Σπάνια συλλογή έργων του Χοκουσάι αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο

 • Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο ανακοίνωσε πως απέκτησε 103 σπάνια σχέδια του ιάπωνα Κατσουσίκα Χοκουσάι.

  Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, το οποίο άνοιξε ξανά για το κοινό στις 27 Αυγούστου, πρόσθεσε στη συλλογή του 103 σπάνια σχέδια του ιάπωνα Κατσουσίκα Χοκουσάι

  Τα έργα, που παρουσιάστηκαν ξανά πέρυσι για πρώτη φορά, μετά το 1948 στο Παρίσι, δημιουργήθηκαν το 1829 για ένα αδημοσίευτο βιβλίο με τίτλο «Great Picture Book of Everything».

  Τα σχέδια μικρής κλίμακας ανήκαν στο παρελθόν στον κοσμηματοποιό Henri Vever, και το μουσείο είπε ότι παρέμειναν σε μια ιδιωτική συλλογή στη Γαλλία, πριν περάσουν στον οίκο δημοπρασιών Piasa του Παρισιού το 2019. Το Βρετανικό Μουσείο αγόρασε τα έργα από τον Piasa με επιχορήγηση από το Εθνικό Ταμείο Τέχνης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Αν και δεν προβάλλονται επί του παρόντος σε κάποια αίθουσα στο Βρετανικό Μουσείο, τα έργα μπορεί κανείς να απολαύσει  στον ιστότοπο του ιδρύματος. Το μουσείο σχεδιάζει ωστόσο να παρουσιάσει τα σχέδια, τα οποία απεικονίζουν λεπτομερείς σκηνές από την ιστορία, τη μυθολογία, τη λογοτεχνία, τη θρησκεία και τον φυσικό κόσμο, σε μια έκθεση που θα διοργανωθεί σύντομα.

  Η απόκτησή τους αυξάνει τον συνολικό αριθμό έργων του Χοκουσάι που ανήκουν στο μουσείο σε πάνω από 1.000. Ο Hartwig Fischer, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε ότι η αγορά αντιπροσωπεύει «ένα άλλο ορόσημο στη συλλογή Hokusai που εμπλουτίζεται για περισσότερα από 150 χρόνια».

  Ο Tim Clark, επίτιμος ερευνητής, πρόσθεσε: «Αυτά τα έργα είναι μια νέα ανακάλυψη, που διευρύνει σημαντικά τις γνώσεις μας για τις δραστηριότητες του καλλιτέχνη σε μια σημαντική περίοδο για τη ζωή και το έργο του. «Είναι υπέροχο που μπορούν να τα απολαύσουν επιτέλους οι λάτρεις της τέχνης του παγκοσμίως», πρόσθεσε.

  Πηγή: LiFO

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» στον ΘΟΚ

  Στην παρουσία της συγγραφέα Άλκης Ζέη θα δοθεί η επίσημη πρεμιέρα της πρώτης παραγωγής ...

  Πέθανε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίτ

  Αιφνίδια σε ηλικία 65 ετών απεβίωσε η Ζάχα Χαντίτ, η ιρακινής καταγωγής Βρετανή αρχιτέκτονας ...

  Into the Inferno με τον Βέρνερ Χέρτζογκ

  Το «Into the Inferno» είναι το πιο πρόσφατο ντοκιμαντέρ από τον μεγάλο σκηνοθέτη Βέρνερ ...

  Με έκθεση του Χριστόφορου Σάββα εγκαινιάζεται η Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ

  Το 1968 ο Κύπριος εικαστικός Χριστόφορος Σάββα επιλέγεται για να εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία ...

  Cyprus Jazz & World Music Showcase 2015 – Υποβολή Συμμετοχής

  Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης και το ...

  Οι DOTing στα γερμανικά βραβεία design

  Ο καθρέφτης της σειράς DOTing, του Κύπριου Industrial Designer Κωνσταντίνου Οικονομίδη υπό την επιμέλεια ...

  X