Παρουσιάστηκε η δίγλωσση έκδοση για τον ζωγράφο «Glyn Hughes 1931 – 2014»

 • Τη δίγλωσση πολυτελή έκδοση «Glyn Hughes 1931 – 2014» παρουσίασαν το βράδυ της Δευτέρας το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) και το Ίδρυμα Πιερίδη (ΙΠ), σε κοινή εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Θέατρο Πόλης – ΟΠΑΠ.

  Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του ΙΠ, Δημήτρης Πιερίδης σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση δήλωσε ότι «η έκδοση παρακολουθεί την πορεία του Χιούζ από τα φοιτητικά του χρόνια στη Βρετανία μέχρι και τα τελευταία του έργα λίγο πριν πεθάνει το 2014».

  Πρόσθεσε ότι «παράλληλα, παρουσιάζεται η σημαντική δουλειά που έκανε για το θέατρο αφού υπήρξε σταθερός συνεργάτης του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, και σκηνογράφησε πολλές φορές και στον διεθνή χώρο».

  Στον χαιρετισμό της η Αν. Διευθύντρια του ΓΤΠ, Ελέγκω Φραγκουλίδου σημείωσε ότι «στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών αποστολή μας, αλλά και ευθύνη μας, είναι η διαφύλαξη της ιστορίας και του πολιτισμού και η διασφάλιση της συνέχισης της υφιστάμενης και της παλιάς γνώσης και πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της καταγραφής, της αρχειοθέτησης, της ψηφιοποίησης και της έκδοσής της».

  Είπε, επίσης, ότι αισθάνεται υπερήφανη αλλά και ευτυχής «που μας δόθηκε η ευκαιρία, μέσα από τη συνεργασία με το Ίδρυμα Πιερίδη, να προχωρήσουμε στην έκδοση του βιβλίου αυτού, που αποτελεί, μεταξύ άλλων, μια κατάθεση της πρόσφατης ιστορίας του νησιού μας μέσα από τα μάτια του καλλιτέχνη».

  Ο Διευθυντής του ΙΠ και επιμελητής της έκδοσης, Γιάννης Τουμαζής, παρουσιάζοντας την έκδοση είπε ότι «ο Γκλυν Χιούζ ήταν μόλις 25 χρόνων όταν πάτησε το πόδι του στην Κύπρο το 1956, σε μια πολύ ταραγμένη όπως όλοι γνωρίζουμε εποχή και έκτοτε παρέμεινε εδώ στον τόπο μας και βίωσε όλη την νεότερη κυπριακή ιστορία, μέχρι και τον θάνατο του το 2014, καταγράφοντας ένα σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία των εικαστικών της χώρας μας».

  Πρόσθεσε ότι «ο Χιούζ με τη πολυσχιδή συμβολή του, δημιούργησε τις προϋποθέσεις εκείνες που ενθάρρυναν την ενεργή συμμετοχή του κοινού στα όσα καινούργια και καινοτόμα συνέβαιναν στον χώρο της τέχνης, όμως, βίωσε και όλες τις τραγικές πολιτικές εξελίξεις, αποτυπώνοντάς τις μάλιστα με δυναμισμό και αγωνία σε πολλά έργα του, όπως για παράδειγμα τα δυσάρεστα γεγονότα του 1963-64 ή την τουρκική εισβολή του 1974, η οποία μάλιστα τον επηρέασε βαθύτατα».

  Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή σύντομης ταινίας του ΓΤΠ αφιερωμένης στον Γκλυν Χιούζ.

  Πηγή: ΚΥΠΕ-ΓΤΠ/ΑΑΓ/ΑΓΚ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  «Δεν θέλαμε η Σωτήρα να γίνει πεδίο αντιπαράθεσης»

  «Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν σχετίζεται τόσο με το θεατρικό έργο αλλά με ...

  Το Σατιρικό διακόπτει τη συνεργασία του με Ριάλτο και Μαρκίδειο

  Τη διακοπή της συνεργασίας του με τα θέατρα Ριάλτο Λεμεσού και Μαρκίδειο Πάφου ανακοίνωσε ...

  Απεβίωσε ο ζωγράφος Κώστας Οικονόμου

  Σε ηλικία 91 ετών απεβίωσε ο ζωγράφος Κώστας Οικονόμου. «Δημιουργός που κράτησε πάντα την ...

  Eπίτιμη διδάκτορας του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά η Νάνα Μούσχουρη

  Το τιμητικό διδακτορικό των Γραμμάτων και Τεχνών του αγγλόφωνου πανεπιστημίου McGill του Μόντρεαλ παρέλαβε ...

  Ένα πλοίο του Μπάνκσι στη Μεσόγειο για να διασώζει τους μετανάστες

  Ο street artist Μπάνκσι χρηματοδότησε ένα νέο πλοίο για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο, ...

  Μεταλλαγμένα τα ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ

  Δεν ήταν το ελεύθερο ύφος του Βαν Γκογκ που οδήγησε στα «περίεργα» ηλιοτρόπιά του. ...

  X