Ένα κλεμμένο έργο του Κλιμτ αξίας 70 εκ. δολαρίων εκτίθεται για 1η φορά μετά από 23 χρόνια

 • Το Πορτρέτο μιας νεαρής κυρίας που ζωγράφισε ο Γκούσταφ Κλιμτ ανάμεσα στο 1916 και το 1917, μετά από 23 χρόνια που δεν είχε εκτεθεί, θα κάνει την εμφάνισή του στο κοινό και μαζί με αυτό θα ξαναθυμηθούμε και την ιστορία του. Ο πίνακας θα παρουσιαστεί στην Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Ricci Oddi στην Piacenza από όπου είχε κλαπεί το 1997.

  Ο πίνακας βρέθηκε τυχαία κρυμμένος πίσω από ένα πυκνό φύλλωμα κισσού από ένα κηπουρό και θα εκτεθεί σε προστατευτική θήκη ασφαλείας από τις 28 Νοεμβρίου. Η γκαλερί Ricci Oddi σχεδιάζει να ζωντανέψει την επιστροφή του πορτρέτου της νεαρής κυρίας στο Youtube. Το πορτρέτο θα παρουσιαστεί επίσης σε τέσσερις εκθέσεις στην γκαλερί τα επόμενα δύο χρόνια.

  Η ιστορία με το μυστήριο του έργου του Κλιμτ ξεκινά όταν μια μαθήτρια, η Claudia Maga είχε παρατηρήσει ενώ κοίταζε μερικά από τα έργα του Κλιμτ ότι το Πορτρέτο της κυρίας έμοιαζε με ένα άλλο έργο του Κλιμτ, με τίτλο Πορτρέτο μιας νεαρής κυρίας, η οποία είχε εξαφανιστεί από το 1912.

  Η νεαρή κοπέλα του πίνακα φορούσε μαντήλι και καπέλο αλλά είχε το ίδιο βλέμμα με τον πίνακα που είχε εξαφανιστεί από το 1912. Το μυστήριο λύθηκε όταν ο πίνακας ακτινογραφήθηκε και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ένα διπλό πορτρέτο, που είχε ζωγραφίσει ο ίδιος ο Κλιμτ.

  Σύμφωνα με τους μελετητές του έργου του, ο Κλιμτ ερωτεύτηκε μια γυναίκα από τη Βιέννη που έγινε η μούσα του. Ωστόσο, αυτή πέθανε και ο Βιεννέζος ζωγράφος έκανε ένα νέο έργο από πάνω για να ξεχάσει τη μορφή της γυναίκας που αγάπησε. Το έργο μετά από αυτή την ανακάλυψη, όταν ήταν έτοιμο να εκτεθεί, κλάπηκε το 1997. Η κορνίζα του βρέθηκε στην οροφή της γκαλερί και η υπόθεση πήγε στο αρχείο της αστυνομίας λόγω ανεπαρκών στοιχείων. Τελικά βρέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους για να εκτεθεί.

  Πρόκειται για ένα έργο του συμβολιστή ζωγράφου που αποπνέει αισθησιασμό και όπως σε πολλά έργα του αποθεώνει τη γυναίκα.

  Πηγή: elculture.gr (Αργυρώ Μποζώνη)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Ομαδική έκθεση «Be water again»

  Την ομαδική έκθεση με τίτλο «Be water again» σε επιμέλεια των Πάνου Γιαννικόπουλου και ...

  Η χωροθέτηση των έργων τέχνης

  Με τη διάλεξη της δρα Μόνικας Ασημένου με τίτλο «Το έργο τέχνης μέσα από ...

  Live η αποκατάσταση της «Νυχτερινής Περιπόλου» του Ρέμπραντ

  Τις μεγαλύτερες εργασίες αποκατάστασης που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στο αριστουργηματικό έργο του Ρέμπραντ «Νυχτερινή ...

  Open Call: 18η Ασιατική Μπιενάλε Τέχνης της Μπαγκλαντές

  Η 18η Ασιατική Μπιενάλε Τέχνης της Μπαγκλαντές θα πραγματοποιηθεί στην Ντάκα μεταξύ 1-30 Σεπτεμβρίου ...

  Re-New : Έκθεση εναλλακτικής επανα-χρήσης και ανα-σχεδιασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς

  Το Re-New είναι μια δράση του Ιδρύματος ΑΡΤος με στόχο την ενεργοποίηση και ενσωμάτωση ...

  Τελετή Βραβείου «Τεύκρος Ανθίας- Θοδόσης Πιερίδης» 2020

  Η τελετή απονομής του Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας – Θοδόσης Πιερίδης» για το ...

  X