα από το οποίο εξαρτόμαστε καταστρέφεται ταχύτερα από ποτέ.

  Μέσα από το έργο της, η Φύλα λαμβάνει θέση! Χρησιμοποιεί την τέχνη της για να επικοινωνήσει με τον θεατή και να προτείνει νέους τρόπους σκέψης. Παρουσιάζοντας τις αρνητικές συνέπειες και αποτελέσματα που προκαλούμε εμείς οι άνθρωποι στον πλανήτη, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να καλλιεργήσει στον θεατή ένα αίσθημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον με απώτερο σκοπό να επιφέρει θετική αλλαγή!

  Σχετικά με τον καλλιτέχνη:

  Η Ελένη Φύλα (γ. 1988) γεννήθηκε στην Κύπρο. Αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (2015). Σπούδασε επίσης στη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Θεσσαλονίκης (2007 – 9) και στο École National Supèrieure des Beaux Arts στο Παρίσι με την υποτροφία Erasmus (2011-12). Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσία (NiMAC), του Center d’Art Contemporain of St-Restitut στο Drôme Provençale στη Γαλλία, του Ολυμπιακού Χωριού στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, του Salone degli Incanti στην Ιταλία και του Πολιτιστικού Κέντρου Ηράκλειου στην Κρήτη. Είναι μέλος της πλατφόρμας RUNONART. Ζει και εργάζεται στην Κύπρο.

  Εγκαίνια παρουσία του καλλιτέχνη: Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 │18:00 – 21:00, 
  Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020 | 18:00 – 21:00

  Διάρκεια Έκθεσης: 18 Σεπτεμβρίου – 11 Οκτωβρίου 2020
  The Edit Gallery 1 Agias Zonis str., 23 Nicolaou Pentadromos Centre, 3026, Limassol, Cyprus
  Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10:30 – 13:00 | 15:00 – 19:00, Σάββατο 10:00 – 13:00

  Σε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε την ασφάλεια και να συμμορφωθούμε με τις οδηγίες της κυβέρνησης και με τον περί Λοιμοκαθάρσεως νόμο, ο μέγιστος αριθμός ταυτόχρονης παρουσίας επισκεπτών θα είναι περιορισμένος. Για να το καταφέρουμε αυτό χωρίς ταλαιπωρία, θα έχουμε 2 μέρες εγκαίνια!

  Ενθαρρύνεται η κράτηση εκ των προτέρων, αλλά δεν απαιτείται. Εάν επισκεφθείτε την έκθεση χωρίς κράτηση, θα σας ζητηθεί να δηλώσετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας, για σκοπούς ανίχνευσης επαφών.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Ο Διονύσης Σαββόπουλος στην Κύπρο με τη «Συναυλία των Κεριών»

  Τρεις παραστάσεις με τη «Συναυλία των Κεριών θα παρουσιάσει για πρώτη φορά ο περίφημος ...

  Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στην Κύπρο τον Αύγουστο

  Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μόνος επί σκηνής, παίζει και τραγουδάει τα τραγούδια του στην απλούστερη ...

  Τι παίζει σήμερα – Σάββατο, 20 Ιουλίου

  Η σημερινή ατζέντα του Παραθύρου περιλαμβάνει τρεις ταινίες, τρία φεστιβάλ, ένα χορό, δύο θεατρικές ...

  Νύχτα των Μουσείων στην Κρατική Πινακοθήκη

  Την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων που γιορτάζεται φέτος στις 19 Μαϊου τιμά το Υπουργείο Παιδείας ...

  Με βιολί, ούτι και νέυ στα «Καλά Καθούμενα»

  Ο βιολιστής και συνθέτης Μιχάλης Κουλουμής παρουσιάζει την πρώτη από μια σειρά συναυλιών με ...

  «Ταξίδι από το Εγώ στο ΕΜΕΙΣ»: Έκθεση φωτογραφίας στη Λεμεσό

  Στη Λεμεσό πραγματοποιείται η πρώτη κινητή έκθεση φωτογραφίας του Wheeling2help*, με τίτλο «Ταξίδι από ...

  X