Έργο του Βαλεντίνου Χαραλάμπους το επιτοίχιο στο “Ασπέλια”

Η φωτογραφία του επιτοίχιου κεραμικού λήφθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2020 μετά το άνοιγμα τμήματος της πόλης των Βαρωσίων. Είναι ένα έργο που βρίσκεται στο εσωτερικό του ξενοδοχείου Ασπέλια στην παραλία Γλώσσα. Ο καλλιτέχνης του έργου, ο κεραμίστας Βαλεντίνος Χαραλάμπους μοιράστηκε την ιστορία του.
“Το έργο ήταν ανάθεση από το αρχιτεκτονικό γραφείο Ανδρέα και Ιακώβου Φιλίππου για το ξενοδοχείο “Ασπέλια” με την εισήγηση να δημιουργήσω ένα έργο με θεματική παρόμοια με τα έργα που είχα κάνει για το εργοστάσιο της ΚΕΟ και αυτό στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας.Η ιδέα έχει αναφορές στην ιστορία και τους μύθους της Κύπρου και δημιουργήθηκε το 1965. Τότε ζούσα και εργάζομουν στη Βαγδάτη και το εκεί το κατασκεύασα. Μου πήρε ένα χρόνο να το ολοκληρώσω.Τότε δεν υπήρχε εταιρεία μεταφορών που να μπορούσε να αναλάβει τη σωστή συσκευασία και μεταφορά του.Έτσι το τοποθέτησα σε τμήματα μέσα σε κιβώτια και προσέλαβα ένα οδηγό φορτηγού για να τα μεταφέρει.Είχα μία καλή σχέση με τον οδηγό και του εξήγησα τη σημασία του έργου, τί είναι ακριβώς, ποιός είμαι και τι κάνω και για πιο λόγο έγινε το έργο.Έτσι ξεκινήσαμε το ταξίδι μπροστά ο φορτηγατζής και εγώ να ακολουθώ πίσω με το Volkswagen μου από την Βαγδάτη, μέσα από την έρημο, στη Δαμασκό με τελικό προορισμό τη Βηρυτό. Στο λιμάνι της Βηρυτού φόρτωσα τα κιβώτια στο πλοίο της γραμμής Βηρυτού-Αμμοχώστου. Όταν έφτασα στην Αμμόχωστο συναρμολόγησα το έργο στο στούντιο μου εκεί και έπειτα έγινε η εγκατάσταση στον χώρο της εισόδου του ξενοδοχείου “Ασπέλια”.”
Φωτογραφίες ©Ελένη Παπαδοπούλου
  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο θόρυβος πίσω από το ποίημα του Γκίντερ Γκρας

Δεν βλέπει κάποιο λόγο για να αφαιρέσει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας από τον Γερμανό ...

ΘΟΚ και ITI σε αναζήτηση θεατρικών συγγραφέων

Γράφεις; O Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ψάχνει τους αυριανούς θεατρικούς συγγραφείς της Κύπρου. Ποιοι ασχολούνται ...

2ο Παιδικό Φεστιβάλ Πολιτισμού με Σαββόπουλο

Ρόλο παραμυθά θα έχει ο Διονύσης Σαββόπουλος στο 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Πολιτισμού, το οποίο ...

Ολοήμερη συναυλία αλληλεγγύης με εισιτήριο τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης

Μια ολοήμερη συναυλία αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 1η Απριλίου 2013 στην Τάφρο Κωστάντζα ...

Η ιταλική αστυνομία εντόπισε κλεμμένους «Γκογκέν» και «Μπονάρ»

Δύο πίνακες αξίας εκατομμυρίων ευρώ, το έργο «Φρούτο στο τραπέζι ή μικρός σκύλος» του ...

Το πρόγραμμα του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Είκοσι ένα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στη διάρκεια του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, το ...

X