Ένα παλιό εργοστάσιο φελλού μεταμορφώνεται σε κέντρο τέχνης

 • Ένα παλιό εργοστάσιο παραγωγής φελλού στη Ρίγα της Λετονίας, μεταμορφώθηκε σε ένα πολυλειτουργικό κέντρο τέχνης από το αρχιτεκτονικό γραφείο Αnnvil. Μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και τον σιδηροδρομικό σταθμό Baltica, το κτίριο σκοπεύει να φέρει νέα ζωή στη βιομηχανική γειτονιά του Zuzeum από το οποίο πήρε και το όνομά του.

  Οι δημιουργοί θεωρούν την κατασκευή του μια πολύ σημαντική στιγμή για τη ζωή της πόλης με την κατασκευή του κτιρίου να προσελκύει νέο κόσμο σε αυτή την περιοχή συμβάλλοντας στην αναζωογόνησή της. Εκτός αυτού δεν πρόκειται για ένα ακόμα κτίριο που θα έχει συντηρηθεί αλλά για ένα κτίριο που η χρήση του θα προσαρμοστεί και στις ανάγκες της περιοχής και με νέες λειτουργίες.

  Ως κέντρο τέχνης το Ζuzeum στη Ρίγα θέλει να συντελέσει στη φυσική, κοινωνική, οικονομική, συμβολική και αισθητική ανάπτυξη της πόλης, διαμορφώνοντας ένα μεγάλο δημόσιο χώρο γύρω από το κέντρο τέχνης στον οποίο διαφορετικές κοινωνικές ομάδες θα αλληλεπιδρούν, θα σχηματίζουν σχέσεις και θα ενισχύουν την αίσθηση της κοινότητας.

  Το κέντρο περιλαμβάνει δύο γκαλερί, έναν κήπο γλυπτικής, ένα χώρο εργαστηρίου, καφετέρια, ταράτσα και ένα κατάστημα τέχνης. Το εσωτερικό του είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να επηρεάσει τους ανθρώπους που θα το επισκεφθούν μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με άλλους επισκέπτες.

  Το πορτοκαλί χρώμα είναι αυτό που διάλεξαν να κυριαρχεί και στα δομικά υλικά και τα χρώματα. Οι αρχιτέκτονες λένε πως είναι το χρώμα που σημαίνει δύναμη, περιπέτεια, δύναμη και ενέργεια, επικοινωνία, διάλογο και κοινωνική αλληλεπίδραση. Η τολμηρή απόχρωση φέρνει επίσης αυθορμητισμό και θετικότητα, ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να κοιτάξουν στη φωτεινή πλευρά της ζωής.

  Το Ζuzeum ιδρύθηκε το 2017 από τους Dina και Jānis Zuzāns, διακεκριμένους συλλέκτες της λετονικής, ρωσικής και διεθνούς τέχνης και είναι μια νέα προσθήκη στην υποδομή της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας. Η εναρκτήρια έκθεση έχει τίτλο «Σκοπεύουμε να ζήσουμε».

  Πηγή: elculture.gr (Αργυρώ Μποζώνη)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Λεβέντειος Πινακοθήκη ετών 5: το εκθεσιακό πρόγραμμα

  Εμφανώς συγκινημένη παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το νέο πρόγραμμα της Λεβέντειου Πινακοθήκης ...

  «Πέρα από τη Φύση» στην Γκαλερί Opus 39

  Η Γκαλερί Opus 39 παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση «Πέρα από τη Φύση» του ...

  «Animation και Σύγχρονη Τέχνη» στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης-ΣΠΕΛ

  Για μια σειρά από εκδηλώσεις κατά τις οποίες η τέχνη των κινουμένων σχεδίων διεκδικεί ...

  Ατομική Έκθεση του Χρίστου Μιχαηλίδη στην Alpha C.K. Art Gallery

  Ο Χρίστος Μιχαηλίδης παρουσιάζει τη νέα σειρά ζωγραφικής του με ατομική έκθεση στην Alpha ...

  Excavating Contemporary Archaeology

  Οι Χάρις Επαμεινώνδα, Cristina Lucas, Hwayeon Nam, Amalie Smith και Francisco Tropa συμμετείχαν στο ...

  H Lisa Sorgini απαθανατίζει με τη φωτογραφική μηχανή της τη μητρότητα στην καραντίνα

  Κάθε ένα πορτραίτο ένα συγκλονιστικό κλικ που ξεχειλίζει από ειλικρίνεια και μητρική αγάπη, 25 ...

  X