Αντιδράσεις για τη σύνθεση της Επιτροπής Πολιτισμού

 • Δυσαρέσκεια προκάλεσε η σύνθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη δημιουργία Υφυπουργείου, με βάση την οποία στην ομάδα συμπεριλαμβάνονται 15 άντρες και μία μόλις γυναίκα

  Την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών και προσώπων του πολιτικού χώρου προκάλεσε η επίσημη ανακοίνωση της συμβουλευτικής ομάδας για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, η οποία αποτελείται συνολικά από δεκαέξι μέλη, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται μία μόλις γυναίκα και 15 άντρες.  «Η σύνθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι λειψή και μη αντιπροσωπευτική. Είναι απαράδεκτο να μην εκπροσωπείται το μισό του πληθυσμού. Υπάρχουν εξίσου ικανές γυναίκες στο χώρο του πολιτισμού που αξίζουν να βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης και που υπηρετούν κάθε θέση αποτελεσματικά», έγραψε συγκεκριμένη η Βουλευτής και Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου μετά την ανακοίνωση για σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού και την Πολιτική για τον Πολιτισμό, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, προσθέτοντας μάλιστα και το hashtag, #numbersdomatter.

  «Αναμέναμε σεβασμό»

  Την ίδια άποψη ενστερνίστηκε και η πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα έτσι! Ή o Υπουργός να επανορθώσει, ορίζοντας άλλη σύνθεση Επιτροπής ή οι 15 άνδρες της Επιτροπής να παραιτηθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας και απαιτώντας 50% εκπροσώπηση καταξιωμένων γυναικών από χώρο πολιτισμού». «Προκαλεί και προσβάλει την κοινωνία μας η σύνθεση της επιτροπής αυτής εν έτει 2020, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του των Οικολόγων. «Είμαστε στο 2020 και σε μια επιτροπή 16 ατόμων διορίζεται μόνο μια εκπρόσωπος του γυναικείου φύλου. Σε αυτό το πλαίσιο, η σύνθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, που διόρισε ο Υπουργός Παιδείας, προκαλεί και προσβάλλει την κοινωνία μας. Από ένα Υπουργείο που υπηρετεί τον Πολιτισμό, αναμέναμε μεγαλύτερη ευαισθησία και σεβασμό προς τις γυναίκες», συνεχίζει η ανακοίνωση. Στο ίδιο μήκος σχήματος κινήθηκε και η Συμμαχία πολιτών εκφράζοντας επίσης τη δυσαρέσκειά της σχετικά με της σύνθεση της εν λόγω Επιτροπής, με μία ανακοίνωση: «Μας προκαλεί μεγάλη απογοήτευση, ιδιαίτερα όταν αυτή η απόφαση προέρχεται από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας το οποίο οφείλει να πιστεύει και να προάγει σε όλα τα επίπεδα την ισότητα των φύλων και την εξάλειψη των στερεοτύπων».  Αναφέρει ακόμη ότι «Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε τέτοιες δυσμενείς διακρίσεις. Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και δεσμεύσεις της κυβέρνησης, η υπό-αντιπροσώπευση των γυναικών είναι ο κανόνας, όπως άλλωστε συμβαίνει με το Υπουργικό. Αυτός είναι ο σεβασμός που επιδεικνύουν στην πράξη».

  «Προέκυψε τυχαία»

  Την δική του απάντηση στις αντιδράσεις αυτές έδωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, αποδίδοντας τη σύνθεση της συγκεκριμένης συμβουλευτικής ομάδας ως προ το φύλο, στον παράγοντα τύχη(!), αναφέροντας χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωσή του ότι η σύνθεση αυτή ως προς το φύλο «Προέκυψε τυχαία». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, η επιτροπή αποτελείται από προσωπικότητες που επελέγησαν στη βάση του έργου, των γνώσεων και της ανάμιξής τους στα πολιτιστικά πράγματα και δεν προβλέπεται να είναι αντιπροσωπευτική οποιωνδήποτε χώρων ή ομάδων του πληθυσμού. Επίσης όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «εξίσου συμπτωματικά, σε άλλες συμβουλευτικές επιτροπές υπάρχει μεγαλύτερη παρουσία του γυναικείου φύλου. Παράδειγμα είναι η συμβουλευτική επιτροπή για θέματα ψηφιακής εκπαίδευσης, η οποία έχει συσταθεί και θα δημοσιοποιηθεί εντός των ημερών». Ωστόσο από την πλευρά του το Υπουργείο εστιάζει στην απόφαση της Κυβέρνησης μετά από δεκαετίες να δοθεί μεγαλύτερο βάρος και σημασία στα θέματα πολιτισμού, με την δημιουργία Υφυπουργείου, «το οποίο προορίζεται να συμβάλει σε μια πιο συγκροτημένη και δραστήρια πολιτική για τον πολιτισμό», κι αυτό είναι «το πραγματικό σημαντικό ζήτημα αυτές τις μέρες» σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση..

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Χρυσή Άρκτος στην ταινία Synonymes, του Ναντάβ Λαπίντ

  Η ταινία του Ναντάβ Λαπίντ Synonymes, μια συμπαραγωγή Γαλλίας-Ισραήλ-Γερμανίας σχετικά με έναν Ισραηλινό που ...

  Les Fetes de Paphos από την Αριάννα Οικονόμου

  Τη νέα της δουλειά με τίτλο Les Fetes de Paphos παρουσιάζει η χορογράφος Αριάννα ...

  Μια δεύτερη Τζοκόντα…

  Κάθε άλλο παρά απλό αντίτυπο του διάσημου έργου του Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι η ...

  Στο σφυρί η «Μεγάλη Παρασκευή» του Ράλλη

  Έργα Ελλήνων ζωγράφων -ανάμεσά τους η «Μεγάλη Παρασκευή» του Θεόδωρου Ράλλη- δημοπρατούνται την Τρίτη, ...

  Άδωνις Φλωρίδης: «Με ενδιαφέρει η ανάπτυξη της τοπικής κινηματογραφίας»

  Δέκα χρόνια χρειάστηκαν μέχρι ο Άδωνις Φλωρίδης να είναι σε θέση να παρουσιάσει τη ...

  Συζήτηση για τη δημιουργία Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Κύπρο

  Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Για ένα μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: από την ιδέα στη ...

  X