«Η Χαρά τζι ο Πάκο» από τους Canicula Puppets

 • Διαδικτυακά βίντεο που στοχεύουν στη σωστή ενημέρωση των νέων μέσα από τη ψυχαγωγία, για την κρίση του κορωνοϊού πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος του Οργανισμού Νεολαίας «ReCOVer20». Με πρωταγωνιστές τη Χαρά και τον Πάκο, η θεατρική ομάδα Canicula Puppets, με τους Ελένη Ιωσηφίδου και Roberto Braham Chávez, δημιούργησε μία νέα σειρά διαδικτυακού οπτικοακουστικού υλικού, απευθυνόμενη σε νέους και παιδιά.

  Όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στην πολιτιστική εκπομπή «Τι παίζει», η Ελένη Ιωσηφίδου, «Η Χαρά τζι ο Πάκο, ήρθαν να καλύψουν μία μεγάλη ανάγκη που υπήρχε για σωστή πληροφόρηση που να απευθύνεται πιο συγκεκριμένα στα παιδιά και στους νέους με τρόπο ψυχαγωγικό, σχετικά με την κρίση του κορωνοϊού και τις συνέπειες της που όλοι βιώνουμε».

  Πώς προέκυψε η ιδέα για το συγκεκριμένο πρότζεκτ;

  Αυτή η ιδέα ωρίμαζε για χρόνια γιατί από τον καιρό που ξεκινήσαμε με την ομάδα από τη Λατινική Αμερική θέλαμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα με κούκλες για τα παιδιά και τους νέους, που να αγγίζει και πιο κοινωνικές πτυχές. Κάναμε και μερικά προγράμματα στη Λατινική Αμερική αλλά από τότε που ήρθαμε στην Κύπρο ψάχναμε να δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε πρόγραμμα τηλεοπτικό για παιδιά με κούκλες, που είναι κάτι που λείπει από την κυπριακή τηλεόραση, όπως στην ουσία λείπει και τοπικό περιεχόμενο με κυπριακή θεματολογία που να απευθύνεται απευθείας στα παιδιά. Η εμπειρία μας λοιπόν με το κουκλοθέατρο για τηλεοπτική χρήση και αυτή η ανάγκη που βλέπουμε ότι υπάρχει σε πάρα πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου και με την ευκαιρία αν θέλετε της κρίσης του κορωνοϊού, που ήρθε να δείξει πολύ πιο έντονα αυτές τις ελλείψεις στην κυπριακή τηλεόραση, αποφασίσαμε να προτείνουμε αυτή τη δράση στον Οργανισμό Νεολαίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Recovery». O Οργανισμός Νεολαίας ανταποκρίθηκε θετικά και μας επιχορήγησε τη δράση, έτσι δημιουργήσαμε τη Χαρά και τον Πάκο.

  Με τι θέματα καταπιάνονται οι δύο χαρακτήρες;

  Πρόκειται για δύο χαρακτήρες οι οποίοι θέλουν να γίνουν youtubers και να συμβάλουν έτσι στην καταπολέμηση των συνεπειών της κρίσης ενημερώνοντας τα παιδιά για διάφορα θέματα. Καταπιάνονται δηλαδή με θέματα που έχουν να κάνουν με την κρίση του κορωνοϊού και τις συνέπειες της και ταυτόχρονα αγγίζουν και άλλες θεματικές, παίρνοντας συνεντεύξεις από ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή σε σχέση με την κρίση του κορωνοιού. Ασχολήθηκαν καταρχάς με την κατανόηση του ιού, τι είναι ο ιός, πώς καταπολεμείται; Μίλησαν με τον κύριο Κωστρίκη, ενέταξαν την κρίση του κορωνοιού στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής κρίσης, μίλησαν για τις ψευδείς ειδήσεις με καταξιωμένους δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς, μίλησαν για τη σωματική και τη ψυχική υγεία, την τήρηση των μέτρων, για τον εθελοντισμό κ.ά. Άγγιξαν δηλαδή πάρα πολλά θέματα, που έχουν να κάνουν με πτυχές της κρίσης που δεν σκεφτόμαστε άμεσα και ταυτόχρονα έδωσαν και ένα θετικό μήνυμα προβάλλοντας ταυτόχρονα και παιδιά που ασχολούνται με κάτι δημιουργικό καθώς και Κύπριους καλλιτέχνες.

  Πώς ανταποκρίθηκαν οι νέοι σε αυτό το υλικό;

  Πολύ καλύτεροι απ’ ότι αναμέναμε, γιατί επειδή πρόσφατα ήρθαμε στην Κύπρο, δεν ξέραμε κατά πόσο το κοινό μη γνωρίζοντας αρκετά την ομάδα μας θα ανταποκρινόταν θετικά αλλά τελικά είχαμε πάνω από 90 χιλιάδες προβολές στα βιντεάκια, κάτι που μέσα σε ένα μήνα ή λιγότερο από ένα μήνα ήταν όντως εντυπωσιακό. Το κοινό «αγκάλιασε» τη Χαρά και τον Πάκο, σε μας ήρθαν προτάσεις για διάφορες συνεργασίες που σύντομα θα ανακοινώσουμε και το ευχάριστο είναι ότι μας δόθηκε η ευκαιρία από τον Οργανισμό Νεολαίας να δημιουργήσουμε υλικό και για τη δεύτερη σεζόν.

  Γιατί είναι σημαντικό ο κόσμος να παρακολουθεί αυτά τα βίντεο;

  Γιατί ναι μεν πρόκειται για ένα ψυχαγωγικό περιεχόμενο που απευθύνεται κυρίως στους νέους, όμως αγγίζουμε και θεματικές που αφορούν όλους στην κοινωνία. Αφορούν και τα παιδιά, αφορούν και τους ενήλικες και τα άτομα τρίτης ηλικίας. Πρόκειται για καίριες θεματικές για αυτή την περίοδο και μιλούμε με άτομα που ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή και έχουν να μας δώσουν πολλές πληροφορίες και πολλές ιδέες για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση και τι πρέπει να προσέξουμε. Δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει το πόσο εύκολα λαμβάνουμε αυτά τα μηνύματα ως ενήλικες, όταν πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά και νέους και χρησιμοποιεί την κούκλα ως επικοινωνιακό εργαλείο.

  Τα επεισόδια της Χαράς και του Πάκο είναι διαθέσιμα στο Facebook: «Η Χαρά τζι ο Πάκο» και στο YouTube.

  • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ

   Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του κλάδου Ιστορία-Αρχαιολογία του Πανεπιστημίου Κύπρου και του μεταπτυχιακού προγράμματος Ψηφιακά Μέσα και Δημοσιογραφία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

  You May Also Like

  Θέατρο Αποθήκες Δράσεις 2019-2020: Νέος σε έρημο νησί

  Εκπαιδευτικό σεμινάριο «Είμαστε όλοι πολίτες. Μια ουτοπική θεωρία», με εισηγήτρια την Τζωρτζίνα Κακουδάκη Με ...

  Έκθεση με σκίτσα και γελοιoγραφίες του Μποστ στον Τεχνοχώρο ΕΘΑΛ

  Έκθεση με σκίτσα και γελοιογραφίες, καθώς και φωτοαντίγραφα πινάκων, βιβλίων και στίχων του μεγάλου καλλιτέχνη ...

  16 χρόνια από την έναρξη των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας

  Στις 13 Αυγούστου του 2004 διεξήχθη η τελετή έναρξης των 28ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων ...

  «Της Φιλοπατρίας και της Ποίησης»: Aφιέρωμα για τα 60 Χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας

  Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ), με δική του πρωτοβουλία, και με την ευγενή ...

  Σχέδιο Επιχορηγήσεων Θυμέλη 2020 με αλλαγές

  Με αλλαγές έρχεται το πολυσυζητημένο Θυμέλη 2020, το Σχέδιο Επιχορήγησης Επαγγελματικών Θεατρικών Παραγωγών που ...

  Θέατρο Σκιών – Η δύναμη της φιγούρας ως εκπαιδευτικό εργαλείο στην αντιμετώπιση των παιδικών φόβων

  Αναμφίβολα, όλα τα παιδάκια βιώνουν το δυσάρεστο αρνητικό συναίσθημα του φόβου στην προσχολική ηλικία, ...

  X