Ηχηρές πωλήσεις σε Frieze London & Frieze Masters Online

 • Όπως οι περισσότερες φουάρ τέχνης του Δυτικού κόσμου, έτσι και η Frieze London και η Frieze Masters μετακόμισαν φέτος στον χώρο του διαδικτύου, λόγω κορωνοϊού.

  Μπορεί να μην είναι η πρώτη διοργάνωση του Frieze που γίνεται κατ΄αυτόν τον τρόπο (βλ. Frieze New York τον περασμένο Μάιο), αλλά φαίνεται ότι οι εκθέτες έχουν πλέον αρχίσει να «παίρνουν τον αέρα» αυτού του τρόπου διεξαγωγής, εκμεταλλευόμενοι τα νέα δεδομένα υπέρ τους. Εκθέτοντας τα έργα που δείχνουν διαδικτυακά και στο φυσικό τους χώρο, καθώς και εμπλουτίζοντας την παρουσίασή τους με νέες προσθήκες ή γρήγορες αλλαγές – κάτι που δε θα μπορούσαν να κάνουν με την ίδια ευκολία υπό κανονικές συνθήκες –, έχουν καταφέρει να κάνουν αξιοσημείωτες πωλήσεις.

  Σύμφωνα με το Artsy, πολλά ήταν τα έργα που «έφυγαν» σε τιμές που αποδεικνύουν ότι ο πήχης ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά για αγορές στα online fairs.

  Jack Whitten, Russian Speedway, 1971. Πωλήθηκε για 2,5 εκατομμύρια δολάρια, κάτι λιγότερο από το ρεκόρ 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων που έφτασε έργο του καλλιτέχνη σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s τον Μάρτιο 2019. © Jack Whitten Estate Φωτογραφία: Jeff McLane. Παραχώρηση: Jack Whitten Estate & Hauser & Wirth.

  William Kentridge, Cursive, 2020. Το έργο αποτελείται από συνολικά 40 μπρούτζινα γλυπτά και πωλήθηκε από την Goodman Gallery έναντι 600.000 δολαρίων.

  Loie Hollowell, Boob Wheel in blue and yellow, 2020. Πωλήθηκε από την γκαλερί GRIMM σε ένα βρετανικό καλλιτεχνικό ίδρυμα για 150.000 δολάρια.

  Abel Rodríguez, MONTAÑA DE CENTRO 2, 2020.

  Αν και 79 χρονών, ο Κολομβιανός αυτοδίδακτος καλλιτέχνης έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται μόλις τα τελευταία χρόνια, αφότου έλαβε το Βραβείο Prince Claus (2014) για τη θετική επίδραση που έχει το έργο του στην κοινωνία και συμμετείχε στην documenta 14 (2017). Αυτήν τη στιγμή έργα του παρουσιάζονται στο BALTIC Centre for Contemporary Arts, στην πρώτη ατομική έκθεσή του σε καλλιτεχνικό ίδρυμα, καθώς και στην έκθεση Among the Trees στη Hayward Gallery. Πέντε έργα του σε χαρτί με σκηνές από τα δάση του κολομβιανού Αμαζονίου όπου κατοικεί πωλήθηκαν μεταξύ 5.000-5.500 δολαρίων από την γκαλερί Instituto de Visión.

  Claudia Martínez Garay, λεπτομέρεια του έργου Huk Pacha, Iskay Pacha, Kimsa Pacha, 2020. © Claudia Martínez Garay Παραχώρηση: Claudia Martínez Garay & GRIMM (Άμστερνταμ, Νέα Υόρκη).

  Η ανερχόμενη Περουβιανή καλλιτέχνιδα το 2019, μέσα σε μία χρονιά, πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική στην γκαλερί GRIMM του Άμστερνταμ, συμμετείχε στην πολυσυζητημένη Aichi Triennale, αλλά και την Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης, ενώ έλαβε και το Βραβείο Ανερχόμενου Καλλιτέχνη από το Cisneros Fontanals Art Foundation. Το τύπωμα αυτό πωλήθηκε για 4.500 ευρώ.

  Arjan Martins, Sem título (Άτιτλο), 2020. Καθώς οι επισκέψεις σε καλλιτεχνικούς χώρους απαγορεύονται ακόμα στη Βραζιλία λόγω κορωνοϊού, η γκαλερί A Gentil Carioca αποφάσισε να εκθέσει τα έργα που δείχνει στη Frieze London 2020 στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο. Παραχώρηση: A Gentil Carioca.

  Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Η δημιουργική πλευρά του εγκλεισμού για τα μέλη της ΦΕΚ Πάφου

  Η δημιουργική πλευρά των μελών της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου- Τμήμα Πάφου συνεχίστηκε και στην ...

  Πικάσο ο ένας από τους κλεμμένους πίνακες

  Έργο του Πικάσο είναι ο ένας από τους δύο πίνακες που εκλάπησαν τα ξημερώματα, ...

  Peace Works | Φεστιβάλ Ειρήνης για παιδιά και νέους

  Mε την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για παιδιά, το Σπίτι της Συνεργασίας και άλλοι ...

  Σταύρος Γασπαράτος | Expanded Piano [εικόνες]

  Ο Σταύρος Γασπαράτος έδωσε μια συναυλία στο Θέατρο Ριάλτο τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου με ...

  Theo-Mass Lexileictous: εικαστική περιπλάνηση στη Λεμεσό

  Με μια σειρά από έξι εκθέσεις που θα ανοίξουν ταυτόχρονα σε έξι διαφορετικά σημεία ...

  Στο στούντιο για νέα δουλειά ο Μάριος Ιωάννου Ηλία

  Νέα δουλειά ετοιμάζει ο συνθέτης Μάριος Ιωάννου Ηλία, η οποία θα κυκλοφορήσει από τη ...

  X